vvd

Nieuws

VVD: “Alles wat met Feyenoord te maken heeft, roept nou eenmaal veel emoties op”

Van de redactie

De ophanden zijnde deal tussen de gemeente Rotterdam en Stadion Feijenoord houdt de gemoederen bezig. Vandaag praat de gemeenteraad verder over het voornemen om de geluidsrechten van het stadion voor een krappe twaalf miljoen euro af te kopen. 

Perspectief Magazine sprak vooraf uitgebreid met raadslid Diederik van Dommelen, woordvoerder bouwen, cultuur en grote projecten namens de VVD en betrokken bij het dossier Feyenoord City 2.0. “Welke Rotterdammer wil dit nou niet?”

Waarom is dit plan zo belangrijk voor de stad, de club, de gemeente, de bouwondernemingen en de supporters? Feyenoord City 2.0 gaat over de bouw van een kleine 10.000 woningen. Daar kun je in tijden van woningnood niet op tegen zijn. Er wordt ook een nieuw treinstation gebouwd, er komt een hoge snelheidstram van Zuidplein over de nieuwe brug naar de Kralingse Zoom en er komt een zogenaamd getijdenpark bij de rivieroever. De afkoop van de geluidsruimte maakt onderdeel uit van deze plannen.

Deze plannen zijn goed voor Rotterdam en de Rotterdammers omdat er veel woningen bij komen, het gebied veel meer groen gaat krijgen en de bereikbaarheid er fors op vooruitgaat. Het afkopen van de stadionconcerten maakt de bouw van de woningen veel makkelijker. De woningen kunnen goedkoper gebouwd worden, er komen geen blinde gevels en er hoeven geen andere geluidswerende maatregelen genomen te worden. De rekening komt uiteindelijk bij de bouwers te liggen, de grond wordt namelijk meer waard door de afkoop van de geluidsruimte en de bouwers zullen dan ook meer moeten betalen voor de grond. Goed voor Rotterdam, de Rotterdammers en de Gemeente dus. 

Bijkomend voordeel is dat het Stadion met de opbrengst de schuld aan Goldman Sachs kan aflossen. Het stadion komt dan weer helemaal in handen van de Feyenoord-familie. Er kan weer onderhoud worden gepleegd omdat Feyenoord niet meer vastzit aan de voorwaarden van de bank dat er niet meer geïnvesteerd kan worden zolang de schuld niet is afgelost. En fijn dat het gras niet vertrapt gaat worden, maar volledig ten dienste staat aan het voetballen. Met de steeds voller wordende voetbalkalender is dit een mooie ontwikkeling. Dit plan biedt het Stadion en de club de kans om zich weer volledig op het voetballen te richten, welke Rotterdammer wil dit nou niet? 

Iedereen blij zo leek het vooraf. Toch dacht niet iedereen hier zo over. Hadden jullie rekening gehouden met die kritische noten die werden gekraakt? Het is me niet duidelijk waarom mensen zeggen dat het niet goed voor de club zou zijn. Laat ik helder zijn. Het kan uiteraard niet zo zijn dat Feyenoord in de toekomst geen kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. De mogelijkheid om het stadion uit te bereiden op de huidige plek moet mogelijk blijven. Daarom hebben wij de Wethouder ook gevraagd om hier bij de bouw van de woningen rekening mee te houden en voldoende ruimte te houden tussen het Stadion en de nieuwe woningen. Feyenoord verdient het om te kunnen groeien. 

De mogelijkheid voor de Kuip om veel geld te verdienen met stadionconcerten lijkt me sterk overdreven. Ik heb begrepen dat het in de Kuip 2 weken kost om een podium op en af te bouwen. Dat betekent dat er maar beperkte tijd is voor het organiseren van concerten want het voetbalseizoen wordt steeds langer. In de Amsterdam Arena gaat het veel sneller (binnen 2 dagen) en goedkoper omdat vrachtauto’s door die lelijke betonnen ingangen tot op het veld kunnen rijden. Ik geloof dat er geen Feyenoordfan zit te wachten op dit soort afzichtelijke betonnen ingangen in de Kuip. 

