cornervlag

VK Sportphoto

Nieuws

De Roze Kameraden: "Het laatste wat wij willen, zijn hokjes creëren"

Van de redactie

De Roze Kameraden streven naar een fijne plek voor LHBTI+ supporters in en rondom het voetbal. In de nieuwste uitgave van Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, leggen de bestuursleden Paul, Chantal en Sebas hun intenties uit.

Volgens Paul zijn de Roze Kameraden opgericht omdat zij voor een inclusief Feyenoord staan. “Wij zijn tegen discriminatie. En we willen laten zien aan andere supporters dat ze hier zichzelf kunnen en mogen zijn.” Chantal vult aan: “Het enige wat wij willen is dat het voor iedereen prachtig is in het stadion. Dat er bijvoorbeeld niet meer gescholden wordt met het woord homo. Dat is de hele agenda, meer is het niet.”

Paul legt uit waarom de Roze Kameraden aandacht vragen voor het nodeloos gebruiken van het woord homo als scheldwoord. “Wat doet het met andere mensen? Als ik voor mijzelf spreek: het doet mij bijzonder weinig. Maar ik denk wel aan die veertienjarige, die nu in het stadion zit en onzeker is over zijn geaardheid en die het wel als negatief ervaart.” 

Dat Feyenoord op het trainingsveld LHBTI+ cornervlaggen heeft geplaatst en de regenboogvlag hijst op Roze Zaterdag, komt vanuit de club zelf. “We hebben hier niet specifiek om gevraagd”, aldus Chantal. “Van de cornervlaggen weten wij zelfs niks af. We hebben het wel een keer gehad om de regenboogvlag te hijsen op Roze Zaterdag, om te laten zien dat iedereen echt welkom is bij de club. We vragen dus niet aan Feyenoord om dit iedere dag te doen, maar alleen op zo’n speciale dag”.  

Dat de Roze Kameraden bij Feyenoord hebben gevraagd om een eigen vak wordt verwezen naar het rijk der fabelen. Chantal reageert stellig. "Dat is helemaal niet waar! We willen juist bij onze eigen vrienden zitten”. Paul valt haar bij. “Alsjeblieft niet, zeg. Ik wil gewoon lekker op mijn eigen vakkie waar ik nu zit, kunnen zitten. Hoe komt die fabel in de wereld terecht? Dat is echt nooit ter sprake gekomen.” Sebas tot slot: “Het laatste wat wij willen, zijn hokjes creëren.” 

Dat het uitdragen van de boodschap soms gepaard gaat met onjuiste beeldvorming, ervaarde de Roze Kameraden bij het zien van het tv-programma ‘De roze supporters’ waarin zij te zien waren. In het programma werden Feyenoordsupporters beschuldigd van het zingen van het lied ‘Homo’s lopen hand in hand’, wat juist door de tegenstander wordt gezongen. Paul staat niet echter het fragment: “Ik weet niet waarom ze dat zo neergezet hebben. Dat is echt jammer, want daardoor verpest je gelijk de boodschap die bij die documentaire zit. Als wij dit van tevoren hadden gezien, dan hadden we gezegd dat het eruit moest”. Sebas zegt de commotie te begrijpen. “Ik had ook het gevoel dat Feyenoordsupporters daar geframed werden”. 

Volgens Chantal gaat het de Roze Kameraden om bewustwording. “We willen dus geen eigen vak, een regenboogtenue, of met een string met roze glitters op het vak. Het enige wat we vragen, is respect voor elkaar”

 De Roze Kameraden zijn in gesprek geweest met FSV De Feijenoorder over hun agendapunten. Toch besloten de Roze Kameraden zelfstandig door te gaan. “Toen we er wat langer over nagedacht hadden, waren we bang dat het onderwerp onderbelicht zou blijven”, aldus Paul. “Omdat we een onderdeel zouden worden van een hele grote agenda die de FSV met Feyenoord bespreekt. We dachten daarom, en nog steeds, dat we sneller oplossingen konden vinden als we het zelf zouden doen.”

Lees het hele interview met de Roze Kameraden in Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder. Leden krijgen het magazine maandelijks toegestuurd. Word hier lid. 

Delen

Reacties

Wat je thuis in je slaapkamer doet moet je lekker zelf weten. Maar val mij er niet mee lastig. Zal ik anders volgende keer ook maar met een hetero-vlag gaan zwaaien??
Ze vallen je niet lastig, jij voelt je aangevallen. Groot verschil!
Nee,. Ik kan niet tegen gedram.
"Dat er bijvoorbeeld niet meer gescholden wordt met het woord ****. Dat is de hele agenda, meer is het niet."

