dsc00296

1908.nl

Nieuws

Te Kloese: "Niet interessant het stadion in de huidige situatie over te nemen"

Dennis

Lilian de Leeuw wordt binnenkort aangesteld als nieuwe directeur van Stadion Feijenoord. Met een penibele financiële situatie en een stadion met achterstallig onderhoud, staat haar geen eenvoudige klus te wachten.

Met name de hoge kosten die zijn gemaakt voor de ontwikkeling van een nieuw stadion hangt als een molensteen aan de Kuip. Ondertussen klagen Feyenoord en haar supporters over de gebreken aan het stadion. Naar verluidt is er tien tot twintig miljoen euro nodig om de broodnodige aanpassingen te doen, zo brengt RTV Rijnmond. Dit betreft geen renovatie, maar enkel onderhoud aan bijvoorbeeld toiletten, beton en horecavoorzieningen.

Er is kapitaal nodig om dat aan te pakken. Alleen geld is er niet. De jaarrekening van Stadion Feijenoord over het afgelopen seizoen laat een verdere verslechtering zien. Dit komt vooral door het stopzetten van Feyenoord City, dat voor een flinke financiële strop zorgt.

Zo is er een bruglening van 17,5 miljoen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Stadion Feijenoord wil deze lening herfinancieren tegen gunstigere voorwaarden, omdat de rente van de bestaande lening per kwartaal verder oploopt. En dan is er ook nog de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (Stigam). Deze partij stelde kapitaal ter beschikking voor het technische ontwerp van het nieuwe stadion, onder voorwaarde dat de exploitatie van enkele parkeerterreinen aan hen worden overgedragen indien het stadion er niet komt. 

Stadion Feijenoord wil in gesprek met de gemeente Rotterdam, Feyenoord en investeerders om tot een oplossing te komen. Voor Feyenoord is de uitkomst van groot belang. Er komt namelijk pas ruimte voor onderhoud zodra de herfinanciering een feit is. Feyenoord wil al tijden een stadion naar de wensen van deze tijd. Binnen Stadion Feijenoord vinden ze deze opstelling niet reëel. Ingewijden melden dat het opknappen van het stadion een gezamenlijk probleem is, aldus Rijnmond.

Lilian de Leeuw wacht de taak om de eenheid tussen de club en het stadion te herstellen, terwijl op de achtergrond nog steeds de eenwording van beide organisaties zingt. Op dit moment zit dat er echter niet in, zo vertelde Feyenoord-directeur Dennis te Kloese onlangs. Voor Feyenoord is het niet interessant om het stadion met de huidige financiële situatie, en met de langlopende verplichtingen aan derden en aandeelhouders, over te nemen.

De Leeuw kan direct vol aan de slag. Het huurcontract tussen Feyenoord en de Kuip loopt eind juni 2023 af. Voor die tijd zullen beide partijen elkaar in een oplossing moeten vinden.

Delen

Reacties

❤️ Jongens! Beoordeel mijn tienerkutje pls

🍓👉 𝐖𝐖𝐖.𝐘𝐄𝐒𝟒.𝐅𝐔𝐍 💦 nick AlisaMiller17
Even off topic: Is Karsdorp inderdaad in beeld??
Stadion failliet laten gaan lijkt de enige optie. Stadion heeft jarenlang het machtsspelletje gespeeld dus het is ook hun eigen schuld dikke bult. Gelukkig zit Te Kloese er nu die puur zonder sentiment zakelijk kijkt naar dit dossier. Wordt wel spannend dat indien hij de huur opzegt waar Feyenoord dan gaat spelen.
Zo blij als Feyenoord van de vergaande glorie Kuip verlost is met een stadium van deze tijd. Onbegrijpelijk dat sommige zongenaamd supporter willen hun sentiment bescherm ter kosten van Feyenoord succes
Het is toch normaal dat de verhuurder zijnde de eigenaar van de Kuip de kosten van onderhoud doorberekent in de huur, dus aan de huurder en dat is de BVO. Lijkt me een eitje en dan bovendien expireert het huidige huurcontract eind juni 2023! Of Feyenoord verlengt niet en gaat op zoek naar een ander stadion. Als het waar is dat de club niet openstaat voor overleg met de verhuurder dan is dat heel dom. En contact zoeken met de gemeente om het noodzakelijke onderhoud te kunnen financieren is ook van de gekke. De belastingbetaler zal nooit gaan betalen, zeker niet na het echec met Feyenoord City.
Nou, onderhoudskosten worden normaal gesproken door verhuurders al doorberekend aan de huurder...in de huurprijs. Een deel van de huuropbrengst wordt dan doorgaans gereserveerd voor o.a. periodiek (groot) onderhoud. Van dit uitgangspunt kan zijn afgeweken in de huurovereenkomst tussen de BVO en het Stadion (bijv. lage huurprijs voor de BVO, in ruil neemt die (een deel van) het onderhoud voor zijn rekening). Geen idee of hier zo'n afspraak is gemaakt. wel lijt et erop dat er niet is gereserveerd voor onderhoud, terwijl dat wel had gekund (of zelfs gemoeten...) Overigens huurt BVO Feyenoord een voetbalstadion. Dan moet de verhuurder dat wel in zo'n staat houden dat het als voetbalstadion kan blijven worden gebruikt. Maar als er dan geen geld is... Uitdaging voor de nieuwe directie(s).
Kunnen ze geen stadion kopen van Qatar met veel korting. Daar word de helft van de stadions weer afgebroken na het WK. Misschien dat zeecontainer stadion. Past ook wel bij Rotterdam 😜😄
Dat containerstadion wordt gedemonteerd en zou eerst worden geschonken aan een ontwikkelingsland.
Nu is er ook sprake van hergebruik in Uruguay als die het bid voor WK 2030 winnen.
Waar gaan ze anders spelen dan?

