dsc00341

1908.nl

Nieuws

"We gaan naar setting waar thuissupporters ook niet kunnen"

Stan

Ook het kabinet heeft gereageerd op de incidenten rondom de halve finale van de TOTO KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax. Dilan Yesilgöz, Minister van Veiligheid en Justitie, laat tegenover verschillende media weten de misstanden rondom De Klassieker hoog op te nemen en denkt zelfs aan drastische maatregelen. 

Het duel in de halve eindstrijd van het bekertoernooi werd ontsierd door een aantal kwalijke incidenten. Waar voor de aftrap antisemitische leuzen te horen waren rondom De Kuip moest de wedstrijd zelf meermaals stilgelegd worden vanwege misdragingen van het publiek. Na enkele minuten greep scheidschrechter Allard Lindhout al in nadat het afsteken van zwaar vuurwerk het zicht in het stadion belemmerde. In de tweede helft werd het treffen zelfs tijdelijk gestaakt toen er vanuit het publiek een aansteker tegen het hoofd van Ajax-speler Davy Klaassen gegooid werd.

Minister Yesilgöz is donderdag 'ongelovelijk narrig' over de gebeurtenissen. "Ik weet niet wat je in je hoofd haalt om überhaupt dingen naar mensen te gooien. Dan ben je gewoon niet goed bij je hoofd." De politicus van de VVD is van mening dat daar ook verantwoordelijkheid ligt voor mede-supporters die elkaar op het wangedrag moeten aanspreken. 

Samen met Conny Helder, Minister van Langdurige Zorg en Sport, zal Yesilgöz in gesprek gaan met de gemeente, politie en de KNVB. "Geweld op en rond het voetbalveld is ontoelaatbaar. Van spelers, coaches, scheidsrechters of andere fans blijf je af", zegt Helder daarover. Wat de consequenties zullen zijn voor supporters bij voetbalwedstrijden is nog onduidelijk, maar Yesilgöz komt alvast met een waarschuwing: "Als je zo doorgaat, ga je naar een setting waar ook je eigen supporters niet meer kunnen. Dat wil toch niemand?"

Feyenoord heeft inmiddels zelf de eerste maatregelen getroffen. Vak Z, waar vanuit de aansteker richting Davy Klaassen werd geworpen, zal tijdens de UEFA Europa League-wedstrijd van donderdag 13 april tegen AS Roma gesloten zijn. 

 

Delen

Reacties

Wat een ****** onzin weer, tuurlijk is t zwaar *** wat die malloot(en), gedaan hebben, zwaar afkeurend gedrag, maar waarom wordt er met 2 maten gemeten, de reactie van klaasen is al overdreven, kijk naar t incident met bergneus, behandelen en doorspelen, ze deden er alles aan om de wedstrijd dood te spelen, is ze goed gelukt!!!
Feyenoord maar weer eens misbruiken voor symboolpolitiek. Oplossing is bekend, meldplicht bij stadionverbod. Al die politici die zich nu opwinden hebben het al vijftien jaar niet goed geregeld. Plus laten we niet overdrijven, de jaren 80 waren echt veel onveiliger en leiper. Een aansteker is geen staaf of een ijsbal. Vechten op de vakken zie je ook haast nooit meer.
"De politicus van de VVD is van mening dat daar ook verantwoordelijkheid ligt voor mede-supporters die elkaar op het wangedrag moeten aanspreken. "

Naïef gemakkelijk geleuter van iemand die hooguit een skybox kent. Niemand riskeert hiervoor een klap op zijn bek of zelfs erger.

Je moet gewoon miljoenen investeren in cameratoezicht, ordehandhaving, oppakken van raddraaiers, controleren van stadionverboden, beveiliging van beleidsmakers etc.
Eens. Ik heb vaak zat een groep blowende en zuipende 'gasten' in mijn vak gehad die niet schroomden om een medesupporter een klap te geven als die weer eens een beker bier over hem kreeg en er wat van zei. Zit niet te wachten op een matpartij als ik een pot voetbal wil zien.
Donderop met deze media geile **** , lekker optieven met haar
even checken mag ****** wel. En mag je steven ******** schrijven
De raddraaiers moeten gewoon gewoon keihard gestraft worden. Laat ik zo zeggen op de 45000 supporters die er zitten wellicht is van 40 gasten aanstekers gegooid hebben(ik heb het niet over bier) dan is het gewoon triest dat er zo naar het hele publiek word gekeken. Laat die gasten die inderdaad rotzooi plegen gewoon voor iedere cent die het uiteindelijk feyenoord zou kosten gewoon op hen verhaald word + een stadionverbod voor een aantal jaar. Dan is het zo klaar lijkt me, word er gewoon kotsmisselijk van dat die justitie gaat zeggen over scenario zonder überhaupt publiek gespeelt moet gaan worden, wat bezielt die debielen.
Toevallig is de minister van Justitie Ajax fan. Daarnaast is er eerder ook een incident geweest in de arena waarbij ******** op het veld behandeld moest worden... Daar hoor je nu niemand over.

