1908.nl
Nieuws
Te Kloese: "Niet interessant het stadion in de huidige situatie over te nemen"
Lilian de Leeuw wordt binnenkort aangesteld als nieuwe directeur van Stadion Feijenoord. Met een penibele financiële situatie en een stadion met achterstallig onderhoud, staat haar geen eenvoudige klus te wachten.
Met name de hoge kosten die zijn gemaakt voor de ontwikkeling van een nieuw stadion hangt als een molensteen aan de Kuip. Ondertussen klagen Feyenoord en haar supporters over de gebreken aan het stadion. Naar verluidt is er tien tot twintig miljoen euro nodig om de broodnodige aanpassingen te doen, zo brengt RTV Rijnmond. Dit betreft geen renovatie, maar enkel onderhoud aan bijvoorbeeld toiletten, beton en horecavoorzieningen.
Er is kapitaal nodig om dat aan te pakken. Alleen geld is er niet. De jaarrekening van Stadion Feijenoord over het afgelopen seizoen laat een verdere verslechtering zien. Dit komt vooral door het stopzetten van Feyenoord City, dat voor een flinke financiële strop zorgt.
Zo is er een bruglening van 17,5 miljoen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Stadion Feijenoord wil deze lening herfinancieren tegen gunstigere voorwaarden, omdat de rente van de bestaande lening per kwartaal verder oploopt. En dan is er ook nog de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (Stigam). Deze partij stelde kapitaal ter beschikking voor het technische ontwerp van het nieuwe stadion, onder voorwaarde dat de exploitatie van enkele parkeerterreinen aan hen worden overgedragen indien het stadion er niet komt.
Stadion Feijenoord wil in gesprek met de gemeente Rotterdam, Feyenoord en investeerders om tot een oplossing te komen. Voor Feyenoord is de uitkomst van groot belang. Er komt namelijk pas ruimte voor onderhoud zodra de herfinanciering een feit is. Feyenoord wil al tijden een stadion naar de wensen van deze tijd. Binnen Stadion Feijenoord vinden ze deze opstelling niet reëel. Ingewijden melden dat het opknappen van het stadion een gezamenlijk probleem is, aldus Rijnmond.
Lilian de Leeuw wacht de taak om de eenheid tussen de club en het stadion te herstellen, terwijl op de achtergrond nog steeds de eenwording van beide organisaties zingt. Op dit moment zit dat er echter niet in, zo vertelde Feyenoord-directeur Dennis te Kloese onlangs. Voor Feyenoord is het niet interessant om het stadion met de huidige financiële situatie, en met de langlopende verplichtingen aan derden en aandeelhouders, over te nemen.
De Leeuw kan direct vol aan de slag. Het huurcontract tussen Feyenoord en de Kuip loopt eind juni 2023 af. Voor die tijd zullen beide partijen elkaar in een oplossing moeten vinden.
Reacties
Nu is er ook sprake van hergebruik in Uruguay als die het bid voor WK 2030 winnen.
Op de Oldegaarde?
Vooral die Dennis v.Eersel heeft daar een handje van.
Of wij dat inmiddels nog niet weten.
Laat die mensen nou rustig hun werk doen.
Er is nu duidelijkheid, er komt geen nieuw stadion en er is een nieuwe directeur.
Rust is waar de club nee gebaat is.
Altijd maar dat wijzen, doodziek word je ervan.
Dat gingen ze krijgen (letterlijk) maar daar hebben ze nee tegen gezegd. Ze willen dat gewoon niet echt.
Zij heeft in ieder geval genoeg ervaring bij grote bedrijven en organisaties.
Het achterstallig onderhoud verdraagt echter niet of nauwelijks uitstel. Probleem is dat met een herfinanciering inclusief extra financiering van dit onderhoud de schuldenlast verder op loopt, zelfs als er gunstiger voorwaarden zijn dan de huidige Goldman-Sachs-lening heeft de stadion NV dan toch een probleem dat wellicht uitsluitend kan worden opgelost door de BVO Feyenoord meer te laten betalen als huurder van het stadion.
Kortom door (letterlijk) koste wat kost vast te houden aan het Feyenoord City project zijn stadion en club enorm achteruit geworpen. Dat maakt het ook zo beschamend om te zien dat bv binnen de Stichting Continuïteit Feyenoord er geen persoonlijke consequenties zijn verbonden aan deze catastrofe.
Feyenoord is ' slechts' huurder en betaalt een forse huursom voor gebruik, afgezet tegen de huidige staat.
Naar mijn mening zijn de aandeelhouders aan zet om de inkomsten van 'hun' stadion te laten stijgen door bijvoorbeeld een bedrag aan het stadion te gaan betalen voor het gebruik van hun gratis zitplaatsen.
Mij lijkt redelijk een bedrag van 500 euro per plaats per seizoen, rechtstreeks betalen aan het stadion, levert 2 miljoen extra inkomsten op.
Naar mijn mening de makkelijkste en simpelste eerste stap.
En tja hen laat het echt koud hoor dat Feyenoord dan geen plek meer heeft voor zijn wedstrijden