14-1

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Series

Trophy Story • Super Cup 1991: voor altijd de cup van Damaschin

Van de redactie

14 AUGUSTUS 1991. De eerste officiële wedstrijd in het seizoen 1991/1992 is direct een bijzondere. De KNVB heeft besloten het bal te openen met een wedstrijd om de Super Cup, een duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van het vorige seizoen. De Super Cup is dus een toetje dat als voorgerecht wordt opgediend.

Voor het eerst sinds 1949 staat de wedstrijd weer op het programma. Destijds won SVV de eerste editie. Alsof bewust is gewacht op hernieuwd succes van Feyenoord, wordt juist dit seizoen de wedstrijd in ere hersteld onder de naam PTT Telecom Cup. Het moet het begin worden van een nieuwe traditie. Hoewel Feyenoord officieel een uitwedstrijd speelt, is alles weer bij het oude zodra de grasmat wordt betreden en de overwegend Rotterdamse tongval zich laat horen. Nadat Vak T de opkomst van beide partijen met bengaalse fakkels heeft opgeleukt, worden de volgende elftalfoto’s geschoten:

Feyenoord: De Goey, Van Gobbel, De Wolf, Fraser, Heus, Scholten, Metgod, Witschge, Blinker, Damaschin, Kiprich.

PSV: Van Breukelen, Van Aerle, Valckx, Koeman, De Jong, Linksens, Chovanec, Ellerman, Kieft, Romário, Hoekstra.

Damaschin
Jozsef Kiprich krijgt op rechts de voorkeur boven het aanstormend talent Gaston Taument en opent furieus. Tegenstander Jerry de Jong heeft zijn handen meer dan vol. De Hongaar is niet van de bal te krijgen. Nadat Kiprich wederom De Jong het bos in heeft gestuurd, trekt de verdediger binnen de beruchte lijnen aan de noodrem. Scheidsrechter Jaap Uilenberg mist echter de gehaakte voet en geeft tot woede van het publiek alleen een corner. Terwijl Kiprich nog wat na moppert, wordt deze door Blinker een krioelende zestien in geslingerd. De Wolf kopt half en aan het eind van de flipperkast krijgt Marian Damaschin de bal voor zijn voeten. Van dichtbij knalt hij de bal half vallend tussen de stokken van Van Breukelen door. 1-0! De Roemeen, die zijn debuut maakt, is door het dolle heen en wordt besprongen door zijn ploeggenoten. Mooie binnenkomer voor de spits! ‘Tien, tien, tien’, klinkt het van de tribune. Vast niet verwijzend naar de minuut waarin de goal is gevallen.

Slagers
PSV oogt plichtmatig deze wedstrijd. Feyenoord is feller. Met de smaak van hernieuwd gevonden succes in de mond, lijkt Feyenoord veel liever de PTT Telecom Cup te willen winnen. PSV wordt in een spijkerharde wedstrijd door de Stadionclub soms letterlijk knock-out geslagen. Regelmatig gaan Feyenoorders over de schreef. Sterspeler Romário krijgt bij de Feyenoorddefensie geen poot aan de grond. Iedere poot die Romário aan de grond tracht te zetten wordt vakkundig afgezaagd. In de twaalfde minuut is zijn wedstrijd al voorbij. Van Gobbel trapt op zijn enkel, nota bene nadat de spits was doorgebroken. ‘Róómáá-rióó háhá’, rolt pesterig van de tribune terwijl de Braziliaan ter hoogte van de achterlijn van het veld strompelt. Ook PSV’s tweede spits krijgt een behandeling. De Wolf beukt tijdens een luchtduel vol op het hoofd van Wim Kieft. Feyenoords verdediger speelt de vermoorde onschuld, maar de gapende hoofdwond spreekt boekdelen. Dat Uilenberg geen rood trekt mag een wonder heten. En ook Fraser – hoe kan het ook anders – ontsnapt aan een vroegtijdige uitsluiting, wanneer hij met geharde botten Kalusha Bwalya neersabelt.

Uiteindelijk weet Uilenberg het juiste kartonnetje pas diep in de tweede helft te vinden. Op een voor PSV cruciaal moment besluit De Wolf doodleuk als een volleerd handballer de bal uit de lucht te plukken. Hij ontneemt daarmee Kieft een vrije doorgang. Spelbederf ten top, maar door de overwegend Rotterdamse fans in de Kuip al snel vergeven en vergeten. De tuchtcommissie van de KNVB denkt daar later iets anders over en schorst De Wolf voor drie wedstrijden en geeft hem een boete van – schrik niet – 250 gulden.

Ook PSV haalt het einde niet met zijn elven. Jerry de Jong is het zat door Kiprich voortdurend te worden voorbij gelopen en botviert zijn frustratie op de benen van de Hongaar. Hij mag De Wolf gaan opzoeken in de catacomben. Feyenoord verzuimd daarna de wedstrijd in het slot te gooien. Scholten, invaller Taument en vooral Damaschin hebben het vizier niet scherp staan. De Roemeen wordt uiteindelijk wel matchwinner. Na afloop volgt er geen hysterische veldbestorming, wat niet wegneemt dat iedereen in zijn nopjes is met de bokaal. Het is misschien niet de meest aansprekende prijs, het is wél zilverwerk en je kunt het boven je hoofd houden. En na één beker na vele gortdroge jaren, is er nog geen reden je verwend te gaan gedragen.

PTT Telecom Cup
John Metgod voert zijn taak als aanvoerder naar behoren uit. Onder het toeziend oog van het ruim opgekomen Legioen gaat de PTT Telecom Cup de lucht in. En wat een gevaarte is dat! Zelden viel er zo’n lelijk ding te winnen. Als er al zoiets als een slap aftreksel van een Europa Cup bestaat, dan is dit nog eens de slechtste denkbare variant daarop. ‘Als het maar groot is’, meer heeft de ontwerper niet meegekregen. En niemand kan zeggen dat hij zich niet aan zijn taak heeft gehouden. De bokaal is meer geschikt om baantjes in te trekken dan voor op de schoorsteenmantel.

Terwijl Metgod op een lullig podiumpje de plechtigheden ondergaat, staan zijn medespelers op een afstandje toe te kijken. Kiprich, De Wolf, De Goey en Witschge springen wat, terwijl Scholten in zijn eentje achter het podium een dansje doet alsof het carnaval is. Blijkbaar heeft hij de klanken van een dweilorkest in zijn hoofd, anders kan je zijn bewegingen niet verklaren. Alleen de rood-wit-gele sjaal van Oeteldonk ontbreekt nog.

Wat volgt is een ereronde langs het enthousiaste Legioen. Damaschin bekijkt de bokaal aandachtig. Hij checkt zelfs voor de zekerheid of het prijskaartje aan de onderkant is verwijderd. Een voor een tillen de spelers het gevaarte de lucht in. De gewonnen Super Cup zorgt ervoor dat het blazoen van de opkrabbelende grootmacht weer een beetje verder wordt opgepoetst.

Delen

Reacties

Je reinste nostalgie. Wat een namen! Brengt allerlei herinneringen naar boven