Bevestigd
Hartman + Filter

VK Sportphoto | Edit 1908.nl

Analyse

Top 10 ontwikkelingen binnen de Feyenoord Academy

FeyenoordTM

De eerste seizoenshelft van Feyenoord Academy loopt op zijn einde. In deze periode vielen diverse mooie, veelbelovende ontwikkelingen te bespeuren bij de verschillende elftallen. Feyenoord Youth Watcher maakte voor 1908.nl een top tien van goede ontwikkelingen.

10. De prestaties van O13

De overgang van O12 naar O13 is ieder jaar een flinke. Dat heeft te maken met de afmetingen van het veld, tegenstanders waarvan sommigen ineens een flinke groeispurt hebben gehad en de verdere professionalisering en verantwoordelijkheden op het veld. Feyenoord O13 is deze eerste seizoenshelft overtuigend van start gegaan met al deze nieuwe uitdagingen. De combinatie van teamgeest en veel getalenteerde voetballers in het elftal zorgen er daarnaast voor dat het elftal dit seizoen amper te verslaan is. Ook toptegenstanders zoals PSV en Ajax werden verslagen. De goals werden door maar liefst 16 verschillende spelers gemaakt, waarbij de talentvolle Wesley Lubeya en de jaar jongere Milan Verhoeven de lijst mogen aanvoeren. Achterin geeft de ploeg bovendien amper iets weg. Een mooie teamprestatie en een veelbelovende start voor generatie 2010 in de middenbouw van Feyenoord Academy.

9. Toptalent PSV kiest voor Feyenoord

Al jaren ziet Feyenoord steevast enkele spelers overlopen naar de concurrenten. Dat levert veel negatieve publiciteit op, maar vrijwel altijd gaat het om spelers die in conflict zijn met de club over speeltijd, contract, positie of extra privileges zoals meedoen bij een hoger elftal. Dit zijn vrijwel nooit spelers uit de categorie absolute toptalenten, maar vaak degenen die daar iets onder zitten. Mik Akkermans is gelukkig een ander verhaal. Hij behoort binnen zijn lichting al jaren tot de allerbeste spelers. Omdat Akkermans gelooft in een betere ontwikkeling bij Feyenoord besloot hij de overstap naar Rotterdam te maken. Een mooi compliment voor Feyenoord, die hem uiteraard dolgraag wilde hebben. Voor de eerste keer ooit heeft Feyenoord daarom het Herenakkoord geschonden: er werden voor Akkermans dubbele opleidingskosten betaald. In zijn eerste maanden maakt de piepjonge middenvelder het direct waar. Hij neemt als aanvoerder van Feyenoord O14 zijn ploeg bij de hand en blinkt in diverse wedstrijden uit.

8. Nieuwe spelers maken indruk

Ieder jaar stappen tientallen spelers over van amateurs en bvo´s naar de opleiding van Feyenoord. Het gebeurt vaak dat de stap naar een van Nederlands beste opleidingen al snel toch te groot lijkt. De scouting van Feyenoord lijkt afgelopen zomer prima werk te hebben verricht. Neem bijvoorbeeld Leo Sauer (16), die zich goed staande houdt tussen veel oudere teamgenoten en tegenstanders bij O21. De razendsnelle Marley Cruz, die van ADO overkwam, ontwikkelt zich in O17 veelbelovend als rechtsback in O17. Nassim el Harmouz (AZ) en Thuto Mojanaga (PEC) zijn directe versterkingen bij O16. Een andere opvallende nieuweling is Musa Kargbo, die pas 12 jaar is maar topscorer is bij Feyenoord O15. Hij sloeg interesse van AZ en PSV af. Ook het drietal spelers dat overkwam van Spartaan ´21 sluit moeiteloos aan; Quenay Soewarto (O15), Lisandro Silva Dias (O14) en ‘d Angelo Dos Santos (O13).

