Willem van Hanegem Jim Breeman Sports Photography

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Van Hanegem ergert zich tijdens topper: "Het komt zo overspannen over"

Stan

Na het spectaculaire 2-2 gelijkspel tussen PSV en Feyenoord van zondagmiddag, was er voor analisten en supporters genoeg reden tot napraten. Zo ook bij Willem van Hanegem, die zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad zijn zegje doet over de clash in Eindhoven. 

"Het verbaasde mij dat PSV niet frisser was in de eindfase tegen Feyenoord", begint Van Hanegem over de topper van afgelopen weekend, die voor de Rotterdammers volgde na een moeizaam bekerduel tegen Groningen. "Natuurlijk had PSV de wedstrijd voor de pauze kunnen beslissen, maar na rust maakten ze de 2-2 eigenlijk uit de enige kans van Guus Til. Die liep maar te zaniken, zelfs toen er spelers op het veld bleven liggen met hoofdblessures. Het komt zo overspannen over."

Ook aan de kant van Feyenoord zorgden een paar spelers voor ergernissen bij De Kromme. "Ik zag ook Santiago Giménez keer op keer om gele kaarten vragen. Hou daar gewoon mee op en zorg dat je die eerste twee grote kansen achter de keeper jaagt. Oké, hij maakte de 1-2, maar dat was natuurlijk vooral het werk van Lutsharel Geertruida, die de bal panklaar neerlegde."

Met het resultaat waarmee de spelers na 90 minuten het veld verlaten, is het Feyenoord-icoon tevreden. "Maar ook buiten de lijnen proef ik dan weer een soort overspannen gedrag. Luuk de Jong, die ook werkelijk bij elke beslissing van de scheidsrechter voor zijn neus verschijnt om nog even te vertellen wat hij er precies van vond, heeft bij elkaar bijna 24 uur op het veld gestaan tegen Feyenoord zonder te scoren", zegt Van Hanegem over de PSV-spits, die na zijn optreden weer een hoop lof mocht ontvangen. "Dan vallen mensen weer in katzwijm omdat hij een bal over de verdediger heen tikt in de loop van Til. Geloof me, dan kan vrijwel iedere voetballer. Zo moeilijk was dat gewoon echt niet."

De spelers van de uitploeg maakten een betere indruk op hem. "Bij Feyenoord lieten Quinten Timber en Mats Wieffer in Eindhoven zien: wij gaan vandaag niet opzij. Dat was een sterk signaal. En uiteraard was Yankuba Minteh ook goed. Iedereen heeft een mening over die jongen en vaak is die negatief. Ze doen vaak interessant over het afstoppen van verdedigers door aanvallers, maar Minteh doet dat er fluitend bij. En hij is offensief sterk en gevaarlijk. Ja, hij maakt weleens de verkeerde keuze. Nou, het is wat. Alsof de rest van de eredivisie zo vlekkeloos speelt."

"Dat ik Wieffer net noemde, heeft helemaal niets te maken met het feit dat hij een kwartiertje naast mij op de bank zat tijdens mijn verjaardagsfeest in De Doelen, afgelopen maandag", verwijst Van Hanegem naar de theatershow die vorige week werd georganiseerd ter ere van zijn 80e verjaardag. "Ik vond het wel leuk dat hij en zoveel andere mensen er waren. Ik zie er altijd tegenop, maar het is toch prachtig dat iedereen met je meeleeft. Ik heb veel brieven gekregen. Van burgemeesters ook. En onderscheidingen. Het wapen van Sluis ligt hier thuis voor mij, ook een geschenk. Ik waardeer het allemaal zeer."

Delen

Reacties

Gozer is pas 19 jaar, word alleen maar beter. Willem heeft in alles gelijk.
Willem ergert zich wel errug vaak. Take it easy, man……
Willem heeft deze keer in alle opzichten gelijk. Maar Pierre van Hooijdonk had gisteravond ook gelijk toen hij constateerde dat het spel van Minteh nadelige uitpakt voor Santiago Giménez.
Het is aan de technische staf om met deze twee tegenstrijdige waarheden te dealen. En Arne Slot en keuzes m.b.t. de vleugelaanvallers, dat is nog geen gelukkige combinatie gebleken in ruim 2½ jaar.
Het is niet te geloven: Minteh wordt steeds dreigender. Nog even en ik vind het jammer dat hij weg gaat (Oei..). Verder vind ik dat scheidsrechters direkt een gele kaart moeten uitdelen als een speler hierom vraagt. Maar dan wel aan de vrager. Van Hanegem heeft helemaal gelijk
"Ze doen vaak interessant over het afstoppen van verdedigers door aanvallers, maar Minteh doet dat er fluitend bij. En hij is offensief sterk en gevaarlijk. Ja, hij maakt weleens de verkeerde keuze. Nou, het is wat. Alsof de rest van de eredivisie zo vlekkeloos speelt."

In dat perspectief denk ik dat hij nog zoveel beter kan/gaat worden.

Er lopen jongens in linkerrijtje eredivisie, misschien al 5 jaar die nog niet de helft zo dreigend zijn als hij, en nog minder zo goed terugverdedigen. Van mij mag hij nog een jaartje blijven, zie hem nog wel een snelle ontwikkeling doormaken onder de juiste coach. (Slot)
In al mijn commentaren op Minteh tot nu besefte ik eigenlijk niet hoe jong de gast nog is.
Die gast is nog hartstikke jong…l