Dat jij dit als gedram ervaart zegt echt alles over jou en de bekrompen mindset die je hebt.
Gaat gewoon lekker voetbal kijken en eens per jaar naar een gayparade en laat mij met rust met uitingen. Wekt alleen maar irritatie op.
We willen niet in een hokje staan maar willen het toch even kwijt. Ben er in nederland toch klaar mee dat iedereen zich achtergesteld voelen, boos is op andere omdat ze niet gehoord worden, televisie die er goed aan mee doet bla bla bla.

Je hoort nog zat k anker daar gaan mensen aan dood en daar hoor je niemand over.

Leef gewoon en geniet, en doe niet zo zielig om aandacht en bevestiging.
Voor een roze kameraad, heb ik altijd een beetje zaad.
Ik heb niets tegen mensen met een andere geaardheid. Zij zijn vaak reuze aardig, creatief en noem maar op. Wat ik nog steeds liever niet zie zijn ****'s die zo nodig moeten uitstralen dat zij **** zijn en elkaar in het openbaar staan af te lebberen. Geldt trouwens ook voor hetero's. Wat mij wel zorgen geeft is het grote aantal van die "afwijkende" mensen dat als het ware ineens en overal uit de kast komt en op de voorgrond treedt waarbij je als hetero soms afvraagt of jij wel "normaal" bent. Feit is dat man en vrouw gebouwd zijn en wellicht geschapen om samen voor het nageslacht dus kinderen te zorgen en daarmede het voortbestaan van de mensheid. Die omstandigheid zou het antwoord kunnen geven op de vraag wat "normaal" is, waarbij ik het woord "abnormaal" zou willen vermijden. Laten we echter respect voor elkaar hebben.
Goed artikel, maar wel opvallend dat in de reacties het woord **** gecensureerd lijkt te worden, terwijl dat in het artikel zelf niet gebeurt.

Ook bij de ****'s binnen mijn vrienden- en kennissenkring is er discussie of het zinvol is om jezelf bij het voetbal of andere evenementen opzichtig als **** te profileren.
Zolang er geen 100% acceptatie is zal daar nog voor gestreden moeten worden, dus een paar vinden van wel en anderen vinden dat je gewoon lekker normaal moet doen en vooral moet genieten.
Dat is idd wel een beetje krom. Het zou eigenlijk geen scheldwoord moeten zijn. Dan impliceer je toch dat het een vies woord is, terwijl je het normaal probeert te maken
Feyenoord Fan zijn is ook geen keuze, roze of niet, verder lijkt me dit een breed maatschappelijk item wat je niet oplost of managed is een voetbalstadion of club
Dit is de reden dat dit al een veel betere plek is dan FR12. Zulke homofoben die alles toestaan op hun forum willen dit niet.
Goed dat jullie dit stuk hier plaatsen. Mooi interview geworden in de Hand in Hand en kuddo's voor de redactie dat ze dit interview hebben opgezet. Veel respect voor, en succes gewenst aan Chantal en Paul in het opzetten voor een vereniging die z'n bestaansrecht wel heeft bewezen de afgelopen maanden met de vele homofobe drek, tot aan bedreigingen aan toe die erbij kwamen kijken. Uiteindelijk ben je allemaal voor dezelfde club.
Voordat dit achterlijke groepje om aandacht kwam schreeuwen heb ik nooit negatieve geluiden over homoseksualiteit gehoord in de Kuip, iedereen werd al geaccepteerd. Maar toch vonden ze het nodig zichzelf in een aparte hokje te stoppen onder leiding van mensen uit D66. Gewoon kappen met die onzin en massaal achter onze club gaan staan!
Joh.. als mensen in een string met roze glitters op het vak willen staan moeten ze dat lekker zelf weten. Zolang ze er gewoon wat kleding overheen dragen zodat het gewoon een beetje fatsoenlijk blijft (geldt niet alleen voor LHBTQIZXY+ kameraden, maar gewoon voor iedereen).

Maar gebruik wel gewoon grammaticaal correct Nederlands. "het laatste" is enkelvoud, dus de correcte vervoeging is "is". Ik zou bijna de Taalnazi Kameraden oprichten om de verloedering van de taal binnen het Legioen onder de aandacht te brengen.
Pima initiatief. Er zijn nog steeds dombo's die denken dat het een keuze is.
Kan wel resulteren in een parafiele stoornis, waarbij de omgeving, oftewel wij allemaal geschaad worden door iedere keer die roze kleur op ons netvlies te krijgen met dat wijferig aandachttrekken van de gayparade.
Kunnen we niet gewoon voetbal kijken en bepraten en stoppen met dit soort onzintopics waar niemand om vraagt. De tweedeling maakt de doelgroep gays hier bewust zelf.
We willen geen hokjes crieeren maar we noemen ons wel de roze kamaraden..................... euuuh?

