33

Series

Feyenoord tegen Duitse clubs • Winst UEFA Cup in eigen huis (2002)

Karst

Vanavond speelt Feyenoord in de Champions League tegen de regerend Duits kampioen Bayer 04 Leverkusen. Feyenoord heeft de laatste vier wedstrijden tegen Duitse tegenstanders allemaal gewonnen. In deze driedelige serie worden deze vier overwinning belicht. In het laatste deel: de historische UEFA Cup-winst op Borussia Dortmund in de eigen Kuip.

Feyenoord schreef geschiedenis door op 8 mei 2002 in eigen huis de UEFA Cup-finale tegen Borussia Dortmund te winnen. Onder leiding van Bert van Marwijk versloegen de Rotterdammers de Duitsers met 3-2.

In de eerste helft kwam Feyenoord al op voorsprong. De Rotterdammers kregen een strafschop toegewezen na een overtreding van Jürgen Kohler, die hiervoor rood kreeg en van het veld moest. Pierre van Hooijdonk, die zich als uitblinker bewees, verzilverde de penalty. Enkele minuten later verdubbelde Van Hooijdonk de voorsprong door een vrije trap van net buiten het strafschopgebied raak te schiten. Na de rust scoorde Márcio Amoroso de aansluitingstreffer, maar Feyenoord bleef onverstoorbaar. Jon Dahl Tomasson vergrootte de voorsprong na vijftig minuten spelen naar 3-1. Kort daarna zorgde de lange Tsjech Jan Koller met een fraaie volley voor de 3-2. Dortmund zette in het slot alles op alles, maar Feyenoord bleef standhouden en won de UEFA Cup in eigen huis.

Opstelling Feyenoord: Zoetebier; Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa; Kalou, Bosvelt, Ono, Van Persie; Tomasson, Van Hooijdonk.

Wissels: Timmer, Aros, De Haan, Collen, Leonardo, Elmander, Kornejev.

Weet Feyenoord vanavond weer van een Duitse tegenstander in eigen huis te winnen? Laat het weten in de reacties!