supporters

Nieuws

"Ultra’s verkiezen vrijwel altijd hun club, hun stad, boven hun land”

Dennis

De ultra-cultuur op de voetbaltribunes kent een ware internationale opmars. Ook bij Feyenoord zijn er groeperingen die zich aangetrokken voelen tot de subcultuur voor fanatieke (jonge) voetbalsupporters. Vuurwerk, vlaggen en vriendschap worden ermee in verband gebracht, maar ook extremisme, geweld en criminaliteit. Dat stelt James Montague, die een boek schreef over ultra’s.     

Wie naar het EK voetbal in Duitsland kijkt, ziet ze amper. Het interlandvoetbal is doorgaans het domein van de carnavaleske en in oranje uitgedoste fans, die vrolijk hossende een liedje zingen. Maar als straks het clubvoetbal weer begin, zitten ze weer op de tribune. Meestal gekleed in het zwart en zittend achter een van de doelen. “De fanatiekste supporters, de ultra’s, verkiezen vrijwel altijd hun club, hun stad, boven hun land”, zegt de Britse journalist en schrijver van het boek Tussen de ultra’s

Montague, opgeleid als politicoloog, reisde de afgelopen jaren de wereld over om zich te verdiepen in de groeiende ultra-scene. Volgens hem staat de term ‘ultra’ niet gelijk aan hooligans, omdat het verder gaat dan bier drinken en vechtpartijen. “Het gaat om de spandoeken, liedjes, statements, vuurwerk, sfeer maken in het stadion, onderlinge gedragsregels. Het is een van de grootste jeugdculturen van de wereld.”

Geluid waarin je kunt verdrinken
De schrijver legt in Algemeen Dagblad uit waarom hij besloot het boek te schrijven. “Vanaf het moment dat ik in voetbalstadions kom, ben ik gefascineerd door de fans achter de goals. De passie, het gevaar, het mysterie. Het geluid waarin je kunt verdrinken. Tegelijk is er nog weinig geschreven over die groepen. Toegang krijgen is moeilijk, ze zijn anti-establishment en journalisten behoren volgens hen tot het establishment. Maar dat gebrek aan informatie leidt er ook toe dat anderen niet begrijpen wat ze in het stadion zien. Terwijl het wel die groepen zijn die vaak voor de sfeer zorgen. Wat er op hun spandoeken staat, wat ze zingen, is een boodschap. Luister daarnaar als je ze wilt begrijpen. Het zijn vaak boodschappen die gaan over de maatschappij, of tegen het moderne voetbal, waarin het steeds meer om geld draait. In Duitsland zijn er massale supportersprotesten tegen de verhoging van ticketprijzen geweest.”

Maskers
Volgens Montague worden vormen ultra’s ook een tegencultuur tegen wat normaal is geworden. “Dat fans soms maskers dragen, is niet altijd omdat ze iets doen wat niet mag. Het is ook een protest tegen de surveillancecultuur, tegen het alsmaar stijgende aantal camera’s. Dat andere mensen dat eng vinden? Dat is wat jeugdcultuur doet toch? Ouderen een beetje bang maken. De punkscene deed niet anders.”

Scherpe randjes
De Britse journalist stelt dat alleen maar harde maatregelen om de groeperingen in te dammen niet gaat helpen. “Dan wordt de weerstand alleen maar groter. Ook in Nederland verandert de maatschappij. Er is een opkomst van het populisme en daar hoort deze trend bij. Het is mainstream geworden om tegen de mainstream te zijn.”

Maatschappelijke uitwassen zijn ook in het voetbal te zien, omdat daar de doorsnee van de bevolking samenkomt. Zwaar inzetten op stadionverboden heeft volgens Montague geen zin. “De voetbalcultuur zal altijd scherpe randjes hebben. Als je dat alleen maar steeds strenger aanpakt, maak je de hele cultuur kapot. Kijk naar Engeland: daar is alles zo extreem gecontroleerd dat de sfeer klinisch is geworden, je kunt er als fans amper meer een politieke boodschap uitdragen. Kaartjes zijn voor veel mensen niet meer te betalen. Ik zou zeggen: be careful what you wish for! Want de voetbalcultuur is van ons en niet van de grote tv-bedrijven.”

Delen

Reacties

Ultras verkiezen zichzelf boven hun club. Kutvolk.
Het helpt ook niet mee dat áls er een Feyenoorder met Oranje mee doet calimero Nederland gelijk met een vergrootglas boven op diegene zit.