Ik ga om met een aantal mannen en vrouwen die van het zelfde geslacht houden en juist hun storen zich vreselijk aan roze vlaggen, regenboog vlaggen en dingen zoals de roze kamaraden. Hun reactie is: Juist door dit soort dingen worden wij nog steeds niet geaccepteerd en in elkaar geslagen.

Accepteer ze en hou op met dit soort onzin!
Ik ken een surinamer, die kan best lekkere broodjes maken, zegt dat het in Suriname *** is.

DUS JA DAN IS SURINAME GEWOON EEN KUTLAND HÉ

:')
Ben normaal niet zo van het opdringerige COC-geneuzel, maar juist bij Feyenoord is dit hard nodig. Sympathieke club die iedereen voluit zou moeten steunen!
Overweeg zelfs om lid te worden van RK, zeg ik als hetero :-)
Gewoon doen joh, deze hetro is ook lid.
Toen je schreef RK dacht ik dat je bij de Rooms Katholieke kerk wou😂
Daar schijnen de priesters dan weer **** te zijn
Heb ik ook gedaan na het zien van die docu.
Hard nodig inderdaad, helaas.
Maak hier aub geen topic over.
Bij fr12 gebeurde hetzelfde en dan komen er vam die achterlijke xenofoben tevoorschijn.
Crew doe ook wat aan de gebruiker die zichzelf pluknege noemt, want anders is dat betoog over gelijkwaardigheid slap gelul.
Xenofoob bij een topic over ****'s. Right😅.
"Xenofobie is de irreële angst voor alles wat vreemd, onbekend en ongewoon is. "
Chapeau 1908 en Roze Kameraden, schaamde me vaak kapot voor mijn medesupporters als je zag hoe er gereageerd werd op hun. De missie van de RK is geweldig en als het zou lukken, zou het onze geweldige club nog mooier maken
******* toch op man, we mogen niey meer schelden met h omo, wat is het volgende, en dan het volgende. Hoor nog zat ****** om me heen, me vader, moeder en zwager hebben het, is gewoon van deze tijd en krijg je er niet snel meer uit.

Ben er een beetje klaar mee hier in nedeland iedereen voelt zich achter gesteld, iedereen is bang iedereen voelt zich weet ik veel. Kap gewoon en leef je leven en let niet zo op elkaar en zet jezelf en elkaar niet in een hokje.
Als al die simpele idioten nou een kappen met die liederen en doeken tegen de roze Kameraden en gewoon hand in hand achter onze club gaan staan, dat zou pas een geruststelling zijn!
Actie. Reactie. Voordat de roze kameraden er waren is het nooit, maar dan ook nooit een issue voor iemand in het stadion geweest. Ze zeggen dat ze niet in hokjes geplaatst willen worden, maar door het oprichten van de roze kameraden creëer je juist een hokje waar je jezelf in plaatst.
Jij bent al helemaal niet serieus te namen met zo’n naam. Ik zou me kapot schamen als ik zo in elkaar zat. Te triest voor worden
@pluknege Belichaamd precies datgene wat er mis is met een deel van het legioen!
Broodnodige boodschap (die helaas nog steeds nodig is), uitstekend verteld. Hup Paul en anderen.
Blijft onzin. Bij Feyenoord zijn we juist 1 en je komt er voor Feyenoord en niet met een speciaal clubje. Als je een clubje voor gingers, allochtonen, brildragers, beugelbekkies zou maken wordt er hetzelfde op gereageerd. En door je niet met fsv te willen verenigen laat je zien dat je wel een eigen clubje wilt blijven. Maar dit zal ik wel weer niet mogen zeggen hier.
Oké meneer "plukneger", u zult het vast heel weldoordacht en fatsoenlijk bedoeld hebben allemaal.
Blij dat hier een artikel aan gewijd wordt, top bezig 1908.nl. Alleen maar positiviteit naar Roze Kameraden
Het is toch ook alleen maar positief bedoeld? Supporters die daar een hele agenda achter zoeken die slaan enorm door. Het is alleen maar leuk en geeft kleur aan onze mooie club.
En zo moeilijk is het toch niet jongens. Duidelijke boodschap van de Roze Kameraden, zou heel vanzelfsprekend moeten zijn. We leven niet meer in 1960…
Klopt. Verzuiling is (officieel) verleden tijd.