spandoek-feyenoord-lazio

VK Sportphoto

Nieuws

Verhaal achter het doek • “Ik duik voor niemand, niet voor jou en voor niemand anders"

Van de redactie

Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord – Lazio Roma (1-0) ontrolde zich een gigantisch spandoek vanaf de tweede ring van de Noordzijde.

Op het doek stond de opvallende tekst; “Ik duik voor niemand, niet voor jou en voor niemand anders”, met in het midden een Rotterdamse bokser die een Romeinse gladiator vloert. 

Die Rotterdamse bokser is Bep van Klaveren.

Het spandoek is geïnspireerd op een verhaal van de boks legende. Van Klaveren vocht tijdens zijn carrière partijen in Amerika. Voorafgaand aan een gevecht in Chicago ontmoette hij daar de beruchte crimineel Al Capone. De Italiaans-Amerikaanse gangster sommeerde Van Klaveren persoonlijk de wedstrijd te verliezen, zodat hij de inzetten van gokkers kon opstrijken.

Van Klaveren weigerde en sprak de woorden; “Ik duik voor niemand, niet voor jou en voor niemand anders. Voor geen mens, ik boks om te winnen.” Van Klaveren won de partij om daarna nooit meer te worden uitgenodigd voor de boksgala’s van Al Capone.

In aanloop naar de cruciale wedstrijd tegen Lazio Roma raakte het sfeerteam van FSV De Feijenoorder geïnspireerd door het verhaal. Zijn uitspraak werd gezien als de perfecte boodschap aan het Feyenoordteam, voorafgaand aan de wedstrijd die gewonnen moest worden. Bovendien zou de in 1992 overleden Van Klaveren via het spandoek weer even tot leven komen.

Het spandoek krijgt een goede bestemming. In zeven delen zal het worden geveild tijdens het boksgala ‘Gladiatoren aan de Maas’ op 12 november. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Delen