De media doken vervolgens op de verslechterde relatie tussen bvo en stadion en hadden het over een letterlijk uit elkaar gegroeide samenwerking die ook tijdens de vergadering in het stadhuis te zien zou zijn geweest. Is die relatie echt zo slecht als men ons doen wil geloven? Dit is een discussie tussen club en Stadion, daar ga ik niet over. Over die relatie kan ik weinig zeggen. Ik hoop dat ze constructief met elkaar in overleg blijven, dat is altijd de beste manier om verder te komen. Over de samenwerking met de Gemeente kan ik zeggen dat ik positieve signalen krijg vanuit de Gemeente op het veiligheidsdossier. 

Had u verwacht dat de overeenkomst tussen gemeente en Stadion Feijenoord zo veel tegengas zou krijgen? Het verbaast me niet, alles wat met Feyenoord te maken heeft roept nou eenmaal veel emoties op. 

Het is nu begin juni, op 20 juni wordt verder gesproken over de oplossingen die zijn bedacht. Stel, alles gaat door en de lening wordt gereduceerd of zelfs tot nul teruggebracht, welke mogelijkheden komen er dan om het stadion daadwerkelijk verder aan de pakken en wat zal er de komende tijd worden verbeterd? In de afspraken met Goldman Sachs staat dat er vrijwel niets geïnvesteerd mag worden in het onderhoud en renovatie van het Stadion zolang de lening niet is afgelost. De aflossing van de lening lijkt me dan ook een goede zaak, zodat het broodnodige onderhoud aan het Stadion kan worden gedaan. 

Tot slot, hoe kijkt u terug op dit proces en richting de komende tijd als het gaat om gemeente, de club en het stadion? Ik hoop dat alle stakeholders, de club, het Stadion, de VASF, de Vrienden maar ook de Gemeente constructief met elkaar in gesprek blijven. Uiteindelijk hebben we allemaal het beste met Rotterdam en met Feyenoord voor. En ik hoop dat de ingewikkelde structuur en governance van Feyenoord zo snel mogelijk wordt vereenvoudigd. Maar dat betekent wel dat een aantal mensen over hun eigen schaduw heen moeten stappen. 

Delen

Reacties

40 vd 42 stemmen zeggen dat Kuip geted moet worden en niet in andere handen mag komen
Deal met gemeente is rond. Wss toch 5 concerten pj mogelijk. Stadion kan nu geld tegen lager tarief lenen en toch weer aanpassingen doen. Eind goed al goed. Storm in glas water
Dat is wel heel vrij en optimistisch vertaald, er is geen enkele toezegging gedaan door Zeegers, alleen dat er nog eens gekeken gaat worden of 5 concerten per jaar wellicht mogeijk is .
Stadion is van haar schuld af , maar een winstgevende exploitatie is nog niet realistisch.
Renovatie van De Kuip gaat minimaal 100 miljoen kosten en waarschijnlijk nog veel meer, tenminste als je een stadion wilt wat vergelijkbaar is met gerenoveerde stadions ( en dan heb ik het niet over Barnebeu of Camp Nou, maar bijvoorbeeld Anfield Road of San Siro. )
Welke financierder gaat het stadion een lening geven als er geen flinke winstgevende exploitatie mogelijk is ?
Nou, antwoord zal ik vast geven, geen enkele commerciele partij stapt daar in.
Kijk naar jaarcijfers. Feit al weer paar jaar winstgevend!!
Winstgevend ?
Dat kan je toch niet winstgevend noemen, het resultaat voor belastingen is negatief, door een latente belastingvordering van bijna 2 miljoen draait het naar positief, dat heeft dus niks met een winstgevende exploitatie te maken., maar alles met verrekenbare verliezen.
Dat snap je toch wel ?

Cashflow is fors negatief , dus waar haal jij je optimisme vandaan ?

