ESPN

Series

Verhuurde Feyenoorders: Hendriks treft Wålemark, KKD-huurlingen klaar voor play-offs

Stan

De laatste loodjes van het seizoen zijn aangebroken. Ook voor de Feyenoord-huurlingen betekent dat: aanhaken of afhaken. Waar sommige spelers van het huurleger van de Rotterdammers nog zeer belangrijke wedstrijden staan te wachten, wacht voor het andere deel enkel nog het uitspelen van het seizoen.

Ramon Hendriks; Patrik Wålemark: sc Heerenveen – Vitesse (1-3)
Nu er al een paar weken niks meer op het spel staat voor Vitesse, laten de spelers zonder druk op hun schouders zien echt niet zo slecht te zijn als dat ze soms lieten lijken. Nadat onlangs al met tien man van Fortuna Sittard werd gewonnen, kwamen de Arnhemmers ook tegen Heerenveen prima voor de dag. Sterker nog: in een op papier lastige uitwedstrijd werd de ploeg van Patrik Wålemark met 1-3 aan de kant gezet. De Zweed is in het begin van de wedstrijd nog wel belangrijk voor de Friezen als zijn bal tegen de arm van die andere Feyenoord-huurling Ramon Hendriks belandt en scheidsrechter Richard Martens de bal na ingrijpen van de VAR op de stip legt. Via Anas Tahiri wordt het dan 1-0, maar aan de hand van de gelouterde Marco van Ginkel draait Vitesse de stand om naar 1-2. Zijn tweede doelpunt komt uit de eerste Arnhemse strafschop in anderhalf jaar. Aanstichter is dit keer oud-Feyenoorder Sven van Beek, die hands maakt. In de slotfase beslist Thomas Buitink de stand met een knap afstandsschot op 1-3, waardoor Vitesse een gitzwart seizoen toch nog met een beetje succes kan afsluiten. Volgende week spelen Wålemark en Hendriks de laatste wedstrijden voor hun tijdelijke werkgevers.

Lennard Hartjes & Mimeirhel Benita: Excelsior – Heracles (4-0)
Excelsior heeft door de degradaties van Volendam en Vitesse directe afdaling naar de Keuken Kampioen Divisie in ieder geval afgewend, maar is nog lang niet zeker van lijfsbehoud. De Kralingers concurreren met RKC Waalwijk en Heracles Almelo om het voorkomen van een plek in de play-offs voor degradatie/promotie. Laat laatstgenoemde club nu net de tegenstander zijn in afgelopen speelronde. De Heraclieden creëren bij winst in Rotterdam een onoverbrugbaar gat met Excelsior en dus is er de thuisploeg alles aan gelegen om er zelf met de drie punten vandoor te gaan. Met Mimeirhel Benita in de basis zet de ploeg van Marinus Dijkhuizen de eerste stap net voor rust, als Troy Parrot in de extra tijd van de eerste helft de 1-0 maakt.

Het tweede bestand staat in het teken van de terugkeer van Couhaib Driouech. De in de winter door Feyenoord en PSV begeerde buitenspeler maakt na blessureleed zijn rentree in de 62e minuut en laat meteen zien waarom Excelsior hem zo gemist heeft. De aanvaller geeft vier minuten na het betreden van het veld de assist op het tweede doelpunt van Parrot en scoort weer een minuut later zelf de 3-0. Alsof het dan nog niet genoeg is, komt Driouech in de laatste minuut van de extra tijd met een toegift door ook de 4-0 te maken. Hij loodst Excelsior daarmee naar een zeer belangrijke overwinning in de strijd om lijfsbehoud. Komende week zal blijken of de ploeg uit Kralingen, waar Lennard Hartjes door blessureleed maar één wedstrijd in actie kwam dit seizoen, volgend jaar weer in de Eredivisie speelt of dat Benita & co nog aan de bak moeten tijdens de play-offs.

Thijs Jansen: FC Emmen – De Graafschap (2-1)
Wie in ieder geval zeker is van die play-offs, is De Graafschap. De Superboeren hadden hun plekje in het mini-toernooi voor promotie al een tijd bemachtigd en alle focus gaat dan ook uit naar die wedstrijden. Als een soort warming-upje werd vrijdag nog tegen FC Emmen gespeeld. Een affiche dat zich zomaar nog zou kunnen herhalen tijdens de play-offs, al is het te hopen voor De Graafschap dat het duel dan anders verloopt. Het team van Jan Vreman komt via aanvoerder Jeffrey Fortes namelijk nog op voorsprong in de eerste helft, maar nog voor rust moet Thijs Jansen twee keer vissen. Na een doelpuntloze tweede 45 minuten eindigt het duel in 2-1. Dinsdag (morgen) om 21:00 wacht voor De Graafschap al de eerste wedstrijd in de play-offs, als ADO Den Haag de tegenstanders is. De terugwedstrijd met de Hagenezen, die in de competitie evenveel punten behaalden, staat op zaterdag gepland.

Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand & Korede Osundina: Jong FC Utrecht – FC Dordrecht (1-1)
Een andere ploeg die gaat uitkomen in de play-offs is Keuken Kampioen Divisie-verrassing FC Dordrecht. Met de hulp van de vier Feyenoord-huurlingen is de ploeg van Michele Santoni bezig aan een geweldig seizoen, dat de komende weken alleen nog maar beter kan worden. Voordat Dordt op dinsdag (morgen) en zaterdag mag aantreffen tegen FC Emmen, wachtte afgelopen vrijdag nog de laatste competitiewedstrijd tegen Jong Utrecht. Met spits Shiloh ’t Zand, die in De Kuip bijtekende tot 2028, als enige Feyenoorder in de basis kwam Dordrecht niet geweldig voor de dag tegen de jeugdploeg uit de Domstad. Lang lijken De Schapekoppen, waar Antef Tsongui en Ilias Sebaoui invallen en Korede Osundina op de bank blijft, toch op de overwinning af te stevenen, totdat Jong Utrecht vijf minuten voor de tijd de gelijkmaker scoort. Geen geweldig resultaat voor Dordrecht, maar dat zal ze met een knappe vierde plek en de play-offs in het vooruitzicht weinig deren.

Tidjany Touré: Gil Vicente – Farense (2-0)
Ruim twintig minuten speeltijd voor Tidjany Touré dit weekend bij Gil Vicente. De ploeg van de Fransman nam het op tegen Farense en rekende daar door doelpunten van Fujimoto en Correia in de eerste twintig minuten snel mee klaar. Touré mag in de tweede helft invallen voor laatstgenoemde, maar onderscheidt zich enkel met een gele kaart in de slotfase. De Feyenoord-huurling heeft dit seizoen geen basisplaats kunnen veroveren in Portugal, maar lijkt desondanks voor een definitieve overstap te staan naar Gil Vicente.

Ezequiel Bullaude: Atlético Tucumán – Boca Juniors (1-0)
Waar de huurperiode van Ezequiel Bullaude bij Boca Juniors nog hoopvol begon, zal de aanvallende middenvelder weinig treurig zijn als hij de periode in Buenos Aires komende zomer kan afsluiten. Tijdens de 1-0 verliespartij van zijn ploeg tegen Tucumán maandagnacht zat hij wederom zonder speelminuten op de bank. Zo gaat de huurperiode in zijn thuisland, waarbij hij één keer scoorde en eenmaal een assist leverde in twintig wedstrijden, als een nachtkaars uit.

Neraysho Kasanwirjo: Austria Klagenfurt – Rapid Wien (0-1)
Voor Rapid Wien stond er zondag weinig meer op het spel tegen Austria Klagenfurt. De Oostenrijkse hoofdstedelingen grepen in de kampioenspoule al definitief naast een Europees ticket en dus was de wedstrijd van afgelopen zondag vooral een formaliteit. Zonder de geblesseerde Neraysho Kasanwirjo in de selectie werd de thuisploeg met een simpele 0-1 aan de kant gezet, waardoor Rapid in ieder geval niet meer kan worden ingehaald door de club uit Klagenfurt.

Marcus Pedersen: Genoa – Sassuolo (2-1)
Onder in de Serie A is het nog altijd onverminderd spannend voor Sassuolo. Met nog twee wedstrijden te spelen bevindt de club zich op drie punten van de veilige plekken en dus hadden de groen-zwarten een overwinning tegen Genoa goed kunnen gebruiken. Ondanks een voorsprong verliest de club van Marcus Pedersen met 2-1 en komt het dus steeds dichter bij degradatie. Zelf komt de Noor voor de zevende keer op rij niet in actie, nadat hij eerst kampte met blessureleed en nu al drie wedstrijden op de bank wordt gehouden. Of de snelle rechtsback komend seizoen terugkeert bij Feyenoord zal afhankelijk zijn van de komende weken, als de spectaculaire degradatiestrijd van Sassuolo met Udinese, Empoli, Frosinone, Cagliari en Hellas Verona tot een apotheose komt.