Analyse

Waar liggen de krachten van Fortuna tegen Feyenoord?

FeyenoordTM

Vaak wordt er huiverig gedaan over het effect van het vervangen van de trainer. Bij Fortuna zullen ze daar maling aan hebben, nadat het de eerste 5 wedstrijden verloor, werden 5 wedstrijden niet meer verloren onder de nieuwe trainer Julio Velázquez. Woensdagavond werd voor het eerst verloren. NEC was met 3-2 te sterk voor Fortuna in de KNVB Beker. Velázquez is goed begonnen aan zijn nieuwe klus, voor hem staat de moeilijkste wedstrijd tot nu toe te wachten. Feyenoord won tijdens de laatste 6 ontmoetingen van Fortuna.

feyforopstelling

Vermoedelijke opstelling Fortuna Sittard

 

Voordat we wat dieper in het spel van Fortuna duiken is het goed om vooraf de disclaimer te geven dat de cijfers zijn gebaseerd op het hele seizoen tot dusver, echter is er dus wel het een en ander veranderd sinds Velázquez de trainer van Fortuna werd en zijn de cijfers van het gehele seizoen wat lastiger te generaliseren naar een analyse voor de komende wedstrijd.

Fortuna hanteert een vrij directe speelstijl. Per keer balbezit behoudt Fortuna gemiddeld zo’n 7.6 seconden de bal, dat is niet lang. Daarnaast kwam Fortuna dit seizoen pas 8 keer tot een schot of aanraking in het vijandige zestienmetergebied na een passreeks die meer dan 10 passes bevatte; alleen FC Volendam en FC Groningen lukte dit minder vaak. Fortuna schiet uit open spel gemiddeld minder dan 8 keer per wedstrijd en dat resulteerde in totaal in pas 7.25 verwacht doelpunt. Hiermee is Fortuna uit open spel een van de minst creërende ploegen van de Eredivisie.

Uit standaardsituaties doen ze het relatief iets beter. Fortuna lost gemiddeld 4 keer per wedstrijd een schot na een standaardsituatie. Verdedigend doet Fortuna het ook niet slecht tijdens standaardsituaties, ze kregen tot nu toe 3 tegengoals. Evenveel als Feyenoord.

Fortuna kreeg al 2 penalty’s mee dit seizoen, geen ploeg kreeg vaker een penalty mee tot nu toe. Ondanks dat het om een kleine sample gaat, is het wel opvallend. Fortuna is niet overdreven vaak in het vijandige strafschopgebied en het heeft ook geen hele gevaarlijke dribbelaars. Als we deze momenten bekijken zien we dat deze gewonnen zijn op een slimme, maar ook slinkse manier door Burak en Ferati.

Burak is de gevaarlijkste speler van Fortuna. Burak is mede dankzij twee penalty’s topscorer van Fortuna met 4 gescoorde doelpunten, hij scoorde nog niet sinds de nieuwe trainer aan het roer staat.  Hij loste dit seizoen al 34 keer een schot (exclusief penalty’s), alleen Gakpo deed dit vaker. Zijn schoten (exclusief penalty’s) zijn gemiddeld goed voor zo’n 0.1 xG per schot, heel gevaarlijk zijn de schoten over het algemeen dus niet.

Fortuna heeft de oudste spelers van de Eredivisie gebruikt tot nu toe (gemiddeld 27.3 jaar). Mede dankzij de ervaring in de ploeg is Fortuna vaak scherp tot het einde van de wedstrijd. Niet geheel toevallig won Fortuna beide penalty’s in de laatste 10 minuten van een wedstrijd en scoorde Fortuna bijna de helft van zijn doelpunten in het laatste kwartier (6 van de 13). Van de 5 wedstrijden die Fortuna verloor was dat 3 keer met slechts 1 goal verschil. Feyenoord zal tot het laatste fluitsignaal bij de les moeten zijn.

Fortuna veroverde 63 maal de bal hoog op het veld, dit resulteerde in slechts 6 schoten. Alleen Excelsior kwam minder vaak tot een schot na een hoge balverovering (4). Fortuna krijgt gemiddeld meer dan 12 schoten tegen uit open spel, dit resulteerde in totaal in 11.3 verwachte doelpunten tegen. Met deze cijfers behoort Fortuna verdedigend uit open spel tot de laagvliegers van de Eredivisie.

Keeper Ivor Pandur kreeg tot nu toe 7 doelpunten tegen, waar je op basis van de kwaliteit van de schoten die hij tegen kreeg op goal, 8.3 tegengoals kan verwachten. Hij ‘voorkwam’ dus al 1.3 doelpunt. Dat is vrij goed; helemaal als je weet dat hij de eerste drie wedstrijden nog op de bank zat.

Dat Fortuna moeite heeft om bij balbezit tegenstander grip te krijgen op de tegenstander blijkt ook het feit dat Fortuna de meeste gele kaarten heeft gekregen van de Eredivisie (21) en op Cambuur na ook de meeste rode kaarten (2). Mats Seuntjes maakte de meeste overtredingen van de hele Eredivisie (20).

Conclusie: Fortuna is een ervaren team, dat sinds Velázquez aan het roer staat goede resultaten heeft behaald. Aan de bal focussen ze zich niet op rustig opbouwen, maar willen ze snel naar voren. Met Burak hebben ze een ervaren topspits in huis. Bij balbezit tegenstander zullen ze snel willen terugvallen op een degelijke organisatie, die niet bang is om agressief in te grijpen. Met Pandur hebben ze een goede keeper onder de lat staan. Als Feyenoord bij de les is, zou Fortuna een prooi moeten zijn voor de mannen van Arne Slot.

Delen

Reacties

Nog geen reacties