de-feijenoorder

VK Sportphoto

De Feijenoorder

"Inclusiever dan bij De Feijenoorder ga je het als supporter niet vinden"

Van de redactie

FSV De Feijenoorder heeft gereageerd op het interview van de Roze Kameraden. De supportersvereniging zegt in magazine Hand in Hand de LHBTI+ club te respecteren, maar dat het de saamhorigheid in het Legioen niet bevordert. 

FSV De Feijenoorder geeft aan dat LHBTI+ supporters prima bij de supportersvereniging terecht kunnen en dit geen aparte club vraagt. "Inclusiever dan bij FSV De Feijenoorder ga jij het als Feyenoord-supporter niet vinden. Voor ons is een ding van belang: of je voor Feyenoord bent of niet. Dat is wat telt, want wij verwelkomen elke Feyenoord-supporter. Wij sluiten niemand uit.", aldus het bestuur.

Volgens de supportersclub was inclusiviteit tot de oprichting van de Roze Kameraden geen issue bij Feyenoord. "Noch bij Feyenoord, noch bij onze vereniging waren voor de oprichting van de Roze Kameraden voorbeelden bekend die aantonen dat iemands seksuele geaardheid problemen heeft veroorzaakt". Juist het gebrek aan concrete voorbeelden zit de supportersvereniging dwars. "De oprichting van de Roze Kameraden ontleent zich enkel aan het idee dat iemand zich (mogelijk) ooit gekwetst kan voelen tijdens wedstrijden van Feyenoord, indien iemand het woord ‘homo’ als scheldwoord gebruikt”. Volgens De Feijenoorder heeft het journalisten desalniettemin niet weerhouden het onderwerp gretig op te pakken. “De media aandacht is gigantisch geweest. Journalisten die dit door de Roze Kameraden gevoede denkbeeld als realiteit aannemen, zetten Feyenoord weg als homofobe club met homofobe fans. Waar homo’s niet welkom zijn. Van saamhorigheid tussen de Roze Kameraden en een groot gedeelte van het Legioen is nu geen sprake”.

Volgens De Feijenoorder is sinds de opkomst van de Roze Kameraden de politieke agenda al gewijzigd. "Eens in de zoveel tijd besluit de lokale driehoek aan welke thema's Feyenoord de komende jaren extra aandacht moet schenken. Al vele jaren vindt de gemeente 'de relatie tussen club en supporters' het belangrijkste. Simpelweg omdat dit voor bijna alle supporters tot problemen leidt: lange wachtrijen, overbodige hekken, te weinig faciliteiten, onnodige buscomi's, fouilering, niet mogen meenemen van flesjes water, drooglegging, enzovoorts. Dit punt is inmiddels van de agenda geschrapt en vervangen voor 'inclusiviteit bij Feyenoord'. De komende jaren is dit het belangrijkste speerpunt waar de club de nadruk op moet leggen”. 

Gesprekken tussen beide verenigingen om eventueel samen te werken hebben tot niets geleid. "Ons is in die gesprekken te kennen gegeven dat de Roze Kameraden zelfstandig wil blijven omdat zij in een activistische periode zitten". De Feijenoorder geeft aan alsnog met een commissie te willen komen, in de hoop daarmee een reëel beeld te kunnen schetsen. "Geen denkbeeldige 'wat-als-misschien'- verhalen, maar concrete voorbeelden met concrete oplossingen voor problemen”. De vereniging vraagt supporters zich te melden wanneer zij zich geroepen voelen hieraan een positieve bijdrage te leveren.

Lees het hele statement in Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder. Leden krijgen het magazine maandelijks toegestuurd. Word hier lid

Delen

Reacties

Denk dat ik me lidmaatschap maar een ga opzeggen, De Feijenoorder is er druk mee bezig, de politiek is er druk mee bezig. Ze kunnen zich beter druk maken om andere wel relevante dingen.

