voetbal

Opinie

Vooruitblik titelkandidaten Eredivisie: AZ (Deel IV)

Van de redactie

Aanstaande vrijdag is de herstart van het Eredivisieseizoen. In de bovenste regionen van de competitie is het ongemeend spannend. 1908.nl blikt vooruit door de titelkandidaten onder de loep te nemen.

Deel IV: AZ, nummer 4 met 29 punten

De Alkmaarders kennen een uitstekend seizoen. De ploeg stond zelfs even bovenaan, maar daar bracht Feyenoord verandering in door met 1-3 te winnen in Alkmaar. Toch staat de formatie van Pascal Jansen er prima voor bij het ingaan van 2023. 

AZ staat slechts vier punten achter de koploper, terwijl sterspeler Jesper Karlsson maar 229 minuten speelde wegens blessureleed. In Alkmaar had men er voorafgaand aan het seizoen voor getekend. Met een relatief onervaren ploeg doet AZ het zeer naar behoren. Net als Feyenoord had AZ de luxe om met een vrijwel voltallige selectie naar het tweede deel van het seizoen toe te werken. 

Het niveau van de eerste seizoenshelft lijken ze aardig door te trekken in de voorbereiding. Met Valencia en Atalanta werden twee sterke oefenpartners uitgezocht. AZ won beide duels knap, respectievelijk met 1-3 en 0-1. Met een volledig fitte Karlsson wordt de tandem aan de linkerzijde een gevaar voor iedere defensie. Want ook met het 19-jarige talent Milos Kerkez op de linksbackpositie heeft AZ een topper in huis. Tevens slaagde technisch directeur Max Huiberts erin de selectie te versterken met aanvallende middenvelder Djordje Mihailovic. De Amerikaan kwam voor zes miljoen euro van CF Montréal en scoorde vorig seizoen elf keer in de MLS. Hij moet voor concurrentie gaan zorgen op de nummer 10-positie.

In tegenstelling tot Feyenoord kennen de Alkmaarders een relatief eenvoudig programma in de eerste weken na de winterstop. Voor AZ begint het lastige gedeelte van het programma half februari, wanneer de ploeg ze naar De Kuip komt. Daarna volgen de achtste finales in de Conference League en gaat het elftal op bezoek bij FC Twente. Wanneer AZ mee wil blijven doen om de titel, kan het zich geen puntverlies in de eerste fase na de winterstop veroorloven. De formatie van Pascal Jansens kan niet tot de favorieten genoemd, maar een gevaarlijke outsider zijn de Alkmaarders wel. 

Delen

Reacties

Men vergeet Pavlidis, die voor AZ zelfs belangrijker is dan Karlsson. Daarnaast is de nieuwe nummer 10 ook iemand die veel aanvallende dreiging moet gaan verzorgen en zijn ze bezig met een nieuwe eerste keeper. De huidige keeper heeft AZ al een aantal punten gekost met knullig gegrabbel.
AZ blijft de outsider voor de titel, gezien het programma en de geblesseerde spelers die weer terug zijn als kwaliteitsinjectie. Denk dat ze gaan verrassen, ze lijken goed in vorm tijdens de voorbereiding.
Complimenten voor deze vooruitblik serie, vat de essentie goed en bondig samen.
Normaal gesproken neem ik de artikelen hier serieus maar deze slaat helemaal nergens op. Alleen als de traditionele top drie alledrie belachelijk veel punten laten liggen zou het heel misschien kunnen. Az en Twente zijn absoluut geen titelkandidaat.
Laten we eerlijk zijn afmaakt beter indruk dan feyenoord.denk ajax 1 2 psv 3 az 4 Twente 5 feyenoord
Oneens, het is al erg knap wat AZ met zo'n jong nieuw team en zonder hun sterspeler heeft gepresteerd. Zit nog veel rek in. Met die Karlsson en ook nog die Amerikaanse topper erbij kunnen ze alleen maar beter worden. Zelfs als Ajax en Psv hun vorm van vorig seizoen hervinden, kan Az zonder veel blessureleed tot het eind mee blijven doen.
Bovendien hebben zij alle zware tegenstanders vd eerste seizoenshelft al gehad. Kunnen wij en mn Ajax niet zeggen.