7. O15 overtuigend winterkampioen

Dat Feyenoord O15 nog voor de laatste speeldag de wintertitel zouden binnenspelen, hadden weinig volgers van tevoren verwacht. Een jaar eerder nog bleek meedoen in de titelstrijd niet haalbaar en vertoefde de ploeg rond plek 4. Met enkele nieuwelingen waaronder de van amateurs overgekomen spits Musa Kargbo kwam Feyenoord O15 na de zomer goed voor de dag, terwijl sterkhouder Matthew Mparaganda naar O16 werd gepromoveerd. Wat opviel was de sterke verdediging met de boomlange met voetballend goed onderlegde Sam Roovers & Chivano Palmberg. Keeper Stenn de Mol pakte zijn kans als eerste doelman overtuigend en is nu in beeld bij Oranje O15. Het middenveld met Nnamdi Koka, Kevin Khan en de creatieve Matthew Amoah jr. zit uitstekend in elkaar en vleugelspelers waaronder Jerayson Hoepel, Arman Nahany en Izu Onunta onderscheidden zich met mooie acties en doelpunten. Jurvain Valentijn werd omgeturnd naar rechtsback en laat zich daar gelden. Ook positief: Nadat de goede prestaties door de KNVB aanvankelijk werden genegeerd en slechts 2 spelers werden opgeroepen is dat aantal flink uitgebreid.  

6. Doorgeschoven spelers

Ook dit seizoen worden diversere jongere spelers doorgeschoven naar een hogere lichting, waardoor ze tegen een jaar oudere tegenstanders uitkomen en meer weerstand krijgen. Zo spelen in Feyenoord O18 Zepiqueno Redmond, Aymen Sliti en Tim Haksteeg. In O17 werken Thijs Kraaijeveld, Diego Rambocus, Lucas Gardenier en Reuben Thomas hun wedstrijden af. Bij O16 zien we Ayoub Ouarghi, Kelvin Neijenhuis en Matthew Mparaganda spelen en in O15 speelt Musa Kargbo. De afgelopen weken werden diverse spelers op een nog hoger niveau getest. Mika Pieterse van Feyenoord O14 mocht het al een aantal keer proberen in O15, Ayoub Ouarghi, eigenlijk O15-speler, werd nóg verder doorgeschoven naar Feyenoord O17 en Thijs Kraaijeveld speelde al in O18. 

5. Ontwikkelingen Nesto Groen en Jaden Slory

Bij aanvang van het seizoen was het nog de grote vraag of Feyenoord O21 zich nog aanvallend zou gaan versterken. Met Jaden Slory, Nesto Groen, Ilyas El Moussaoui en Shiloh ’t Zand waren de posities namelijk maar dun bezet. Bovendien zijn met name Groen (18) en Slory (17) nog erg jong waardoor ze voornamelijk tegen (veel) oudere tegenstanders komen te staan. Aan het einde van zomer werden met Touré en Amyn twee meer ervaren aanvallers toegevoegd. Zij kwamen dit seizoen tot nu toe amper aan de bak, omdat Groen en Slory zich uitstekend manifesteren op hun positie. Slory verzorgde daarbij 5 doelpunten en 6 assists in 11 wedstrijden, Groen komt uit op 9 goals. Beide spelers mochten zich daarom onlangs bij Feyenoord 1 melden om zich in de kijker te spelen bij Arne Slot.

4. Contracten voor toptalenten

Feyenoord zal in zijn handjes knijpen dat het afgelopen zomer lukte om de 15-jarige toptalenten Thijs Kraaijeveld, Diego Rambocus en Lucas Gardenier vast te leggen voor 3 seizoenen. Het drietal behoort tot de absolute top van hun leeftijdscategorie in Nederland. In een hoger elftal dan hun eigen leeftijd hebben ze in de eerste maanden van dit seizoen vele zware wedstrijden gespeeld, waar na een moeizaam begin de weg omhoog werd gevonden. Kraaijeveld maakte daarbij enkele schitterende doelpunten en gaf diverse piekfijne assists, Rambocus speelde Ajax in Amsterdam met O16 helemaal dronken en Gardenier komt zelden in de problemen met zijn volwassen verdedigen en nauwkeurigheid aan de bal. Het kan de komende jaren zomaar snel gaan met deze drie spelers: Kraaijeveld maakte zijn debuut in O18 al, twee jaar boven zijn leeftijd.

