van-hanegem-proshots

Proshots

Nieuws

Van Hanegem: "Daar vroeg Koeman iets wat vrijwel niet mogelijk was"

Van de redactie

Het Nederlands Elftal is ondanks een nederlaag tegen Oostenrijk alsnog geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal in Duitsland. Dinsdagavond 2 juli treft Oranje Roemenië, dat woensdagavond met 1-1 gelijkspeelde tegen het Slowakije van Leo Sauer en Dávid Hancko. In de Hollandse media gaat het sinds de nederlaag tegen Oostenrijk veel over het tactische plan van bondscoach Ronald Koeman, die na het verloren duel dinsdagavond kritiek uitte op Lutsharel Geertruida en nog een aantal spelers. Willem van Hanegem kijkt er anders naar, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Koeman was in de eerste helft niet tevreden over rechterflank. "Geertruida speelde op dezelfde lijn als de middenvelder, hij had of lager of hoger moeten staan. Dan hadden we aan de rechterkant meer en beter positiespel gehad. Het was kip-zonder-kop, zoals het verdedigend ging. Wel lopen, maar niet met elkaar goed de posities verdedigen", sprak de bondscoach op de persconferentie na afloop.

Van Hanegem denkt er anders over. "Wie de 1-2 zag, weet voldoende. Jerdy Schouten hoeft daar de voorzet van Grillitsch alleen maar te blokken en het gevaar is geweken. En Cody Gakpo vergeet die Romano Schmid te volgen. Dat Oostenrijk alleen al vanaf links drie voorzetten in zes minuten mocht geven, is dan weer geen kwestie van een verkeerde instelling. Daar vroeg Ronald Koeman iets van Lutsharel Geertruida en Donyell Malen wat vrijwel niet mogelijk was", schrijft De Kromme in zijn column. "Malen moest die back laten lopen als hij echt diep ging staan en Geertruida moest dan vanuit het centrum alsnog ingrijpen aan de zijkant. Dat was qua afstand gewoon niet uitvoerbaar voor Geertruida. Met Jeremie Frimpong in plaats van Malen was dat misschien wel op te lossen. Dat hij op de bank zat dat was toch wel jammer. Als iemand hoort te spelen, is hij het."

"De vraag is of een elftal dat zo slecht heeft gespeeld als Oranje tegen Oostenrijk er toch weer kan staan in de knock-outfase. Dat sluit ik niet uit, maar volgens mij alleen als deze dagen alles op tafel wordt gegooid. Dat gezanik van de sfeer is zo goed en we zijn een hecht team, daar heb ik toch al weinig mee en het helpt ook niet om te presteren. Koeman heeft een paar dagen om dit Oranje weer overeind te trekken. Wout Weghorst heeft eigenlijk gewoon gelijk als hij zegt dat het toernooi nu pas echt gaat beginnen. Nu niet gaan zemelen over de sfeer of lief zijn voor elkaar. Het mag best een paar dagen grimmig zijn. Het is topvoetbal", besluit Van Hanegem.

Delen

Reacties

Rooie en vale zijn donderstrale. Hoe gemeen en onbetrouwbaar kun je als coach zijn om spelers openlijk voor de bus te gooien terwijl je je eigen tactische onkunde niet ziet. Pas na aandringen van een journalist zeggen dat het idd een wanvertoning was. Sorry Ronald mijn respect heb je niet meer.
Koeman moest zelfs even nadenken of dit een wanvertoning was. Bizar! Iets later kwam hij gelukkig toch tot de conclusie dat dit inderdaad het geval was en hij hier ook de hoofd verantwoordelijke voor is.