Geen enkele externe financierder gaat hier in stappen, tenminste als ie verstand van boekhouden heeft.
Het is toch te gek voor woorden dat een club als Heerenveen ( ja Heerenveen ) meer dan het dubbela aantal diners op een wedstrijddag verkoopt dan Feyenoord.
Om het over PSV of Ajax maar niet te hebben en daar is geld mee te verdienen, niet met die lauwe kroketten of bier, wat je geen bier kan noemen.
Als ik een biertje wil drinken , drink ik hem in een cafe op Zuid en niet die zooi in De Kuip.
Ja zo steun je je clun niet ergens anders iets drinken maar dat mag. Enne de financiers, lers banken, staan al klaar abnamro heeft 200 aandelen ing ook aandelen stadion. Zo zijn er zat partijen met belangen.
Nou, probleem opgelost, dan kunnen de aandeelhouders gewoon de renovatie van De Kuip betalen, het is tenslotte hun stadion.
Voor 200 miljoen schiet je een end op.
Het bouwen wordt goedkoper, maar de gemeente gaat de grond duurder verkopen. Om die miljoenen terug te verdienen. Grosso modo zullen de huizen niet veel goedkoper worden denk ik...
Puffff mag er nog wel hard gejuicht worden ? Ivm geluidseisen ?
De bouwers gaan dat geld ergens terughalen …. Ben bang bij de kopers
Trieste ontwikkeling
Stadion zit met een wurgcontract bij GS.. Gemeente ruikt bloed en bied een fooi die met opbrengsten van concerten binnen 3 jaar zelf verdiend kan worden. Voelt een beetje als de RvC van het stadion wat te veel vriendjes bij D66 en de VVD hebben anders zou je de GS lening herfinanciering tegen beter voorwaarden bij een andere bank. Of met Feyenoord om tafel gaan. Links om of rechts om de Kuip wordt zo minder waard niet interessant voor overname en investeringen qua verbouwingen en upgrades. Feyenoord is als belangrijkste huurder straks de Sjaak met alle verouderde faciliteiten die straks niet meer aan de Europese eisen voldoen. En de gemeente casht heerlijk van het stuk bouwgrond die twee keer zo duur verkocht kan worden..
Stadion Feijenoord wil logischerwijs van die lening af, maar willen ze ook van het stadion af?

Feyenoord moet die schuld op zn minst op tafel leggen om het op te kopen lijkt mij. Zijn ze ook van de schuld af.

Kan iemand mij vertellen wat daar nu het grootste struikelblok in is?
LOL, een VVD'er die zegt op te komen voor het volk, da's hetzelfde als met Freddy Heineken voor de geheelonthouding.
Stadion De Kuip, een apart bedrijf, waar Feyenoord huur aan betaald, is eigenlijk failliet.
Het stadion is oud en vervallen en loopt inmiddels zo'n 20-30 jaar achter op moderne stadions.

De gemeente komt nu met een smoesje, waarmee men de schuldenlast van De Kuip wegneemt.
Maar hoe komt De Kuip dan aan inkomsten om te gaan renoveren? Die paar bitterballen, rondleidingen en bijeenkomsten zijn onvoldoende. Huurverhoging voor de club Feyenoord wellicht? Of een nieuwe lening?

Er zijn te veel belanghebbende partijen met allemaal een andere pet op. Deze mensen behartigen in eerste instantie hun eigen belangen, op zich niet gek. Het gaat ze dus niet om het vooruithelpen van de voetbalclub Feyenoord. Het gaat ze niet om het bieden van goede faciliteiten aan de fans. En deze mensen stappen niet over de eigen schaduw, dat is wishful thinking.

Er lijkt nu dus een patstelling te ontstaan. De Kuip is straks financieel gezond maar heeft geen kapitaal om grondig te verbouwen, Feyenoord wil het stadion in eigen beheer maar loopt tegen meerdere belangen van derden aan. Beide partijen willen liever niet samenwerken maar kunnen niet anders. En de gemeente, die zal hier best wel tevreden over zijn. De gemeente gaat zijn zakken vullen met de verkoop van de grond voor woningbouw.