Ik kan me niet herinneren dat de minister van justitie van zich heeft laten horen na de wedstrijd waarin een psv fan het veld opstormde en de keeper van de uitploeg belaagde.

Maarja, het is feyenoord, dus het is interessant om nu met de vinger te wijzen...

(Desondanks keur ik de actie van de aansteker-gooier niet goed en schaam ik me voor zijn actie).
Slappe reactie Kay, het is namelijk weer van het soort van B100: "Ze moeten ons ook altijd hebben!"
Ik keur totaal niet goed wat er is gebeurt en ben blij dat die man is opgepakt, maar ik vind het wel enorm hypocriet van de minister. Daarnaast heeft ze bij andere (ergere) incidenten niet gereageerd, waardoor er bij mij irritatie ontstaat
Volgens mij was ze toen nog geen minister. Het was toch toen ******** nog bij ons speelde en geraakt werd door een aansteker toch?
Ik heb het even nagezocht. Inderdaad Yesilguz was toen nog geen minister en zat toen ook nog niet in de kamer. Op 6 mei 2017 werd ******** geraakt door een aansteker tijdens een uitwedstrijd van Feyenoord in de Arena. Over minister van justitie kun je vinden dat ze pas in 2021 minister van justitie werd. Dus je beschuldiging is veel te kort door de bocht.
Wat raar trouwens dat ik niet eens Stefan ******** mag schrijven, maar dat ******** dan vervangen wordt door sterretjes. We leven toch niet op aarde om elkaar te haten?
wij worden nu gewoon gezien als de spreekwoordelijk druppel na alle incidenten rond voetbal wedstrijden van de laatste tijd
Dat geef natuurlijk niet, ik hoop dat er nu wel echt iets wordt gedaan hieraan, niet alleen bij Feyenoord maar in heel Nederland en niet er alleen maar over praten en geen actie ondernemen.
De oprechte Feyenoord fans, die het goede voor hebben, schamen zich allemaal diep.
Alleen de junks onder de zogenaamde Feyenoord aanhang vinden het allemaal meevallen en komen met excuses.
Ik vrees dat er maar één weg is om te voorkomen dat er straks niemand meer naar wedstrijden mag komen kijken:

De clubs straffen als 'supporters' zich misdragen. In de competitie een punt aftrek met bier gooien en een punt bij het afsteken van vuurwerk, drie punten aftrek met het gooien van harde dingen en drie punten aftrek bij het hinderen van een spelersbus van de tegenstander en drie punten aftrek bij het roepen van leuzen als "Simon is een homo" en "we gaan de Joden verslaan".
Ik vrees dat dit erg negatief voor mijn clubbie Feyenoord zal uitpakken, maar volgens mij is er geen andere mogelijkheid om dit imbeciele gedoe eindelijk eens te laten stoppen. Ik denk dat het wel werkt, omdat de enigen die imbeciel gedrag van dat soort 'supporters' kunnen stoppen de fans zijn.
En bij bekerwedstrijden gewoon die club uit de beker gooien en in het komende jaar ook uitsluiten van de beker.
De verontwaardiging ontstaat pas als er iemand geraakt wordt en gewond is terwijl er al voor die tijd genoeg gegood is (bier, aanstekers en wat niet meer)
Is het niet mogelijk de personen die van alles gooien eruit te pikken en stadionverbod te geven?
Met handhaving natuurlijk. (Meldingsplicht tijdens wedstrijd enkelband oid, verzin maar iets)
Hetzelfde geldt voor gasten die dat achterlijke vuurwerk en rookbommen mee naar binnen nemen.
Dir vraagt investering maar zorgt ervoor dat de rotte appels geweerd kunnen worden.
Misschien controversieel standpunt, maar: als je als supporter geen sfeer kunt maken zonder dikke rook en doffe knallen... skill issue.

Zijn zat voorbeelden van prachtige sfeeracties zonder vuurwerk, of met gecontroleerd, zorgvuldig en relatief veilig vuurwerk. Als je niet weet hoe je sfeer moet maken zonder een half stadion achter te laten met geïrriteerde longen en een piep in de oren, dan blijf je maar thuis.

Sfeer maken tijdens de wedstrijd doe je door je positief te laten horen, door te zingen en door je team naar voren te schreeuwen. Daar is de Kuip het beste in, zorg dat je dáárom bekend blijft staan.
Een idee is om iedere vak voor één of meerdere wedstrijden dicht te doen, wanneer daar vuurwerk wordt afgestoken of andere voorwerpen op het veld worden gegooid. De goede moeten onder de slechten lijden, maar het kan ook zo zijn dat de goede de rotte appels gaan aangeven. Een zelfreinigend effect.