Verhuurde Feyenoorders: Benita uitblinker tegen PSV, Van den Belt debuteert

Stan

Waar Feyenoord dit weekend de eerste competitieoverwinning van het seizoen wist te boeken, kwamen op de Nederlandse en Europese velden ook weer een aantal huurlingen van de Rotterdammers in actie. De meest opvallende was Mimeirhel Benita, die ondanks een verliespartij tegen PSV uitblonk bij Heracles.

Shiloh ’t Zand & Mimeirhel Benita: Heracles Almelo – PSV (1-3)
Net als in het openingsduel had trainer Erwin van de Looi ook zondag voor zowel ’t Zand als Benita een basisplaats ingeruimd. In een van de grootste wedstrijd van het seizoen voor de Heraclieden, PSV-thuis, volgde al na vijf minuten een verrassende 1-0 voorsprong. Deze komt tot stand nadat de Eindhovense back Fredrik Oppegård Bryan Limombe neerlegt in het strafschop en aanvoerder Brian De Keersmaecker vervolgens van elf meter raak schiet. Heracles heeft het dan lastig met het aanvallende PSV, maar slaagt erin met de rust nog steeds op voorsprong te staan. Vooral rechtsback Benita maakt indruk bij de thuisploeg door zijn directe tegenstander Noa Lang goed in toom te houden.

De club uit Almelo hoopt dan de lijn uit de eerste helft door te zetten, maar moet al snel na rust de gelijkmaker slikken als Ivan Mesik de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkt. Enkele minuten later zorgt Johan Bakayoko dat PSV voor het eerst op voorsprong komt en is de hoop op een stunt voor Heracles definitief gevlogen. ’t Zand en Benita maken het duel, dat uiteindelijk in 1-3 eindigt, niet vol, maar laatstgenoemde verdient met zijn sterke optreden wel een plekje in het ESPN Team van de Week.

Ilias Sebaoui: sc Heerenveen – FC Utrecht (1-1)
Ook in het tweede duel van het seizoen is Sebaoui verzekerd van een basisplaats in de formatie van Robin van Persie. De Friezen hopen na het verlies in de eerste speelronde tegen Ajax hun eerste punten te pakken, maar krijgen daarin al snel een domper te verwerken als Utrecht spits Ole Romeny al na drie minuten de score opent. Het dominante Heerenveen gaat dan op zoek naar de gelijkmaker, maar weet het overwicht in de eerste helft nog niet om te zetten in een doelpunt. Exemplarisch is de mogelijkheid die Sebaoui vlak voor rust krijgt, waarbij hij de bal van dichtbij hoog over de goal werkt.

In het tweede bestand zet de ploeg van RVP nog steviger aan en worden meerdere grote kansen gecreëerd. Het is dan ook een wonder dat Heerenveen na 80 minuten nog steeds tegen een achterstand aankijkt. Als het er even op lijkt dat de Friese formatie helemaal niet meer gaat scoren is daar in de 82e minuut dan toch de ingevallen Deense aanwinst Jacob Trenskow die de stand van dichtbij gelijktrekt. Sebaoui wordt vlak na dat doelpunt gewisseld en ziet vanaf de bank dat beide ploegen het net niet meer weten te vinden. Het eindigt in 1-1 in het Abe Lenstra Stadion.

Leo Sauer: NAC Breda – Ajax (2-1)
Sauer mag komend seizoen zijn talent gaan tentoonstellen bij promovendus NAC Breda, dat hem voor een seizoen huurt van Feyenoord. De jonge Slowaak moet echter nog even wachten op zijn debuut vanwege een lichte kwetsuur. Dat blessureleed heeft als gevolg dat de linksbuiten de misschien nu al mooiste wedstrijd van de Bredanaars aan zich voorbij moest laten gaan. In het eigen Rat Verlegh Stadion ontving de ploeg van Carl Hoefkens Ajax, dat in de blessuretijd via een kopbal van aanvoerder Jan Van den Bergh werd verslagen.

Korede Osundina, Devin Haen & Gabriele Parlanti; Milan Hokke: FC Dordrecht – ADO Den Haag (1-1)
De Feyenoorders van FC Dordrecht namen het zaterdag op tegen ADO Den Haag, waar Milan Hokke sinds deze zomer op huurbasis uitkomt. Voor zowel Korede Osundina, die vorige week nog tweemaal scoorde, en Devin Haen heeft Melvin Boel een plekje in de basis, terwijl Parlanti net als in de eerste wedstrijd nog niet tot de selectie behoort. Bij de Hagenezen blijft Hokke het gehele duel op de bank.

In de eerste helft maakt ADO de meeste aansprak op een doelpunt en dat krijgt het in de 36e minuut op een wel heel lullige manier: het is Dordrecht keeper Liam Bossin die een schot van Jari Vlak, dat naast lijkt te gaan, verkeerd inschat en zo de bal knullig voor de voeten van Daryl van Mieghem werkt. De aanvaller van de uitploeg kan zo gemakkelijk voor de 0-1 zorgen. De blunderende Belgische doelman is na afloop zeer schuldbewust als hij het moment te zien krijgt, maar prijst ook zijn teamgenoten. Deze weten in de tweede helft via een goal van Lorenzo Codutti alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Het wordt 1-1 aan de Krommedijk, waar Haen de hele wedstrijd in actie komt en Osundina na ruim 70 minuten het veld verlaat. Ook oud-Feyenoorders Sem Valk en Joep van der Sluijs komen een groot deel van de wedstrijd in actie voor De Schapekoppen.

Thomas van den Belt: SD Eibar – CD Castellón (1-0)
Het gepromoveerde CD Castellón van Thomas van den Belt is zaterdag begonnen aan de Segunda División, de tweede competitie van Spanje. In het duel tegen Eibar nam trainer Dick Schreuder Nederlanders Daijiro Chirino, Jozhua Vertrouwd en Mats Seuntjes op in zijn basisopstelling, maar mocht Van den Belt, die al bij PEC Zwolle samenwerkte met de trainer, nog op de bank plaatsnemen. Daar zat de middenvelder samen met 22-voudig Nederlands international en Feyenoord-fan Jetro Willems.

Vanaf de zijkant was het tweetal getuige van de tegentreffer die Castellón al in de tweede minuut kreeg te verwerken. Ondanks een balbezitpercentage van 65% en meer kansen dan de tegenstander komt de Nederlands getinte ploeg die tegenslag niet meer te boven. Ook niet Van den Belt na ruim een uur zijn opwachting mag maken.

Antef Tsongui: OH Leuven – Cercle Brugge (1-1)
Tsongui mag zich dit seizoen gaan bewijzen in zijn thuisland bij OH Leuven, dat hem vorige week dinsdag presenteerde. Tegen Cercle Brugge zat de centrale verdediger zondag voor het eerst bij de selectie, maar maakte hij nog geen minuten. Zijn ploeg speelde ondanks een rode kaart in de tweede helft gelijk en staat daardoor op vijf punten na drie wedstrijden in de Belgische Pro League.