
Nieuws
Van der Knaap vertelt eenzijdig verhaal: ‘Winst boven traditie, zeg dat gewoon”
Een interview van Ruud van der Knaap in Algemeen Dagblad heeft geleid tot verbazing en ergernis onder supporters. Volgens de fans spint de commercieel directeur verhalen op de mouw rondom het gebruik van seizoenkaarten, om de nieuw genomen maatregelen zacht te laten landen. Daarbij heeft hij weinig oog voor wat er onder de vaste supporters speelt en richt hij zich vooral op winstmaximalisatie.
Feyenoord lanceerde afgelopen week de campagne om seizoenkaarten te verlengen voor het komende seizoen. De club gaf daarbij te kennen dat het aantal beschikbare seizoenkaarten omlaag gaat, er een prijsverhoging wordt doorgevoerd en dat een toegangsbewijs alleen nog per app wordt verstrekt. Daarmee komt de fysieke seizoenkaart te vervallen. De uitleg die Van der Knaap bij de koerswijzigingen gaf, viel niet overal in goede aarde.
Minder seizoenkaarten
Feyenoord kent een trouw Legioen en dat is terug te zien aan het verlengingspercentage van 99,5%. “Daar zijn we heel blij mee, maar aan de andere kant willen we ook meer mensen een kans geven een wedstrijd van Feyenoord te bezoeken. Dat meer mensen de unieke sfeer in de Kuip kunnen beleven, want dat zijn de supporters van de toekomst”, zo vertelt Van der Knaap. Om die reden kiest de club ervoor om de twee- à driehonderd seizoenkaarten die niet worden verlengd voortaan als losse kaarten aan te bieden en niet meer als jaarkaart aan te bieden.
Dat er minder seizoenkaarten in omloop worden gebracht valt echter slecht bij de mensen die al jaren vragen om een extra seizoenkaart voor bijvoorbeeld een familielid. Vaders van wie hun kind eindelijk de leeftijd heeft bereikt voor een wekelijks bezoek aan de Kuip, komen er maar moeizaam tussen. Het overhevelen van de kaart van opa naar een kleinkind behoort eveneens niet tot de mogelijkheden, zo klinken er een aantal voorbeelden op social media. Een wekelijkse gang naar de Kuip wordt voor hen nu nog moeilijker. Ook de leden van Het Legioen, de supportersclub van Feyenoord zelf, voelen zich bekocht. In de ronkende wervingscampagne spreekt de club over voorrang bij de aanschaf van een seizoenkaart wanneer mensen lid worden. In de praktijk zijn deze er niet. De schaarste zorgt bovendien voor goudzoekers. Op social media en Marktplaats worden al seizoenkaarten onderhands te koop aangeboden tegen woekerprijzen.
Tot slot is er nog een reden dat supporters met argusogen naar de ontwikkelingen kijken. Zij vermoeden dat de club graag meer losse kaarten in de verkoop heeft, omdat daar een hogere prijs voor kan worden gevraagd. Kortom, losse kaarten dragen bij aan een hogere opbrengst uit kaartverkoop dan seizoenkaarten. “De kaartprijs voor losse kaarten willen wij ook iets verlagen. De drempel om een wedstrijd te bezoeken, blijft op deze manier zo laag mogelijk”, is de diplomatieke reactie van Van der Knaap, zonder uit te leggen wat ‘iets’ en ‘zo laag mogelijk’ betekent.
App
Een andere maatregel is dat de fysieke seizoenkaart volledig wordt vervangen door een digitaal toegangsbewijs in de Feyenoord App. “Er was sprake van een verwarrende situatie: mensen konden gebruik maken van hun kaart of een QR-code. Dat werkte misbruik in de hand, er circuleerden soms wel meerdere screenshots van een code”, is de toelichting van de commercieel directeur.
Supporters trekken echter een wenkbrauw op bij deze uitleg. Als het aantal screenshots de aanstichter is van misbruik, dan is juist de digitale kaart de oorzaak en niet de oeroude plastic pas. In dat geval zou het logischer zijn om alleen de fysieke kaart te behouden, wat natuurlijk ouderwets is, maar wel kloppend bij het verhaal. Bovendien vermoeden velen dat hier ook winstmaximalisatie speelt. Door volledig over te stappen op een digitale pas worden er productie- en verzendkosten bespaard. “Winst gaat boven traditie, maar zeg dat dan gewoon”, aldus een treffende opmerking op X.
“Het doorgeven of aanbieden van de kaart wordt daarnaast een stuk makkelijker omdat we alleen nog gaan werken met de Feyenoord App”, aldus Van der Knaap. “Met één digitaal systeem weten we ook beter wie er precies het stadion bezoekt”, voegt hij daaraan toe. Supporters zijn nu helemaal het spoor bijster. Doorgeven en kopiëren wordt makkelijker en de club weet daardoor beter wie er precies in het stadion zit. Het verhaal klinkt behoorlijk onsamenhangend.
Prijsstijging
Dan de aanschafprijs. Die gaat met 3,3 procent omhoog. Bij de aartsrivaal in Amsterdam is de goedkoopste seizoenkaart met 252 euro (vorig jaar) bijna 100 euro goedkoper. De Arena is natuurlijk nog geen Kuip, maar betere faciliteiten hebben ze daar wel. “Het zou kunnen dat er bij Ajax een lagere instapprijs is voor een seizoenkaart. Maar ik kan me niet voorstellen dat dat om grote aantallen gaat. De prijzen bij PSV zijn vergelijkbaar met die van ons”, aldus Van der Knaap. Feyenoordsupporters wijzen echter op een hardnekkig patroon van prijsstijgingen, die veel verder gaan dan de inflatiecorrectie. De afgelopen vijftien jaar is de seizoenkaartprijs meer dan verdubbeld. Volgens hen past dat beleid niet bij een club die pretendeert ‘de club van het volk’ te zijn.