feyenoord-uitvak-utrecht

Nieuws

Supporterscollectief stuurt open brief aan burgemeesters

Dennis

Onlangs verbood burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden dat voor de rest van het lopende seizoen uitsupporters bij SC Cambuur mogen worden ontvangen. Door dit besluit zijn onder andere geen Feyenoordsupporters welkom op zondag 16 april wanneer de club op bezoek gaat in Leeuwarden.

Het Supporterscollectief Nederland maakt zich grote zorgen over de sterke toename van het inperken van uitsupporters door burgemeesters in Nederland. De belangenorganisatie richt zich in een open brief aan de burgemeesters van de voetbalsteden: 

Bron: supporterscollectiefnederland.nl

"Beste voetbalburgemeesters,

We maken ons grote zorgen over de trend dat gemeenten steeds vaker overgaan tot het verbieden van uitsupporters en het verzwaren van vervoersbeperkingen. Dit seizoen vonden al meer dan twintig wedstrijden plaats zonder uitsupporters, een ongekend aantal en een treurig record. Kerkrade verbood uitsupporters eerder dit seizoen voor langere tijd en vorige week ging Leeuwarden daar nog eens overheen. De stad verbiedt uitsupporters voor de rest van het seizoen – minimaal vijf wedstrijden, de meest draconische maatregel tot nu toe.

Hiermee worden goedwillende supporters gestraft voor iets waar ze niets mee te maken hebben. Dat is geen oplossing. Integendeel. Door deze collectieve straffen komen normale supporters tegenover de autoriteiten te staan, wat voor nog meer onrust en protest zorgt. Ook het vertrouwen tussen gemeente, politie, clubs en supporters wordt aangetast.

We moeten juist gezamenlijk staan tegenover de kleine groep mensen die het voetbal misbruikt om zich te misdragen. Een dadergerichte aanpak is de oplossing. Dáár moeten we ons met z’n allen voor inzetten. Met onder meer de voetbalwet en hypermodern cameratoezicht in alle stadions zijn daar ook alle mogelijkheden voor. De pakkans in het voetbal is vele malen groter dan bij andere evenementen.

Het voor langere tijd uitsluiten van uitsupporters vanwege misdragingen van één supportersgroep, past ook niet in het handelingskader dat begin dit jaar is opgesteld door de voetbalgemeenten. We sluiten ons dan ook aan bij de oproep van het competitiebestuur betaald voetbal om het handelingskader te gebruiken zoals het bedoeld is. Hierin staat de dadergerichte aanpak en het op orde hebben van de veiligheidsorganisatie voorop. Supporters van de ene club, kunnen niet de dupe worden van gedrag van supporters van een andere club.

Dat het ook anders kan, zien we in de landen om ons heen. Duizenden supporters van uit- en thuisclub bezoeken daar de wedstrijden. Het aantal incidenten ligt naar verhouding niet hoger of zelfs lager dan in Nederland. We zijn uniek in Europa in het structureel opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen rond voetbalwedstrijden. Tijd dus voor een andere benadering.

Voetbal is een prachtige sport die mensen bij elkaar brengt. Dat mogen we niet laten verpesten door die kleine groep die zich misdraagt. Supporters zijn onderdeel van de oplossing, niet het probleem. We nodigen jullie hierbij uit om op lokaal niveau in gesprek te gaan met de supporters. De ‘vijfhoek’ met club en supporters staat niet voor niets prominent benoemd in het beleidsplan toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal als een belangrijke voorwaarde om te komen tot een prettiger en normaler stadionbezoek. In enkele gemeenten gebeurt dit al, maar in te veel nog niet. Op landelijk niveau gaan ook wij graag met jullie in gesprek hierover.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we zo snel mogelijk weer bij alle wedstrijden thuis- én uitpubliek kunnen ontvangen."

Delen

Reacties

Er is een simpele maar effectieve oplossing:
Als je je misdraagt moet je je levenslang melden op een plek in de stad rijdens de wedstrijd van de club waar je je hebt misdragen.
Op deze plek hangt een groot scherm waar de voetbal wedstrijd wordt getoond.
Deze plek word gerund door supporters die niet naar het stadion willen, maar wel de wedstrijd willen zien. Een paar handhavers van de politie is genoeg om de orde te bewaken. Bij agressief gedrag echte gevangenisstraf. Dat kan in een speciale snelrecht procedure worden gevat.
Doe dit een paar jaar en de supporters genieten weer van elkaar.
De politie vind meldplicht te veel druk leggen op het systeem, daarom hebben we dat in Nederland niet doorgevoerd. Nu vinden ze uitsupporters ook te veel druk leggen dus is de oplossing geen uitpubliek.

Heeft de KNVB geen oplossing voor dit soort beslissingen? Anders stel ik voor de Kuip de komende 5 seizoenen te vullen met Feyenoord supporters. Scheelt veel geld aan extra verkoop kaarten en minder beveiliging. En de redenen zijn makkelijk te vinden, over 90% hoef je niet eens lang te zoeken
..."De pakkans in het voetbal is vele malen groter dan bij andere evenementen."...
Als mensen met een stadionverbod daarna nog gewoon binnen kunnen komen heb je nog niks opgelost...
Lastige discussie. Kost veel belastinggeld. En Europees ook voor Feyenoord. Probleem in de kiem aanpakken.