maasgebouw

1908.nl

Nieuws

Feyenoord verwikkeld in machtstrijd voor miljoenen uit NL League

Dennis

Het is al tijden onrustig achter de schermen van de Eredivisie. Er woedt een machtsstrijd die gaat over geld en macht, zo meldt Voetbal International. Feyenoord en Ajax spelen daarin de hoofdrol.

Het gebakkelei tussen de profclubs ontstond toen de plannen voor een NL League werden ontvouwen. Met deze nieuw op te richten competitie zou de KNVB buitenspel worden gezet, in de verwachting dat er meer waarde naar de clubs zou vloeien. 

Feyenoord en Ajax gingen als enige clubs niet akkoord, tot teleurstelling van de andere clubs. Ook PSV is niet geheel overtuigd. Zonder de  klassieke top-3 is de NL League niet levensvatbaar, aangezien zij momenteel de helft van de totale Eredivisie-waarde vertegenwoordigen.

Uiteindelijke gaat het om geld en macht. De klassieke top-3 stonden tussen 2019 en 2022 een kleine 16 miljoen euro af, waarvan Ajax met ruim 10 miljoen het grootste deel ophoestte. Volgens VI vinden Feyenoord, Ajax en PSV dat zij de sociaalste topclubs van Europa zijn. De andere clubs denken daar alleen anders over. Daar klinkt dat 'de topclubs Hollebolle Gijs zijn, die de rest wil opeten'.

Het voetbalmagazine meldt wel dat er licht aan het einde van de tunnel gloort, al is het voorzichtig. Feyenoord, Ajax en PSV zouden aan een compromis hebben gewerkt en daarmee een stap richting de andere clubs willen zetten. Er zal geld blijven stromen naar de overige vijftien Eredivisie-clubs, maar wel voorzien van een aantal voorwaarden. 

Een NL League lijkt vooralsnog ver weg. Wat een historische voetbalstap moet worden gaat nu al gepaard met onenigheid. Er wordt nu gezocht naar een polderoplossing, maar de vraag is wat er dan van het originele plan overblijft.    

Delen

Reacties

โค๏ธ Jongens! Beoordeel mijn tienerkutje pls

๐Ÿ“๐Ÿ‘‰ ๐–๐–๐–.๐˜๐„๐’๐Ÿ’.๐…๐”๐ ๐Ÿ’ฆ nick AlisaMiller17
In de Eredivisie verdelen we de kruimels. Waarvan ik wel vind dat de kleinere clubs iets meer mogen krijgen. Niemand heeft belang bij een totaal gebrek aan weerstand. Het grote probleem is dat de CL gelden, die naar een zeer beperkt aantal clubs stromen, de verhoudingen compleet scheef trekt binnen de meeste competities. De UEFA is absoluut niet geรฏnteresseerd in spannende nationale competities, maar alleen in voetbal als melkkoe. Vandaar dat een vrij eenvoudige oplossing, namelijk het aantal spelers dat je in je selectie mag hebben beperken, niet wordt toegepast. Voorbeeld zou kunnen zijn dat je 18 spelers mag inschrijven voor de (Europese) competitie. De inschrijving voor de nationale en Europese competitie moet dan wel dezelfde zijn. Bij blessures en schorsingen mag je spelers doorschuiven vanuit de jeugd. Gevolg is dat er minder transfers plaatsvinden, ploegen langer bij elkaar blijven, beleid gaat lonen en de verschillen tussen clubs wat kleiner worden waardoor de spanning toeneemt. De financiรซle gevolgen zullen beperkt zijn als je dit stapsgewijs invoert. Het ligt immers voor de hand dat de transfersommen en mss ook wel de lonen hoger worden als er veel minder transfers zijn. Maar goed, De UEFA denkt alleen maar aan geld en laat een twintigtal clubs alles bepalen.
Dit klinkt alsof het de insteek is om een Premier League op te zetten. Ik meen mij te herrineren dat deze met dezelfde insteek (en protesten) is opgezet toendertijd. Goed of slecht?