Waar ik hem niet direct over hoorde was de vrijheid op het middenveld voor Oostenrijk, op internationaal niveau was dit echt ongekend, zelden gezien, het was toch echt 11-11. De linies die mijlen van elkaar stonden, tot tweemaal toe niet verdedigen door vriend Schouten. Niet doordenken van Schouten, hij begreep het niet of Szabitzer is net iets intelligenter. Depay heeft overgewicht. Die papzak met haarband zie je zelden sprinten. Malen is op die positie twee klasse beter. De Vrij wordt standaard vrijgelaten omdat hij niet zo goed kan voetballen en Wijnaldum kan dit niveau niet meer aan. Maar alles is de schuld van Luts, die ook zeker niet sterk speelde, maar in ieder geval nog een duel aanging waardoor Simons de bal aan Gakpo kon geven voor de 1-1.
Zo zie je maar hoe snel het voetbal veranderd. Koeman was bij Feyenoord tactisch juist heel sterk maar lijkt het nu allemaal niet meer bij te kunnen benen.
Onder Koeman wisten we, door de tactiek, eindelijk weer punten te pakken tegen de grotere ploegen. Introduceerde zelfs 5-3-2 wat zeer succesvol was en wat Van Gaal daardoor ook (succesvol) op het wk 2014 is gaan gebruiken.
Koeman laat zich door de publieke opinie beinvloeden. Veel weerstand tegen 532. Lost hij op door duo Geertruida Frimpong te verzinnen, met Geertruida veel naar binnen en Frimpong echt als Winger. Dan vinden ze (o.a. Depay) echter dat Malen moet spelen en dat zeker Dumfries niet gemist kan worden. Wat overblijft is een bagger compromiswaardoor het helemaal mis gaat.
Laten we het eens psychologisch bekijken: Koeman is als jaren niet instaat om een trainer van niveau te zijn. Ook nu niet. Het is dan wel heel smerig om, als je geen goede strategie weet te bedenken, de schuld bij een speler als Geertruida te leggen. Dat doet hij alleen omdat hij spelers met meer sterallures niet durft aan te pakken. En dan nog iets: hoe kan een coach van een nationaal elftal bedenken dat hij nog wat bij moet verdienen door wat stoms te wouwelen in een spotje van ING
Verplichting van bondscoach naar hoofdsponsor Oranje/ KNVB. Krijgt ie geen euro extra voor. Dat zit al in z'n salaris.
Kunnen we dat laten vallen. Helaas blijft er genoeg over om over te zeiken
Dat Koeman Geertruida de schuld geeft is laakbaar. Luts moest de rechterzone afdekken, maar zag ook een aanvallende middenvelder vrij lopen. De Vrij kon niet doordekken, want die had de spits. Koeman had daar moeten ingrijpen, want moest Luts twee man dekken in verschillende zones.
Precies dat, en Koeman mist dan een Sipke Hulshof die dat aangeeft. Denk dat hij zelf daarin tekort schiet.
Had ie naar die rechterkant gegaan, was m verweten dat hij de opstomende speler van het middenveld ruim baan gaf. Die voorzet was ook helemaal niet gevaarlijk, maar Malen kwam veel te laat en raakte m in de haast verkeerd.
Probleem is
A koeman en zijn vedettes denken veel beter te zijn dan ze in werkelijkheid zijn
B koeman wijst heel makkelijk naar spelers die in zijn ogen niet tot de vedettes behoren en geeft die dan de schuld als het fout gaat
C koeman heeft het niet in zijn vingers een wedstrijd te doen kantelen met bepaalde ingrepen
D koeman houd veel te veel zijn vriendje memphis depay de hand boven het hoofd, waardoor depay gaat denken geweldig te zijn en zich boven de groep verheven voelt
Dus gewoon een fossiel die tactisch niet mee ontwikkeld is met het moderne voetbal.
Die Depay vond nog dat hij goed gespeeld had ook....koekoek. Goed doelpunt maar voor de rest weer veel balverlies.
Probleem is dat Koeman jongens als Geertruida en Veerman altijd de schuld krijgen. Koeman hoor je nooit over de zogenaamde vedette. Ook openlijk in de media spelers aanpakken is een naar trekje van hem. Koeman zelf is een gedateerde coach en trainer die niet de kennis, kunde en vaardigheid heeft zoals Arne Slot die wel heeft.
Je hebt een coach nodig die verschillende scenarios bespreekt en tijdens de wedstrijd spelers die kunnen herkennen wat er fout gaat en vervolgens spelers kan corrigeren en aansturen.
In dit team zie ik niemand die dat kan / doet. Dat zijn kwaliteiten die bij topspelers aanwezig zijn.
Koeman ziet dat wel, vandaar dat die als een idioot de eerste helft staat te gebaren en schreeuwen.
Het meest verontrustende is dat de speelwijze van Oostenrijk van tevoren duidelijk is. Koeman speelt daarop in, maar wel precies op de verkeerde manier waardoor nederland voortdurend in ondertal op het middenveld is. Ik vraag me af of hij wel in staat is om daaruit te leren. Tegen Roemenië red je het misschien nog op individuele kwaliteit, maar daarna is het klaar als je het roer niet rigoureus omgooit. Ik ben op zich geen groot fan van 5-3-2, maar tegen goede tegenstanders is dat wel de wijze waarop Nederland het meeste kans maakt. De extra kwaliteiten voorin ontbreken om tegen sterke tegenstanders dominant te zijn, terwijl Koeman er ook heen pressievoetbal a la Slot in heeft kunnen/willen slijpen. Met Frimpong en Maatsen of Van der Ven heb je spelers die uitstekend de hele flank kunnen bestrijken en met Malen en Depay in de spits en Gakpo erachter kan levensgevaarlijk in de tegenstoot zijn. In 5-3-2 worden defensieve zwakheden van bijvoorbeeld Malen en Schouten ook beter gemaskeerd.
Slot kan dat na een paar minuten aanpassen. Ik zie die kwaliteit niet bij Koeman.
Dat middenveld is niet om aan te zien. Zet maar gewoon al die 7 topverdedigers erin. Dumfries, de Vrij, VVD, Aké, vd Ven achterin. En dan Luts en de Ligt/Blind ervoor. Lekker parkeer de bus en counteren, veel succes met daar doorheen komen. Van Gaal had het goed gezien dat je met dit materiaal geen andere tactiek kan spelen.
Tja, Willem hep weer gelijk.
Hopelijk ziet Koeman het op tijd want gunstiger kan deze KO fase niet zijn voor oranje
Geen speld tussen te krijgen wat Willem hier zegt en mijns inziens lieten de meer ervaren spelers Geertruida heel erg zwemmen. Geen corrigerend vermogen hebben de meer ervaren spelers, want Geertruida is best wel ervaren, maar zij meer en dus moeten die hem wel meer helpen. Dan is het pas een goeie sfeer.
Van Dijk staat alleen maar op het veld om zijn zwaktes af te dekken. Met nietszeggende gebaren en moeilijke blikken probeert hij de regisseur te zijn maar dat is hij niet.
Dat dus, VvD is geen aanvoerder. Als hij dat wel was had hij Luts aanwijzingen gegeven en had Luts daar zeker navolging aan gegeven. Maar koeman beschermd zijn zogenaamde sterkhouders VvD Depay en Wijnaldum. Beter zal het daarom niet worden.