stijn-vandenbroucke

VK Sportphoto

Nieuws

Vandenbroucke: “Vorig seizoen was langste ooit, dit seizoen misschien nog intenser”

Dennis

Deze winter wordt het WK in Qatar gespeeld, waardoor de eerste seizoenshelft al op 13 november eindigt. Daarmee ziet dit voetbalseizoen er anders uit dan normaal, iets dat ook geldt voor de fysieke belasting van spelers.

Feyenoord Magazine sprak daarover met Stijn Vandenbroucke, hoofd medisch en performance. Vandenbroucke spreekt over twee voorbereidingen in een seizoen. “De spelers die niet worden geselecteerd voor een nationaal elftal krijgen na de eerste seizoenshelft enkele weken vrijaf. Daarna begint de voorbereiding op de tweede seizoenshelft, die vijfenhalf weken duurt. In feite is dat een volwaardige voorbereiding, zoals je die ook aan het begin van het seizoen draait".

Voor spelers die vakantie krijgen is de terugkomst aardig te plannen. Anders is dat voor spelers die naar Qatar afreizen voor hun land. Vandenbroucke geeft aan dat het een uitdaging wordt om spelers aan te laten sluiten die eerst nog deelnemen aan het WK. “Spelers die de groepsfase overleven met hun land, krijgen na het WK hooguit twee weken vakantie. Dat is niet veel in een schema dat drukker is dan ooit. We moeten er goed op letten dat ook voor hen de belasting in balans blijft met hun herstel”.

Doordat het WK midden in het seizoen plaatsvindt, zit de kalender in de eerste seizoenshelft voller dan ooit. “Een belangrijk verschil met voorgaande jaren is dat de Europese wedstrijden elkaar elke week opvolgen. Feyenoord heeft daardoor in de eerste seizoenshelft zeven weken aaneen een dubbel programma”, aldus Vandenbroucke. “Een extra uitdaging daarbij is dat we heel veel nieuwe spelers hebben, die uit alle delen van de wereld komen en die met verschillende fitnessniveaus binnenkwamen”. 

Voor de hoofd medische performance wordt het een interessant seizoen. “Vorig seizoen was het langste seizoen van Feyenoord ooit, maar dit seizoen wordt misschien wel nog intenser".

Delen

Reacties

Er wordt onderschat hoeveel wedstrijden wij vorig seizoen extra gewonnen hebben, doordat het team zo ongekend fit was elke week. Deze Stijn, maar ook die andere Belgische man, plus Leigh Egger die de Frans Bosch-methode geïntroduceerd heeft.. Toppers. 100 niveaus professioneler en academischer dan die oud-hardlopers uit het verleden, die het in hun eentje moesten doen, zonder data.
Alle vertrouwen in het medische team, alsook de grootte van onze selectie. Dat kan aan het einde van dit zware seizoen misschien nog wel het verschil maken.