leuzen-kuip-klassieker

Twitter @leonzantinge

Nieuws

Uitingen bij Klassieker leiden tot aangifte CIDI

Stan

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zal donderdag aangifte doen tegen de 'artiest' die voorafgaand aan het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax Hamas-leuzen schreeuwde via een microfoon. Dit meldt het Algemeen Dagblad. Op beelden op sociale media is te zien hoe de man woensdagavond op een van de podia voor De Kuip deze teksten ten gehore bracht. Ook het Openbaar Ministerie van Rotterdam gaat onderzoek doen naar het incident.

In het kader van het 'Klassieker-festival' traden er rondom De Kuip verschillende artiesten op om het aanwezige publiek in de stemming te brengen voor het mooie affiche dat op het programma stond. Op een van de daarvoor bestemde podia riep een 'artiest' de woorden "Hamas, Hamas, joden aan het gas", die door tientallen omstanders luidkeels werden meegezongen. Getuigen weten op Twitter te melden dat het hier in werkelijkheid niet om een artiest ging, maar om een 'supporter' die het podium was opgeklommen. 

Desalniettemin worden de beelden door meerdere partijen als schokkend ervaren. "Wanneer houdt dit op? Waarom moet dit er zo nodig bij horen? Er is geen enkele reden om deze woorden te gebruiken. Het is gewoon klaar nu!", laat Naomi Mestrom, directrice van het CIDI, optekenen in het AD. Het instituut doet dan ook aangifte tegen de man in kwestie en hoopt dat het OM daarmee in actie komt. "Of het nu wel of geen liedje is: dit is gewoon strafbaar, en dit moet stoppen. Geen excuses meer. Geen smoesjes dat Ajax zich zelf ook als een jodenclub zou zien. Dat is namelijk niet zo. Het is in niks een jodenvereniging. Dat is geen verwijt, maar een feit. Verzin eens wat anders."

CIDI heeft al regelmatig contact gehad met zowel Feyenoord als Ajax om leuzen en spreekkoren zoals deze uit het voetbal te verbannen. Ze zijn van mening dat de intenties van de club uit Rotterdam-Zuid goed zijn, maar dat de supporters niet worden bereikt. Daarnaast probeert het CIDI ook de Amsterdamse club duidelijk te maken dat het tevens hun verantwoordelijkheid is. "De geuzennaam joden hangt rond Ajax. Dat is actie-reactie: zij noemen zich joden. Daardoor zeggen andere clubs: wij doen anti-joodse uitspraken."

Delen

Reacties

Wat een leeghoofden lopen er toch rond. Walgelijke teksten. Het gaat erom dat mensengroepen ernstig worden geconfronteerd met een verleden. Stadionverboden uitdelen.
Deze ****** krijgt ook een stadionverbod neem ik aan?
Uitingen??? Ik mag hopen dat je deze kop aanpast in antisemitische uitingen?? 1908 laat je aub niet verleiden tot het in stand houden van dit soort gedrag.
Hier sluit ik mij helemaal bij aan.
Helemaal mee eens. Eerlijk zijn in de verslaggeving.
CIDI, de meest hypocriete organisatie van NL.
Laat ze zich druk maken om de misdaden die ze in dat schijtland van ze plegen.
Haha het CIDI. Een stelletje jankmuilen die niet weten dat de neuzen zichzelf eveneens joden noemen en nu komen klagen over antisemitisme.

Jullie volk pleegt al jaren, wat heet eeuwen, oorlogsmisdaden in fucking Palestina. Maar daar hoor je die imbecielen niet over. Het uitverkorenen volk van God. Ja hier, me reet.

Geachte CIDI, krijg het mond- en klauwzeer met je antisemitisme, stelletje doorgedraaide hypocrieten.
Pfffff leeghoofd, ben jij net zo'n doorgesnoven mafkees als die gooiers van gisteren ofzo?
Terecht. Moet maar eens afgelopen zijn.
Groot gelijk. Eeuwig en altijd weer dat antisemitisme, ook hier op deze site waar het normaal is om Ajacieden Joden of neuzen te noemen en (zo zag ik zelfs) ons te vergelijken met Hitler die ze eventjes zou uitroeien.
Jankebalk. Gewoon weer gratis aandacht daaro
"Geen smoesjes dat Ajax zich zelf ook als een jodenclub zou zien." Ze zingen toch echt zelf dat ze superjoden zijn of ben ik nou gek?
Het is in dit land verboden om dit soort problematiek van meerdere kanten te bekijken.
Doet er niet toe hoe zij zichzelf wel of niet noemen, het gaat erom dat antisemitisme op geen enkele manier acceptabel of goed te praten is.
Antisemitisme bestaat nog steeds in NL. Alleen daarom al verwijs ik iig niet naar Ajacieden als Joden. Heeft toch ook geen toegevoegde waarde?
Leg dat de Ajacieden maar eens uit. Die denken dat ze "superjoden" zijn.
Ook niet goed, maar laten we eens bij onszelf beginnen.