jens-toornstra-spandoek

VK Sportphoto

Nieuws

Toornstra: “De intentie is dat ik terugkeer bij Feyenoord”

Van de redactie

Jens Toornstra verruilde na acht seizoenen Feyenoord voor FC Utrecht. In gesprek met Hand in Hand blikt de middenvelder terug op zijn tijd in de Kuip en legt uit waarom hij is weggegaan.

Toen Toornstra in de zomer van 2014 bij Feyenoord binnen kwam, had hij niet gedacht zoveel met de club te bereiken. “Ik wist dat ik voor een grote club tekende die tot de traditionele top-3 behoort. Maar ik wist ook dat het verschil met Ajax en PSV best groot was. Dat ik met Feyenoord vijf prijzen heb gewonnen, verbaast me daarom in positieve zin. Ik ben kampioen geworden, heb twee keer de beker gepakt en ook twee keer de Johan Cruijff Schaal. Als je me dat van tevoren had voorgespiegeld, had ik daar gelijk voor getekend”.

De middenvelder groeide uit tot een populaire speler waar het Legioen veel waardering voor heeft. Volgens Toornstra komt dat vooral omdat hij nooit verzaakte. “Ik weet van mezelf dat ik altijd volle bak moet spelen om mijn niveau te kunnen halen. Eerst komt de inzet, daarna volgt het goede voetballen hopelijk ook. Die instelling werd gewaardeerd door de aanhang. Al heb ik natuurlijk ook mindere wedstrijden gespeeld. Verder heb ik me nooit negatief uitgelaten over de club en ben ik niet in de pers gaan zeuren als ik een tijdje reserve was. Ook dat werd door de supporters op prijs gesteld”.

Toornstra noemt Robin van Persie en Dirk Kuijt als de beste spelers waarmee hij heeft gespeeld. “Van Robin vond ik het heel knap dat hij op zijn leeftijd nog zo makkelijk mee voetbalde. Hij was echt uitzonderlijk getalenteerd en zou nu nog meekunnen, als je puur naar het voetbal kijkt. Van Dirk vond ik zijn mentaliteit en zijn werklust indrukwekkend. En Kuijt was ook een goede voetballer, he? Er wordt bij hem altijd gewezen op dat harde werken, maar Dirk verspeelde bijna geen bal, hoor. Hij had een heel goede functionele techniek”.

In acht seizoenen heeft de viervoudig international veel met de club meegemaakt. Gevraagd naar zijn hoogtepunten, reageert Toornstra resoluut. “Het kampioenschap in 2017 uiteraard, het spelen in de Champions League en het hele vorige seizoen. Dat is geen specifiek moment, maar we hadden zo’n ongelooflijk leuke groep. Ik ging zelf elke dag met heel veel plezier naar de club en maakte deel uit van een erg leuk clubje, waarin ook Guus Til, Philippe Sandler en Bryan Linsen zaten. We hebben echt enorm gelachen met elkaar”. 

De wedstrijd die hem het meest is bijgebleven is geen verrassende. “Sowieso de kampioenswedstrijd, thuis tegen Heracles Almelo. Ik was best wat gewend met Feyenoord, maar liep met kippenvel rond toen het stadion al ruim voor de match bomvol zat”. 

Ondanks de waardering van de club en supporters besloot Toornstra naar FC Utrecht te gaan. Volgens Toornstra had dat vooral te maken met perspectief op speeltijd. “Ik had het op zich nog wel naar mijn zin bij Feyenoord. Feit was alleen wel dat ik steeds minder speeltijd kreeg en daar had ik moeite mee. Ik ben 33 jaar, voel me nog prima en heb de behoefte om elke week als basisspeler naar een wedstrijd toe te leven. Feyenoord gaf aan dat ze graag wilde dat ik bleef en dat ik echt wel weer aan mijn speelminuten zou komen, maar ik wilde gewoon weer meer voetballen. Ik heb het heft in handen genomen en heb mijn gevoel gevolgd”.

Wel verwacht Toornstra op korte termijn de weg naar Rotterdam weer te vinden. “Het is sowieso de intentie van beide kanten dat ik na mijn profcarrière terugkeer bij Feyenoord. Ik zie mezelf niet als trainer, maar mogelijk wel in een andere functie”.

Lees het hele interview in de nieuwe Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, die vrijdag verschijnt. Leden ontvangen Hand in Hand aan huis. Word nu lid.  

Delen