Een gemeente van veel woorden maar geen daden, wat dat betreft begrijpen ze in Eindhoven toch veel beter wat het belang is van de uitstraling van een voetbalclub in de stad. In Den Haag, de 3e stad van Nederland, ook een gemeente met geen hart voor de voetbalclub, voetballen ze in een blik, zonder passie, een halfleeg stadion.
Goed punt… daarom moet er met de huidige politiek betrokken ook keiharde afspraken worden gemaakt over renovatie en die herinrichting van de directe omgeving. Geen halve toezeggingen, waarvan je vooraf al weet dat er later een andere draai aan wordt gegeven. Dus De Kuip ook echt goed opnemen in de plannen en bekostiging daarvan, zodat het voortbestaan als voetbalstadion verzekerd is.
Feyenootd heeft zelf onder druk van supporters 3x stekker uit nieuwbouw vetrokken. Varkenoord Bam en nu Fey City. Elke keer ander bestuur dan weer wel nieuwbouw dan weer niet bij vlg bestuur. Dat is geen beleid maken voor toekomst. Club wil stadion in handen geven van investeerders. Zijn we dan beter af? Zie Ajax en Vitesse. Due betalen huur aan derden maar hebben niks te vertellen
Hoezo onder druk van supporters, volgens mij was het gewoon niet te betalen
Zoek maar terug exact 11 j geleden. Gemeenteraadsleden waren zelfs bang, werden bedreigd. Later ook Koevermans Gudde De Jong allemaal bedreigd en daarom vertrokmen.
Helemaal met je eens, dat is en blijft een groot probleem.
Het stadion is van haar schuld af , maar heeft geen geld om te renoveren en te moderniseren.
Als je een beetje vergelijkt met renovaties in Europa van gelijkwaardige stadions, en dan bedoel ik niet Barnebeu of Nou Camp, ben je bij een renovatie van De Kuio snel 200 miljoen Euro kwijt , denk ik.
Dat geld heeft het stadion in ieder geval niet en Feyenoord ook niet.
Daar komt nu bij dat een betere exploitatie ook veel moeilijker wordt , dus hoe het verder moet, is de vraag.
Ik las dat bij de verbouwing van San Siro de gemeente een ontheffung heeft verleend voor max. 15 extra, niet voetbal gerelateerde, evenementen per jaar.
Dat zijn gewoon regels die in heel Europa gelden, dus dit afkopen en verbieden is een ' Rotterdams onderonsje'.
Perspectief Magazine blinkt niet uit door kritische vragen. De echte vragen hier zijn natuurlijk. Hoeveel meer wordt de grond waard. Als het gaat om 10.000 woningen is de waarde vermeerdering van de grond in de orde van grootte van 1200 euro per woning. Dat klinkt als niet veel op de gemiddelde woning prijs. Als die vermeerdering veel hoger is (stel een orde 10 van dit bedrag) dan is de vraag, waarom profiteert de Kuip dan niet meer? Verder is een reactie op de publicatie eerder deze week dat de rechtsgeldigheid van deze afspraak wel eens problematisch kan zijn, op zijn plek geweest. Dit is een beetje "wij van wc eend..." praat.
Grond is al jaren geleden verkocht! Ook nog in tijd dat prijzen flink lager waren dan nu Fey heeft daarvoor in ruil prachtig mooi Varkenoord gekregen En er staat begin juni dus gesprek was al eerder dan afg week zo zie ik t tenminste.
Daarover zou je nog kunnen praten voor de renovatie van de huidige Kuip en herinrichting van de omgeving. Wat ik veel opmerkelijker vind is het afgedwongen renovatie- en onderhoudsverbod dat een bank oplegt en de belangen die daarachter schuilgaan. Het is en blijft een keuze uit twee kwaden… dan zie ik liever die investeerder verdwijnen. Maar wel gelijk bindende afspraken over het vervolg en geen politieke prietpraat en halve toezeggingen.
Helaad is de grond achter vak S allemaal in handen van Van Herk. Jarenlang riep hij mee te zullen betalen aan renovatie maar helaas meneer laat het ook afweten net als voorgeen die man van Trust die nu in Dubai woont. Perridon of zo.