Feyenoord - Olympic Marseille, sfeeractie "Never stop Dreaming"

VK Sportphoto

Nieuws

“Verantwoordelijkheid voor het gedrag van bezoekers rust bij de club”

Van de redactie

Feyenoord heeft afgelopen seizoen torenhoge boetes ontvangen voor het afsteken van vuurwerk en het niet vrijhouden van trappen door haar aanhang in de Kuip. 

In Perspectief magazine vertelt stadiondirectuer Jan van Merwijk over de verantwoordelijkheid van Stadion Feijenoord in het waarborgen van de veiligheid.

“De verantwoordelijkheid voor het gedag van de bezoekers en de veiligheidssituatie in het stadion is een verantwoordelijkheid die op de club rust”, zo stelt de stadiondirecteur. “Zij maken immers onderdeel uit van de voetbalstructuur en moeten daarvoor voldoen aan licentievoorwaarden”. Supporters die in het stadion voor problemen zorgen vallen dus onder de verantwoordelijkheid van Feyenoord. “Zij hebben ook de kaartverkooprelatie met de bezoekers en kunnen aan dat bezoek nadere voorwaarden stellen. De boetes vanuit UEFA en KNVB worden dan ook in rekening gebracht bij Feyenoord”. 

Wel is het stadion betrokken bij de invulling van de veiligheidstaken, zo zegt Van Merwijk. “Het stadion voert conform de huurafspraken met de bvo via haar dochterorganisatie SMG de veiligheidstaken uit. Maar dit valt onder aansturing van de club.”

Delen

Reacties

De club en het Stadion dienen over de veiligheid te waken.
Maar iedere supporter is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, zeker volwassen mannnen.
Dat is zo’n misconceptie. De verantwoordelijkheid van de gedrag van supporters ligt niet bij de club maar altijd bij de supporters. Feyenoord rekening moet houden met de ongewenst gedrag van zijn supporters en daarop acteren om te voorkomen dat onveilig situaties ontstaan. Daar zijn ze verantwoordelijk voor.

Je kan moeilijk gedrag van iemand veranderen, je kan wel beetje stimuleren. Is absoluut onzin dat een organisatie verantwoordelijk wordt gesteld op gedrag van anderen in een gebied waar zij als organisatie geen invloed op hebben.