Ben een beetje klaar met wat ons allemaal word opgelegd en dat iedereen zich zielig vind omdat ze achter gesteld voelen. er is deze maar een belang en dat is Feyenoord en kijken naar Feyenoord, en het maakt me geen ene zak uit wie er naast me zit.
Maar dat is juist ook het standpunt van de vereniging. Dat moet je toch juist NIET opzeggen? Ze geven aan het vervelend te vinden dat het afleidt van het normalisatie traject.
Donder op met dat potengedoe zeg, vermoeiend
Het gebruik van de term 'potengedoe' is nou precies de reden waarom ik wel begrijp dat de 'roze kameraden' nog in een activistische fase zitten. De macho-intolerantie spat van het beeldscherm af bij jouw opmerking. Illustratief voor de schijntolerantie die je altijd ziet met uitspraken als "Ik heb helemaal niks tegen ****'s (lesbo's, transgenders, etc.) maar, ...... En dan volgt er meestal een verhaal dat die tolerantie ophoudt als mensen ruchtbaarheid geven aan hun identiteit.
Als er dus iets vermoeiend is, is het jouw achterlijkheid en niet de activistische houding van de roze kameraden.
Ik vind de roze kameraden vragen om problemen. Je zelf in een hokje plaatsen, je zelf aan iedereen laten zien dat je **** bent, lekker exclusief zijn. En het dan raar vinden dat je een doelwit wordt.

Zei hwt gisteren al. Ik ken zat lhbti++++++ mensen die walgen van de lhbti++++, roze vlaggen, regenboogvlagen, **** clubjes en alle overige aandacht. Je gaat ****'s nooit normaal vinden als je hokjes blijft maken en aandacht blijft schenken. Maar het probleem niet groter dan dat het is!!!!
Ik ken ook zat Surinamers die Suriname *** vinden, daarom is Suriname is ook ***.

Snap je hoe ****** je redenering is?
Haha je had ook Nederlanders als voorbeeld kunnen gebruiken, maar vooruit.
Jou antwoord slaat kant nog wal en daarom heb ik gisteren ook niet gereageerd.

