dick-jol

Screenshot

In beeld

Twintig jaar na dato: "Dat hebbie echt verkeerd gezien, Dick”

Van de redactie

Dick Jol, wie kent de markante oud-scheidsrechter nog? De 66-jarige Hagenaar, inmiddels al 14 jaar geleden gestopt met fluiten, werkt als vrijwilliger in de keuken van verzorgingstehuis HHW zorg Houtwijk.

Daar wordt hij nog regelmatig aangesproken op zijn periode als leidsman, zo tekent journalist Dennis van Bergen op in een mooi portret in Algemeen Dagblad.

Jol vertelt daarin over een Feyenoord-supporter die jaren later nog steeds een beslissing niet was vergeten. En verhaal haalde.

Onlangs nog, kwam er een Feyenoord-supporter op hem af gestiefeld in het zorgcentrum. Jol was net de data van de blikken tomatenpuree op houdbaarheidsdatum aan het controleren, toen de man het graag even wilde hebben over de Klassieker van 2002.

In de tussentijd was er heus het nodige gebeurd op de wereld, zoals wat oorlogjes her en der en een coronavirus dat ook Rotterdamse mensen tot thuisblijven had gedwongen. Maar de Feyenoord-fan zat met zijn gedachten nog vooral bij die, volgens hem, theatrale wijze waarop Ajax-spits Nikos Machlas ruim twintig jaar terug over de armen van doelman Edwin Zoetebier was gestruikeld. ,,Dat hebbie echt verkeerd gezien, Dick”, hoorde Jol, op een toon die deed vermoeden alsof de wedstrijd gisteren was. Daarna, met stemverheffing: ,,Die Machlas ging verdorie al liggen, joh, nog voordat Ed uit zijn doel gekomen was. Bezopen!”

Feyenoorders vergeten niet. Dat blijkt.

Of de man gelijk had. Beoordeel zelf de beelden hieronder, met het bewuste moment vanaf 0:25.

Delen

Reacties

Heb zo de ******* lopen vloeken, dat mn stembanden nog in de knoop zitten
Nee, met beelden duidelijk niet maar vanuit Jol zijn positie was het moeilijk te zien. Sterker nog, hij kijkt grotendeels een speler van ons op de rug die in zijn zicht staat. Dat roept vervolgens de vraag op of hij moet fluiten als hij het slecht kan zien. De vraag stellen is hem beantwoorden...
Voor de rest vond ik het over het algemeen best een goede scheids ondanks dat gedoe rondom het gokken.