slot-van-persie

VK Sportphoto

Nieuws

Van Persie: "De UEFA Youth League is echt een graadmeter"

Van de redactie

Robin van Persie staat onder andere samen met Brian Pinas en Ibrahim Afellay voor de groep bij Feyenoord Onder 18. De 40-jarige Van Persie is blij met zijn huidige functie en hoopt zijn kennis zo goed mogelijk over te brengen naar de jonge talenten op Varkenoord. Feyenoord TV bracht zondag via ESPN een special uit waarin de Rotterdammer praat over de UEFA Youth League, het trainerschap en Arne Slot.

Op 12 mei 2019 speelde Van Persie zijn laatste officiële wedstrijd in het betaald voetbal. Het was voor 'RVP' niet meteen duidelijk dat hij trainer wilde worden. "De eerste fase was toch een beetje zoeken van 'wat wil ik nou?'. Het klinkt heel dramatisch, maar als je stopt met spelen, sterft er wel iets in je. Voetbal was mijn leven, mijn passie. Ik heb het eigenlijk als een droom ervaren. Het was een bewuste keuze om te stoppen, maar als het dan daadwerkelijk zo is dan is dat toch even zoeken en wennen. Ik was heel erg gewend aan duidelijk, structuur en regels. Dat viel in één keer weg. Je hebt dan wel vrijheid en je kan heel veel andere dingen gaan doen. Dat heb ik ook wel gedaan, maar na een jaar of twee begint het dan toch weer te kriebelen", begint van Persie in gesprek met Feyenoord TV op ESPN.

Met Feyenoord Onder 18 doet Van Persie mee aan de UEFA Youth League. Hij hoopt dat de spelers beseffen hoe belangrijk het is om hier aan mee te doen. "Dat hoop ik wel. Ik heb dat toevallig ook aangekaart van de week dat dit echt een kickstart kan zijn voor hun carrière. Dat gun ik ze allemaal van harte en dat maakt ook wel wat los als je ver kan komen in de Youth League. Je gaat vaak spelen tegen jongens die ouder zijn en die ongelofelijk goed zijn. Het moet allemaal kloppen. Ik zou het erg leuk vinden als we ver kunnen komen. Het is echt een graadmeter voor eerste elftal coaches en clubs als jij het verschil kan maken vanuit jouw positie tegen een Arsenal, Real Madrid of wie dan ook en dat consequent laat zien, dat zij dan sneller rekening houden met je. Ik hoop ook onze hoofdtrainer", vervolgt Van Persie.

De samenwerking met Arne Slot is goed. "Ik ben één keer in de week bij hen. Dat gaat hartstikke goed, Arne en zijn staf zijn super open. Dat vind ik ook echt wel een voorbeeld van hoe je als staf moet samenwerken met elkaar. Ik leer daar heel veel van als ik zie hoe hun met elkaar werken, dan betrek ik dat ook weer op sommige punten bij mijn eigen staf. Arne vraagt ook heel vaak naar onze spelers bij de Onder 18. Hij vraagt vaak wie er in vorm is en welke spelers volgens mij de volgende zou kunnen zijn. Arne is goed op de hoogte van hoe het bij ons gaat, ja", aldus Robin van Persie.

De volledige special over Robin van Persie als trainer is terug te kijken via ESPN.

Delen

Reacties

topper hoor die v persie , grote voetballer geweest en hoe hij nu geruisloos op de achtergrond zijn werk doet en zichzelf ontwikkelt is gewoon klasse , hier kan paus kuijt nog een voorbeeld aan nemen ,
hopelijk houden we slot nog een paar jaar binnen boord en kan v persie de boel dan overnemen
En mensen maar zeggen dat Slot geen oog heeft voor de eigen jeugd.
Het is net alsof hij het vraagt vanuit het oogpunt: "Wie zou volgend seizoen of anders het seizoen erop kunnen afhaken bij het niveau van het eerste elftal? Dan kan ik daar alvast rekening mee houden."
Ik hoop dat je aanhaken bedoelt ;-)
Wat suf dat ik afhaken schreef. Het had inderdaad aanhaken moeten zijn.
Als je de aantal jeugdspelers bekijkt die ECHT zijn doorgebroken onder zijn tijd, is het niet gek dat men het zegt. Je hoort ook vrij weinig tegengeluid, meestal omdat journalisten er simpelweg niet naar vragen. Dan wordt het wellicht groter gemaakt dan het echt is. Dit soort dingen spreken zeker in zijn voordeel, maar hoop dat iemand dat ook gewoon even durft te vragen. Hij zal er vast een goed, genuanceerd antwoord opgeven aan de gebrek aan doorstroming. Ik wil best geloven dat het niet zo zeer bij hem en de technische staf ligt.
De 2 jaar dat hij er zit is in principe maar 1 lichting. Dus als er dan net geen goede jeugdspelers zijn op de juiste posities kan het daar ook gewoon aan liggen.
Lichting is toch per jaartal, dan eigenlijk 2. Eerste 2 jaar was voor de lichtingen uit 2002/2003 gok ik zo met o.a. Benita, Hartjes, Hokke, Naujoks, Valk, 'T Zand. Hiervan is (nog) niemand doorgebroken.

Nu komen de volgende lichtingen alweer aan met o.a. Zechiel, Milambo, Sauer maar ook Groen, Slory, Kleijn, Rust. Hiervan moeten er wel een paar doorbreken zou je zeggen.
O13, O15 en O17 bestaan opeens niet meer?
Ik heb het idee dat Affelay ook een mooie aanwinst is voor de technische staf. Bij studio voetbal vaak de enige die kritisch is zonder door te slaan. Goed ook dat iemand niet per se een Feyenoord verleden hoeft te hebben om waardevol te zijn. Uiteraard liever geen ex Ajax, dat wordt echt moeilijk te accepteren.
mee eens , ik vind het ook een versterking voor de jeugd
Ik hoop ook echt hierom dat Arne een coach gaat worden ala Ferguson bij Feyenoord. Kans is natuurlijk nihil, maar wat zou het mooi zijn om deze stijgende lijn door te trekken voor nog heel veel jaren.
Zou waanzinnig zijn als slot dat doet. En anders hoopte ik afgelopen seizoen al op van persie met iemand! Maar uiteraard liefst slot.
Precies, of die Guy Roux toentertijd bij Auxerre. Ferguson zat toen natuurlijk wel bij ManU terwijl ze absolute top waren, uiteraard mede door hem. Dan heb je niet zo snel een uitzicht op iets beters. Maar die Roux had toch echt nog wel een paar stappen kunnen maken qua niveau en grote clubs waren echt in hem geïnteresseerd, maar hij hoefde zelf niet zo nodig. Hij vond het prima bij Auxerre. Hoe mooi zou het zijn als Slot met de vrijheid die hij krijgt en de kwaliteit die hij om zich heen kan en weet te verzamelen de weg omhoog blijft volgen met Feyenoord. Dan maakt hij zich nationaal en internationaal – maar het belangrijkst; op Zuid – onsterfelijk.
Het enige dat dan wel moet veranderen is dat diepe pessimisme van sommige supporters die na twee mindere wedstrijden gelijk beginnen te schreeuwen voor zijn hoofd. Voor dergelijke kortzichtigheid zou ik als Slot zijnde wel passen.