3. Ayoub Ouarghi blijft furore maken

Ayoub Ouarghi is voor velen nu al een grote naam. Dat is mede te danken aan de furore die hij maakte bij toernooien van Touzani TV. ‘Het monster’ zoals zijn bijnaam luidt, laat het dit seizoen wederom ook zien op het échte voetbalveld. Diverse topspelers van het elftal dat vorig seizoen met speels gemak kampioen werd waren lange tijd niet fit, andere vaste schakels zijn vertrokken, maar Ayoub speelde wel alles. En dat deed hij zeer overtuigend. Ouarghi is weliswaar een jaar jonger dan zijn teamgenoten van O16, maar sleepte het elftal bijna wekelijks over het dode punt heen met afstandsschoten, overtuigende penalty’s en heerlijke assists. Feyenoord hoopt Ouarghi snel vast te leggen en de geluiden zijn dat de onderhandelingen de goede kant op gaan.

2. Shaqueel van Persie maakt zijn naam waar

Hij speelt al vele jaren in de opleiding van Feyenoord, maar lang was dat in stilte. In zijn eerste jaren bleef de rol Van Persie vaak nog beperkt. Dat is helemaal niet heel gek, Van Persie zijn fysieke groei verloopt wat langzamer dan de meeste spelers en bovendien is hij erg laat in het jaar geboren, waardoor hij voornamelijk oudere tegenstanders treft. Inmiddels wint Shaqueel van Persie aan bekendheid. En dat heeft alles te maken met zijn kwaliteiten. De wijze waarop Van Persie afwerkt, zijn manier van aannemen en koptechniek zijn welhaast een kopie van zijn vader Robin. Waar de laatste seizoenen al een stijgende trend te zien was in het rendement van Shaqueel qua doelpunten, lijkt dit seizoen het kwartje helemaal gevallen. Van Persie schiet en kopt ze bij Feyenoord O17 vanuit alle hoeken en standen binnen en loopt ruim 1 op 1 in zijn productie, terwijl deze vorig jaar slechts 1 op 2 bedroeg. Ook toont hij zich steeds nadrukkelijker als leider in het elftal. De extra centimeters die Van Persie er nu bij heeft gekregen lijken hem het laatste zetje te geven in waar Feyenoord al op hoopte: Constant worden en nóg makkelijker het doel vinden.

1.  De plotselinge doorbraak van Hartman

De ontwikkeling die Feyenoord Academy vermoedelijk het meest trots maakt dit seizoen is natuurlijk die van Quilindschy Hartman. De 21-jarige Feyenoorder in hart en nieren moest van ver komen, maar heeft zich binnen enkele weken in de basis geknokt van Feyenoord 1 en overtuigt daar elke keer. Dat zag lang niet iedereen aankomen, waaronder -in alle eerlijkheid- ook ongetekende. In de jeugd was Hartman namelijk lang niet altijd constant en in verdedigend opzicht soms kwetsbaar. Zware blessures en een heel enkele keer ook temperament gaven wel eens problemen, maar daar is Hartman overheen gegroeid. Hartman voert zijn taken in he veld met verve uit, wint duels op mentaliteit en vechtlust en wat de goede verstaander vooral opvalt is hoé goed Hartman aan de bal is. Feyenoorders die hem in O19 hebben zien spelen wisten al dat met zijn voetballende kwaliteiten weinig mis is. Hartman heeft een geweldige trap en kan met ragfijne passes uitstekend anderen bedienen, zoals nu ook in Feyenoord 1 regelmatig te zien is. Een sterke mentaliteit en karakter zorgen ervoor dat iedere Feyenoorder de laatste maanden met een grote glimlach zag hoe Hartman zijn dromen waarmaakt. 

