fc-dordrecht-feyenoord-0-2-5-8-2023-jim-breeman-sports-photography-43

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

't Zand droomt van Geertruida-scenario: "Als jongen van Zuid uitgroeien tot belangrijke kracht"

Stan

Geboren in Rotterdam en voetballend op Varkenoord droomde Shiloh 't Zand van een doorbraak bij Feyenoord. Dit seizoen wordt de 20-jarige buitenspeler vehuurd aan FC Dordrecht en hoopt hij de volgende stap te zetten richting De Kuip. In gesprek met Voetbalzone vertelt 't Zand over zijn liefde voor Feyenoord en zijn huurperiode. 

Als kleine jongen was ’t Zand bijna altijd aan het voetballen op de Rotterdamse pleintjes, vlak bij De Kuip. "Ik was vrijwel elke dag op straat te vinden. Vaak speelden we dan voetbal, maar af en toe ook basketbal. We hadden een leuke en sportieve groep jongens die altijd in de buurt te vinden waren, met onder meer Lutsharel Geertruida en Crysencio Summerville. Voetballertjes uit Zuid."

Op de straten van Rotterdam en vooral bij zijn amateurclub SC Maasstad Tediro (inmiddels fusieclub FC IJselmonde) speelde de 7-jarige ’t Zand zich in de kijker van de stadionclub. "Toen mocht ik naar de overkant, naar Feyenoord, al had ik als klein mannetje nog niet door hoe bijzonder dat is. Later natuurlijk wel. Naarmate je ouder wordt, krijg je vanzelf het besef hoe groot de club eigenlijk is. Op een gegeven moment wordt alles serieuzer en ga je je ook verdiepen in de clubhistorie. Dan komt daar uiteraard een gevoel van trots bij kijken, maar ook de wil om te slagen bij Feyenoord."

De geboren Rotterdammer doet er alles aan om dat te bereiken. "Vanaf mijn dertiende of veertiende mocht ik van mijn moeder ook naar andere buurten toe om te voetballen, dus daardoor kwam ik nog vaker langs het stadion. Toen is mijn doel ontstaan: ik wil basisspeler worden in De Kuip. Daar werk ik nu elke dag hard voor, ook hier in Dordrecht."

Schitteren
Zijn officiële debuut in de hoofdmacht maakte ’t Zand nog niet, maar vorig jaar mocht hij tijdens een invalbeurt in een benefietwedstrijd met RKC al wel even proeven aan het zijn van een Feyenoord-speler. "Het stadion zat niet vol, maar alleen al van het loopje door de catacomben kreeg ik kippenvel. Vervolgens ga je het veld op en zie je duizenden mensen in zo’n groot stadion. Dat was indrukwekkend om mee te maken, een droom die uitkwam. Bijna alle jongens die opgroeien in Zuid willen zo’n wedstrijd spelen. Het was dan misschien geen officiële wedstrijd, maar voor mij voelde dat wel zo."

Op termijn hoopt de buitenspeler wekelijks in het stadion te kunnen schitteren. Misschien zelfs wel met de groen-witte aanvoerdersband om zijn arm, die hij ook in de jeugd van Feyenoord veelvuldig droeg. "Ik kan het eigenlijk altijd goed vinden met iedereen en geniet er dan ook extra van als er echt een teamgevoel heerst binnen mijn elftal. Ik ben geen schreeuwer, maar probeer met mijn spel het respect van teamgenoten af te dwingen. In de jeugd bij Feyenoord ging dat me goed af, waardoor ik met trots de band heb mogen dragen. Ook hebben meerdere trainers tegen mij gezegd dat ik leergierig ben. Ik ben een stille jongen, die veel nadenkt en observeert. Natuurlijk kan ik ook direct zijn indien dat nodig is, maar een leider hoeft niet altijd het hardst te roepen om belangrijk te zijn."

Geertruida
"Aan het einde van het seizoen hoop ik als een volwassen en betrouwbare speler terug te keren naar Feyenoord. Ik hoop opnieuw de kans te krijgen en mezelf dan te laten zien", zegt ’t Zand over zijn huurperiode bij Dordrecht. De jonge vleugelaanvaller hoopt daarbij in de voetsporen te treden van zijn vriend Lutsharel Geertruida. "Hij heeft de weg bewandeld die ik ook voor ogen heb: als jongen van Zuid uitgroeien tot belangrijke kracht in Feyenoord 1."

Als het aan de vice-aanvoerder van Feyenoord ligt, is dat slechts een kwestie van tijd. "Lutsharel heeft heel veel vertrouwen in mij en zegt altijd dat ik de kwaliteiten heb om het te redden. Als iemand dat kan weten, is hij het wel. Nu is het aan mij om hard te werken en te laten zien dat ik het echt wil. Dan is alles mogelijk."

Delen