Op de Oldegaarde?
Hoe vaak gaat Rijnmond nog zeggen dat het Stadion er niet best voor staat.
Vooral die Dennis v.Eersel heeft daar een handje van.
Of wij dat inmiddels nog niet weten.
Laat die mensen nou rustig hun werk doen.
Er is nu duidelijkheid, er komt geen nieuw stadion en er is een nieuwe directeur.

Rust is waar de club nee gebaat is.

Altijd maar dat wijzen, doodziek word je ervan.
Stoere praat, maar wat is het alternatief? De club gaat echt niet naar het Kasteel opeens
“Feyenoord wil al tijden een stadion naar de wensen van deze tijd.”

Dat gingen ze krijgen (letterlijk) maar daar hebben ze nee tegen gezegd. Ze willen dat gewoon niet echt.
Deze nieuwe mevrouw gaat in ieder geval een echte uitdaging aan, dat is wel op zich sterk van haar, dit is geen makkelijke taak.
Zij heeft in ieder geval genoeg ervaring bij grote bedrijven en organisaties.
Waarom betrekken ze onderhoud niet gewoon bij een mogelijke renovatie? Dat zou onderhand eens tijd worden.
Omdat renovatie niet genoeg is, als je een stadion wilt realiseren waarmee je de komende decennia vooruit kunt is er bij wijze van spreken een 'vernieuwbouwing' nodig en de kosten daarvan belopen ruim €200.000.000. (Zie de kosten van bv 'De Moderne Kuip). Zoveel geld is er in de verste verten niet beschikbaar.
Het achterstallig onderhoud verdraagt echter niet of nauwelijks uitstel. Probleem is dat met een herfinanciering inclusief extra financiering van dit onderhoud de schuldenlast verder op loopt, zelfs als er gunstiger voorwaarden zijn dan de huidige Goldman-Sachs-lening heeft de stadion NV dan toch een probleem dat wellicht uitsluitend kan worden opgelost door de BVO Feyenoord meer te laten betalen als huurder van het stadion.
Kortom door (letterlijk) koste wat kost vast te houden aan het Feyenoord City project zijn stadion en club enorm achteruit geworpen. Dat maakt het ook zo beschamend om te zien dat bv binnen de Stichting Continuïteit Feyenoord er geen persoonlijke consequenties zijn verbonden aan deze catastrofe.
Ik vind dat de mensen die tegen n nieuw stadion waren niet moeten zeuren.Ze waren toch tevreden.Bedreigingen waren de reden dat inversteerders af gingen haken. Dit stadion is rijp voor de sloop.
Daarnaast is er uitgesproken door Feyenoord toen bekend werd gemaakt dat het niet doorging met Feyenoord City omdat het te duur was, dat dit ook gold voor de renovatie opties die ook bij het onderzoek waren betrokken. De nieuwbouw variant werd daarbij ook als betere optie voor de club benoemd dan renovatie. Moet je dus ook niet aan beginnen.
Vind het eerder beschamend hoe zogenaamde fans al dreigend en schreeuwend tegen een nieuwbouw zijn gaan staan... Die lui zouden gewoon eens eruit gedonderd moeten worden van die lui wordt een club als Feyenoord niet beter
Te Kloese stelt zich goed op, het Stadion heeft een probleem en dus zal het Stadion dat moeten oplossen.
Feyenoord is ' slechts' huurder en betaalt een forse huursom voor gebruik, afgezet tegen de huidige staat.
Naar mijn mening zijn de aandeelhouders aan zet om de inkomsten van 'hun' stadion te laten stijgen door bijvoorbeeld een bedrag aan het stadion te gaan betalen voor het gebruik van hun gratis zitplaatsen.
Mij lijkt redelijk een bedrag van 500 euro per plaats per seizoen, rechtstreeks betalen aan het stadion, levert 2 miljoen extra inkomsten op.
Naar mijn mening de makkelijkste en simpelste eerste stap.
Eind juni transfervrij overnemen dan maar
De nv Stadion Feijenoord failliet laten gaan. Dan voor habbekrats overnemen.
Dan komt het Stadion in handen van Goldmann Sachs en die verkopen het echt niet voor een habbekrats en zullen de huren enorm gaan verhogen. Die willen hun investering met rendement gewoon terughebben.
En wat willen die dan met een stadion zonder huurder? De Kuip is alleen rendabel met Feyenoord als bespeler.
Waar wil feyenoord dan gaan spelen.In de arena 😂😂😂
Ik denk dat veel mensen je niet geloven ofzo maar het zijn idd Amerikanen en die willen geld zien.... Jij wilt hier blijven spelen?? Is goed we hebben alleen wel per omgaande van het nieuwe contract de huurprijs met 30% omhoog gegooid.... Ben je het niet mee eens?? Jammer voor je gaan we niet samen verder en bepalen wij wat er gaat gebeuren. Aldus Goldman Sachs. Die denken bij hunzf mooi dat hebben we mooi voor elkaar. We gaan dit gebouw helemaal inrichten met woningen. Kunnen we veel geld aan verdienen.....

En tja hen laat het echt koud hoor dat Feyenoord dan geen plek meer heeft voor zijn wedstrijden