M.a.w. een Ajacied mag 10 fouten maken voor hij de wind van voren krijgt, een Feyenoorder 1.
Ik ben geen "ultra" maar denk dat 9 vd 10 Feyenoorders liever hun club zien
Ik blijk dus ultra. Natuurlijk is Feyenoord veel belangrijker dan Oranje. Als ik mag kiezen Feyenoord kwartfinale CL of Oranje wereldkampioen is het 100 % Feyenoord.
Kwartfinale? Wat valt er te vieren bij een kwartfinale? 100 keer liever WK winnen dan 🫣.
Duidelijk geen ultra Feyenoorder. Oranje is leuk, Feyenoord is het leven
Ben geen Ultra, maar als dat het criterium is wel... :-)))
Een ultra was vroeger gewoon een hooligan.
Ik denk dat Feyenoord supporters in zijn algemeenheid meer 'ultra' dna in zich hebben dan iedere andere supportersgroep in Nederland. Hebben meestal iets eigenzinngs, staan ergens voor, je bent niet per ongeluk Feyenoorder.

Psv is meer studenten volk van hogeschool Eindhoven en carnavalsvolk uit Oost Brabant dat het gewoon anders beleeft. Soort NAC 2.0. Als er maar evenementen bier is.

Veel ajacieden denken dat hun club voetbal uitgevonden heeft en heeft minder echt fanatieke supporters dan veel denken. Grootste gedeelte door het land zijn opportunisten die zich aansluiten bij de 'gevestigde orde' omdat dit het veiligst lijkt maar weten niet echt waar ze voor staan.

Gelukkig is die 'orde' aardig verstoord afgelopen jaren.
het zijn vooral Calimero's liefde voor hun land kennen ze niet haat tegen hun land wel.
“ Het zijn vooral Calimero’s “ , aldus de man met een profielfoto gerelateerd aan onze grootste rivaal
Hij heeft wel gelijk. Ben al mijn hele leven voor Feyenoord maar kan ook genieten van mooie prestaties van mijn kikkerlandje en mooie Europese prestaties van andere clubs. Niks mis mee.
Mis je net als hijzelf de ironie van zijn post?
jij mist wel vaker wat, bv humor.
Als je dit plaatje niet snapt, dan is jouw gevoel voor humor ver te zoeken.
Heeft niks met Calimero's te maken.
Ik noem mezelf geen ultra, maar verliefd op iets constructiefs zoals het Nederlands elftal zou ik nooit kunnen worden.
Ook niet als ze daar ineens fakkels en bivak gaan dragen.
NL heeft gewoon iets wat me aan de kermis doet denken, kan vermakelijk zijn maar ook enorm tegenvallend en als je het niet meemaakt mis je ook niet per se iets.
Ultra's hechten meer waarde aan randverschijnselen als fakkels en ander vuurwerk dan aan hun club,
Volgens mij ben jij geen ultra
Nee klopt, want hij weet wel wat goed is voor de club
Prima als er ultra’s zijn die op een positieve manier hun boodschap willen uitdragen. Supporters die maskers dragen, doorgesnoven zijn of alleen maar op rellen uit zijn - helaas zijn die er ook - kun je beter kwijt dan rijk zijn. Brengen de club alleen maar schade toe.
Hahahaha wat voor ** propaganda post is dit. Ik weet dat er vele stiekem vak 410 heel tof vonden. Maar wij zijn geen ultras zullen we ook niet worden.
Iedere tien jaar hetzelfde boek. Gaap.
Ik ben geen Ultra maar Feyenoord gaat zéker boven dat KNJB elftal
Ik ook, en heb nog een voorbeeld waarom ik al een graaf hekel heb aan het Nederlands elftal. Joey veerman werd na 30 min (of langer) gewisseld en gelijk werd er gezegd arme jongen, maar toen wieffer volgens onze "fantastische 020 analisten" slecht speelde moest wieffer gelijk plaatsmaken voor veerman.

Wat ik eigenlijk duidelijk wil maken is dat er altijd feyenoord spelers neergezet worden als amateurs, en daar ben ik zo klaar mee.
Joey veerman zat vol trots te praten hoe hij even de plek van frenkie de jong overneemt,
Maar wel nu wordt gesteund. Heel simpel had je nooit je grote smoel open moeten trekken in tegenstelling van wieffer. maar die is zo slecht lachwekkend echt waar kan je niet serieus nemen. Dus bij deze wieffer laat maar weer zien hoe goed je bent, wat wij wekelijks zien in onze mooie kuip.
Het is tijd dat onze helden wwer in actie komen.