Verhuurde Feyenoorders: degradatiezorgen nemen toe voor Hendriks en Pedersen

Stan

Deze speelronde zijn er maar liefst 11 Feyenoord-huurlingen in actie gekomen. Een groot aantal spelers, waarvan echter alleen Tidjany Touré namens Gil Vicente en de enclave bij Dordrecht zege wisten te vieren. Voor het Vitesse van Ramon Hendriks en het Sassuolo van Marcus Pedersen komt degradatie dan ook steeds dichterbij.

Ramons Hendriks: Vitesse – Volendam (1-1)
Vitesse speelde zondag misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, toen directe degradatieconcurrent Volendam op bezoek kwam in de Gelredome. Beiden ploegen staan voorafgaand op 12 punten en dus kan er een belangrijke slag geslagen worden. Trainer Edward Sturing heeft tijdens laatste de training nog maar eens benadrukt hoe cruciaal het duel is en ook de supporters van Vitesse gaan vol achter de ploeg staan. Twee minuten na het startsignaal om 14:30 gaat het echter alweer mis voor Hendriks en consorten: Volendammer Bilal Ould-Chikh breekt alleen uit na een corner voor de thuisploeg, kapt onder andere de Feyenoord-huurling uit en schiet de bal achter doelman Eloy Room.

Een flinke domper voor Vitesse, maar zowel de selectie als het publiek laat het hoofd niet hangen. Vier minuten later al maakt Michael Pinto de gelijkmaker en is de slechte beginfase weggepoetst. Wat volgt is een duel waarin de club uit Arnhem op alle vlakken beter is dan de bezoekers: het laat goed spel zien, heeft het meeste balbezit en creëert reusachtige kansen, maar komt uiteindelijk niet meer tot scoren. Met de 1-1 uitslag doet Vitesse zich behoorlijk te kort. Volendam komt goed weg, maar wie naar de ranglijst kijkt, ziet dat beide ploegen weinig opschieten met een gelijkspel. Het gat met de veilige plaats 15, bedraagt nog altijd acht punten.

Lennard Hartjes & Mimeirhel Benita: Sparta – Excelsior (4-2)
Op die 15e plaats staat Excelsior, dat verraste in de eerste seizoenshelft, maar steeds verder naar beneden zakt. Zaterdag staat voor de Kralingers een Rotterdams onderonsje op het programma, als het te gast is op Het Kasteel van Sparta. Daar beleeft de ploeg van Marinus Dijkhuizen een meer dan uitstekende openingsfase en leidt het na 16 minuten al met 0-2 door doelpunten van Kik Pierie en Lance Duijvenstijn. In het kwartier daarna mag het andere deel van de Havenstad echter alweer tweemaal juichen als Arno Verschueren en Tobias Lauritsen ervoor zorgen dat de stand snel gelijk wordt getrokken.

Lang blijft de stand dan gelijk in deze Rotterdamse derby, totdat Lauritsen een kwartier voor tijd Sparta op voorsprong zet. In de slotfase, waarin Benita invalt, gaat Excelsior dan nog wel op zoek naar het zesde doelpunt van de wedstrijd. Die komt er wel, maar niet voor de uitploeg: Charles-Andreas Brym beslist diep in de blessuretijd de eindstand op 4-2.

Patrik Wålemark: Heerenveen – Go Ahead Eagles (0-2)
Wålemark viel vorige week in het duel tegen Ajax uit met een blessure en was dan ook niet van de partij toen Heerenveen het zaterdag opnam tegen Go Ahead Eagles. Tegen de stugge Deventenaren kon de ploeg van Kees van Wonderen de overwinning op Ajax geen passend gevolg geven: in de tweede helft scoort de uitploeg via Jakob Breum en Victor Edvardsen tweemaal, waardoor Heerenveen met 0-2 ten onder gaat in eigen huis.

Thijs Jansen: Helmond Sport – De Graafschap (3-1)
Het lijkt vrijdag even een mooie avond voor De Graafschap te worden als Simon Colyn de ploeg uit bij Helmond na 18 minuten op voorsprong brengt. In het restant van de eerste helft bijten de Brabanders echter van zich af via Alvaro Marin Sesma, die doelman Thijs Jansen tweemaal laat vissen Een gelijkmaker namens De Superboeren blijft in de tweede helft uit. Sterker nog: Keuken Kampioen Divisie-topscorer Martijn Kans bepaalt de eindstand op 3-1 in het voordeel van de thuisploeg.

Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand & Korede Osundina: Dordrecht – VVV Venlo (1-0)
Dordrecht heeft vrijdag de 4-1 verliespartij van de week eerder tegen Roda JC kunnen wegspoelen. In eigen huis was een andere Limburgse ploeg, VVV Venlo, de tegenstander. Met Antef Tsoungui op het middenveld en ook Sebaoui in de basis komt het team van Michele Santoni na 63 minuten op voorsprong via Mathis Suray. Als Venloërs tien minuten later met tien man komen te staan door een rode kaart van Roel Janssen, is de overwinning binnen voor Dordt, waar ’t Zand ontbreekt en Osundina vijf minuten voor tijd mag invallen.

Tidjany Touré: Estoril – Gil Vicente (1-3)
Tidjany Touré had zondag weer eens een basisplaats bij Gil Vicente. De Franse aanvaller begon op bezoek bij Estoril op de linksbuiten positie. In die rol zag hij hoe zijn ploeg een 1-0 achterstand na een rode kaart van de thuisploeg ombuigt naar 1-2. In de 75e minuut wordt Touré gewisseld, waarna diep in de blessuretijd de 1-3 valt.

Ezequiel Bullaude: Lanús – Boca Juniors (2-1)
Een dominant Boca Juniors heeft maandagnacht de eerste competitienederlaag geleden. Met Bullaude op de bank kwam de ploeg uit Buenos Aires in de eerste helft al op achterstand tegen Lanús. In het tweede bestand mag de Feyenoord-huurling invallen, maar valt ook de 2-0 van de thuisploeg. Boca jaagt dan op de aansluitingstreffer, maar die komt in de zesde minuut van de extra tijd te laat om nog een gelijkspel uit het vuur te trekken.

Neraysho Kasanwirjo: Sturm Graz – Rapid Wien (1-1)
Voor Kasanwirjo en Rapid Wien stond zondag een lastig uitduel op het programma tegen Sturm Graz, nummer twee van de Oostenrijkse Bundesliga en vorig seizoen tegenstander van Feyenoord in de Europa League. Waar Graz al vroeg op voorsprong komt, trekt Rapid de stand vlak voor rust gelijk. In een wedstrijd waar Kasanwirjo zoals eigenlijk altijd de 90 minuten volmaakt, wordt daarna niet meer gescoord en dus reist de uitploeg met een knap behaald punt terug naar Wenen.

Marcus Pedersen: Atalanta – Sassuolo (3-0)
Sassuolo komt steeds meer in degradatienood en daar heeft de wedstrijd tegen Atalanta Bergamo van afgelopen zondag weinig aan geholpen. The Black and Greens hebben weinig te vertellen tegen de ploeg van Hans Hateboer, Marten de Roon en Teun Koopmeiners en verliezen mede door een goal van laatstgenoemde met 3-0. Een terugkeer van basisklant Marcus Pedersen naar Feyenoord komt daardoor weer dichter bij: Sassuolo staat momenteel één plek boven de degradatiestreep, maar heeft evenveel punten als nummer 18 Hellas Verona. Bij een degradatie gaat de verplichte koopoptie van zes miljoen niet op en is de kans groot dat de Noor terugkeert naar Rotterdam.