Mijn menig is in iedergeval nog gebazeerd op ervaringen vanuit mij zelf en van mensen die er dus dagelijks mee te maken hebben.
@superfan
Dus als je uiting wilt geven aan je identiteit vraag je om problemen? Als jij en anderen daar ervaring mee hebben, want die suggestie doe je in een reactie, ben ik heel benieuwd om wat voor ervaringen dat gaat.
Op mij komt het ook een beetje over als aanval op het legioen. Alsof niet iedereen welkom is in de Kuip. Naar mijn idee is dat juist de plek waar je alles achter laat bij de poort en even alleen met Feyenoord bezig bent. Misschien naief of dom, maar ik snap weinig van dat je jezelf moet kunnen zijn in de Kuip. Je gaat naar de wedstrijd, je support de club en gaat weer naar huis. Wat, in jezelf zijn, doe je wat niet geaccepteerd word in de Kuip? Zelf heb ik het om me heen nooit gezien in de Kuip, waar mee ik niet wil zeggen dat het niet gebeurd, maar ik kan me er echt geen voorstelling van maken.
@GrazianoGyan
Het zegt veel over jou dat je het feit dat mensen in bepaald verband uiting willen geven aan hun identiteit als een aanval ziet. Sterker nog, het is die instelling die de keuze van de roze kameraden zo begrijpelijk maakt.
Ja wellicht zegt het veel over mij maar voor mij word het niet duidelijk. Het gaat mij niet om de uiting, al snap ik nog niet wat dat met voetbal te maken heeft, maar alsof het lijkt alsof bepaalde groepen niet welkom zijn in de Kuip. Dat beeld herken ik niet, waarmee ik niet wil zeggen dat het er niet is. Als ik bij de roze kameraden kijk willen ze zichzelf kunnen zijn. Maar wat, in jezelf zijn, kan je niet doen in de Kuip? Wat ik zeg, je gaat naar de wedstrijd om de club te supporten.
Dat LHBTI+ gedram neemt bizarre vormen aan. Ze zeggen voor inclusiviteit te zijn en niet in hokjes te willen denken. Maar willen wél graag in een ander hokje en voeren hun eigen vlag. Zal ik dan voortaan ook maar met de hetero-vlag gaan wapperen??
Als jij met een heterovlag wilt gaan wapperen, moet je dat vooral doen. Alleen ontgaat mij de aanleiding daarvoor enigszins. Alle negatieve reacties op dit bericht maken wel duidelijk dat de keuze van de Roze Kameraden wel een heel duidelijke aanleiding heeft, nl de schijntolerantie van een nog altijd grote groep mensen die zeggen geen moeite te hebben met mensen die bv op het punt van gender een andere identiteit hebben maar die in de hoogste boom gaan zitten als mensen hun activiteiten mede laten bepalen door die identiteit.
Elke keer weer bewijst De Feijenoorder met hun statements dat ze het echt niet snappen en bevestigen ze waarom er een groep als de Roze Kameraden nodig is om dingen te veranderen bij Feyenoord.
Precies dit. De Feijenoorder zit alleen maar vol met coke snuivende ex hooligans, niet serieus te nemen dus...
Ik ga niet beweren dat de FSV (waar ik zelf ook lid van ben) vol zit met "coke snuivende ex hooligans" maar dat ze zich duidelijker uitspreken over de Roze Kameraden dan over de randdebielen die met zgn. 'sfeeracties' de club klauwen met geld kosten, is wel duidelijk. In dat opzicht is er nog veel te verbeteren bij deze 'supporters'.
In plaats van: We vinden het jammer dat wij blijkbaar niet de belangen van deze groep hebben kunnen behartigen, en dat zij daardoor gewenst iets zelf hebben opgericht, daar wij van volle overtuiging zijn dat wij voor iedere Feyenoordsupporter opkomen. Hopelijk kunnen wij hun belangen in de toekomst net zo verdedigen als zij doen, zodat zij als aparte groep niet nodig zijn. We zijn namelijk 1 Feyenoord.

Nee ipv dit, een jankbericht en wijzen dat de RozeKameraden voor tweedeling heeft gezorgd en suggereren dat het een politieke agenda heeft. Wat zitten er toch een stel maatschappelijke apaten in het bestuur daar.
Zoals altijd is de Feijenoorder er voor élke supporter zolang ze maar dezelfde mening hebben als het bestuur. Zodra je afwijkt van hun lijn hebben ze ineens nooit gehoord van iemand die iets anders vind.

Zowel in dit dossier als in het stadiondossier is het simpel: jullie 'horen' die mening niet omdat het niet veilig is om deze mening te uiten
Helaas is FSV de Feijenoorder de laatste jaren behoorlijk achteruit gegaan, sinds een aantal figuren daar in het bestuur zitten. En dan vinden ze het ook nog gek dat het voor Feyenoord steeds ongemakkelijker wordt om in gesprek te gaan met ze.
Er zijn meer dan 15 verschillende groeperingen die Feyenoord ‘supporten’ op hun eigen manier. Zeggen dat De Feijenoorder niet voor sub-groepjes, eigen vlaggen en verdeeldheid is, is best bijzonder als je vervolgens al die sub-groepjes toestaat mede ondertekenaar te maken van een open brief richting de RvC van Feyenoord. Met de mede-ondertekening door de terroristen van de RJK was die hele brief overigens meteen waardeloos. In plaats je te richten op de RK, zou het veel logischer zijn om dat clubje aanslagplegers en walgelijke spandoekmakers eens aan te pakken.
Ach, maak je toch niet zo druk om een opgericht supportersclubje. Er zijn handenvol losse clubjes met losse belangen, als we om al die clubjes dergelijke stampij zouden maken, zou niemand meer aan werk toekomen.