 

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Heb uit de privésfeer van Slory begrepen dat hij kansen wilt krijgen. Zo niet, dan wilt hij vertrekken (zoals zijn jongere broertje al naar Nac is vertrokken). Feyenoord wou het contract openbreken, dit heeft hij ook geweigerd. Benieuwd waar dat naartoe gaat en of die beouden kan worden.
vooral de onderbouw lijkt het nu een beetje op orde te krijgen. daar werd in het verleden echt heel matig gescout. dat zag onze youthwatcher niet echt. ik houd nog een slag om de arm, in zijn algemeenheid zie je het niveau van het jeugdvoetbal enorm dalen. je kunt dus wel beter zijn dan de rest, dat ben je ook al snellen. Van de slechte scouting in het verleden pluk je nu de wrange vruchten, vnl in de u 17, u18 en de u21. de u17 en de u18 presteren niet best, hoewel ik ook wel weet dat men bepaalde trainingsblokken in wedstrijden uitvoert en spelers doorgeschoven worden. maar dat doen meer clubs, en bovendien, als je goed genoeg bent om doorgeschoven te worden moet je ook daar worden beoordeeld.

leuk deze succesverhalen, maar ik denk dat de jeugdopleiding meer heeft aan goed onderbouwde kritiek. dat lees ik helaas nooit van onze youthwatcher.
Wat een onzin, ik heb geregeld kritiek op Feyenoord en met name op hoe O21 nu georganiseerd is. voor dit artikel juist eens de focus op het positieve, want ongefundeerde kritiek is er al genoeg namelijk.
Wat een mooi stuk is dit zeg. Leuk geschreven en interessant om te lezen. Complimenten aan de redactie!
Inderdaad! Leuk om te lezen, Thx redactie
Leuk artikel!
Nadeel van zo'n top tien is dat andere talenten niet benoemd worden, wat te denken van bijvoorbeeld Kelvin Njenhuis, echt een geweldige spits. Speelt volgens mij in Feyenoord 016.
Werd wel genoemd maar niet specifiek. Maar was dit jaar ook poosje geblesseerd geweest dacht ik, dus 2de seizoenslijst zal die denk ik met Ayoub samen wel in die lijst komen!
Met zo’n artikel voelt die toekomst goed! Leuk om de namen te volgen
Leuk stuk om te lezen. Natuurlijk is dit met een feyenoordbril geschreven, maar leuk om te horen welke namen er misschien aan zitten te komen. Het is weer leuk om Feyenoorder te zijn
Zou tof zijn als er weer eens een aanvaller doorbreekt bij Feyenoord 1. De laatste zelf opgeleide aanvaller die we hadden is volgens mij Boëtius (!)
@FTM weet jij wat het project is wat klaarligt voor mimi Benita? Moet hij de opvolger van geertruida worden? Of krijgt hij eerst nog een uitleenbeurt of iets dergelijks?
Heeft Feyenoord een koopoptie bedongen bij Leo Sauer?
Zeker, en die ligt niet hoog!
Mooi!! Hebben ze heel gedaan lijkt mij.
Bedankt voor je antwoord en me compliment voor dit topic
Jammer dat de naam van Delano van der Heijden hier niet ik voor komt, doet het erg goed bij onder 18.
Mooi artikel! Ik denk dat van de huidige onder 21 Slory, Dermane en Kleijn zich op termijn zeker in de basis gaan spelen bij Feyenoord. Ik denk dat Groen helaas iets te kort komt, maar laat me graag verassen. Hij is wel goed bezig dit seizoen!