yv2022410a1a04243

Nieuws

Te Kloese: 'Het verhaal dat voetbal centraal staat is geen losse kreet'

Van de redactie

Algemeen directeur Dennis te Kloese heeft in gesprek met Feyenoord TV uitgebreid stilgestaan bij de afgelopen transferperiode, het toekomstige (financiële) beleid en de doelstellingen voor dit seizoen.

Van het succesvolle elftal dat de finale van de Conference League haalde zijn alleen Geertruida, Kökcü, Bijlow en Trauner over. De rest van het elftal is vertrokken. Dennis te Kloese denkt dat dit inherent is aan de positie van het Nederlandse voetbal. “Er wordt van alle kanten door grote competities naar Nederlandse clubs en spelers gekeken. Met de fantastische Europese campagne vorig jaar waren de prestaties dusdanig goed, dan weet je dat spelers weg kunnen gaan. Daar moet je op anticiperen. Daar zijn de technisch directeur en de scouting het hele jaar mee bezig geweest. Op welke posities en waar er eventueel mutaties komen. Ik denk dat dit de realiteit is van het Nederlandse voetbal. Om spelers op te leiden, te begeleiden en op een hoog niveau te brengen. En daarna door te verkopen.”

De algemeen directeur zegt dat spelers soms ook niet te behouden zijn. “Je zou graag een aantal spelers een langere periode in het shirt van Feyenoord zien. Maar je moet ook aan het beleid van de club denken. Het zijn hele grote bedragen. En die jongens hebben ook ambities qua salaris en sportieve prestaties. Die willen ook een stap vooruit maken. Daar een balans in vinden is soms moeilijk”. 

Toekomstig beleid

Te Kloese ziet grote verkopen in de toekomst als onderdeel van het beleid. “Het zou mooi zijn hier continuïteit aan te geven. Ook met het type spelers die we gehaald hebben. We hopen met onze doelstellingen en huidige trainer in de toekomst ook weer waarde te kunnen creëren voor de club. Al denk ik dat dit een exceptionele periode is geweest.” 

Het verkleinen van het gat met Ajax en PSV is iets dat tijd kost. “Daar moet je stapje voor stapje aan werken. In Europese gelden en de transfermarkt is voor clubs de winst te halen. Daar moeten we heel bewust van zijn en dagelijks mee bezig zijn. Het verhaal dat voetbal centraal staat en prioriteit heeft is geen losse kreet. Je ziet dat daar veel goeds uit kan komen.” 

Dat Ajax structureel meer geld aan transfers opstrijkt is volgens Te Kloese logisch te verklaren. ”Een groot gedeelte heeft te maken dat Ajax continu gepresteerd heeft op Champions League niveau. Daar ligt de waardering van spelers op een ander niveau dan in de Conference League. Wij moeten daar naartoe groeien. Dan kom je in een andere waardering en hoe spelers worden bekeken.”

Transfersbedragen

“We moesten eerst verkopen om te kunnen kopen”, zo legt de algemeen directeur uit. “Die bedragen worden gefaseerd betaald. Kent meerdere betalingstermijnen. Het is niet zo dat je een bedrag krijgt en dan gaan we op ons gemak kijken hoe het uit te geven. Daar zitten allerlei marktconforme percentages aan vast bij doorverkoop en solidariteitsbijdrage. Voordat het een netto bedrag is gaat er van alles vanaf. Alle clubs werken zo.”

Bovendien worden bonusstructuren steeds vaker ingezet om onderhandelingen tot een goed einde te brengen. “Soms zitten onderhandelingen een beetje vast. Dan worden er wat extra’s toegevoegd. Bijvoorbeeld bij het behalen van een bepaald niveau in de Europa League, of het halen van Europees voetbal of een kampioenschap. Of wanneer een speler dusdanig veel wedstrijden speelt. Dan wordt er extra waarde aan een transfer gegeven. Wij zijn daarom nu ook fan van Leeds United, Benfica en Manchester United”, zegt Te Kloese met een glimlach.   

Santiago Giménez

Voordat hij naar Feyenoord kwam was Te Kloese lang werkzaam in Mexico. Die ervaring is vooral van waarde geweest bij de transfer van Santiago Giménez. “Wat heel erg scheelt is dat de lijnen naar een club, een speler en zijn familie er zijn. Als je daar zo lang hebt gewerkt is het makkelijker om te schakelen. Daarvoor hoeven niet allerlei personen gebruikt te worden om Feyenoord te helpen. Ik ken de club goed (Cruz Azul, red.), ik ken de vice-voorzitter waarmee we onderhandeld hebben. Ik denk dat de voorwaarden waarop Santiago hier naartoe is gekomen daardoor heel voordelig zijn.”   

Doelstelling

Tot slot geeft de algemeen directeur inzicht in de doelstellingen van dit seizoen. “Die zijn vergelijkbaar met vorig jaar. We willen aantrekkelijk en dominant voetbal spelen. Europees voetbal is een must. We willen zo lang mogelijk en goed mogelijk en op een Feyenoord waardige manier om de prijzen meespelen.” 

Delen

Reacties

Wat een mooie kerel die lijkt echt wel te weten hoe het wereldje werkt. Arnessen ziek en hij presteert hartstikke goed in deze bizarre transfer periode. Is ook nog even op vakantie tussendoor gewest
Ben wel teleurgesteld in zijn formulering van de doelstellingen dit seizoen.
Als feyenoord zijnde moet je altijd uitspreken dat je voor het kampioenschap gaat.
En al helemaal als je 40 mil
Heb uitgegeven aan inkomende transfers.
Europees voetbal s niet genoeg, ik vind dat je altijd het hoogst haalbare moet nastreven in je doelstellingen en dat is gewoon kampioen worden of voorronde champions league punt uit.
Ben het er zeker mee eens dat je uit moet spreken minimaal derde te moeten worden.
Spreken van kampioenschap als doel is dit jaar te vroeg denk ik, juist met zoveel wisselingen zal het tijd kosten om er een team van te maken.

Wanneer het team bij elkaar blijft en het zijn de toppers dat ze denken dat ze zijn moet volgend jaar wel uitgesproken worden dat er iig tot de laatste speeldag gespeeld moet worden voor het kampioenschap.

En overwinteren in Europa mag ook wel uitgesproken worden. Derde in de boel en conf moet minimaal haalbaar zijn.
tuurlijk wil je kampioen worden. Maar als je realistisch bent staan ajax en psv nu gewoon boven je. Een kampioenschap als doelstelling zou betekenen dat je seizoen niet geslaagd is als je dat niet behaalt.
Ajax is echt nog te ver weg. Je bent gelijkwaardig aan PSV denk ik, en misschien zelfs nog wel iets sterker op termijn. Plek 2 is imo wat je zeker moet willen halen. En hopen dat met de vertrekkende spelers in Amsterdam het daar op het veld een beetje gaat rommelen.
Ik heb wel een goed gevoel met hem. Krijg wel het idee dat hij weet wat er moet gebeuren en waar hij mee bezig is. Erg fijn!