walemark

VK Sportphoto

Nieuws

Wålemark: "Soms word ik gek van Slot"

Van de redactie

Op 17 januari 2022 kwam het officiële nieuws naar buiten dat Feyenoord een nieuwe buitenspeler van BK Häcken had aangetrokken. Patrik Wålemark tekende voor vier en een half seizoen bij de Rotterdammers. Naast een aantal invalbeurten en een prachtige goal tegen Heracles was het afgelopen seizoen vooral wennen voor de 20-jarige Zweed.

In gesprek met Voetbal International geeft de aanvaller aan dat hij klaar is voor het nieuwe seizoen. “Ik heb geprobeerd het gaspedaal in te drukken, op het trainingsveld en tijdens de wedstrijden. Het gevolg is dat ik me fitter voel dan ooit en scherper ben in mijn hoofd dan ik ben geweest. Natuurlijk hoop je altijd dat alles sneller gaat, daarvoor ben ik ook jong, maar pas nu, na een half jaar, voelt het alsof ik er echt klaar voor ben.”

De nog jonge Zweed kon onder andere naar Club Brugge en wat ‘subtoppers in de Serie A’. Zijn keuze voor Feyenoord was duidelijk. “Omdat ik het idee had dat dit voor mij de ideale volgende stap kon zijn in mijn nog jonge profcarrière. Dat gevoel werd nog sterker na gesprekken met Arnesen en trainer Arne Slot. Ik heb nog nooit zo’n gedreven trainer meegemaakt. Ja, soms word ik er gek van, maar ook al zie je het misschien niet aan me: I love it!”

Het grote verschil was te merken voor Wålemark. “In één woord: intensiteit. Van trainen en spelen. In het begin, als je er net bent, gaat het nog vanzelf, daarna begin je de trainingen te voelen. Het gevolg: ups-and-downs. Je valt in, dan goed, daarna minder goed. Dit alles is onderdeel van het proces, dat heb ik altijd goed voor ogen kunnen houden. Ik besef ook wel dat mijn carrière niet zo snel omhoog kon blijven gaan, je loopt een keer tegen grenzen aan.”

“Feyenoord heeft een voor mij unieke manier van spelen, met hoge pressing. Ik was dat niet gewend. Onze speelwijze is gebaseerd op high intensity runs. Maar die zitten niet alleen in je benen, want tegelijkertijd gaat het ook om je mind. Wanneer maak je die runs? Wat doe je bij balverlies? Wat doe je als de tegenstander de bal heeft? Ik ben iemand die altijd heel intuïtief heeft gespeeld, maar bij Feyenoord kreeg ik voor het eerst te maken met opdrachten, denkwerk. Ik heb op twee fronten stappen moeten maken, fysiek en mentaal. En weet je, misschien is dat laatste nog wel het lastigste. Focus, dat is waar het om gaat. Ik had er in het begin wel een beetje moeite mee, er ging veel om in mijn hoofd. It’s a lot to take in. Maar geleidelijk ga je dan merken dat bepaalde dingen automatismen gaan worden. Dat is dan het resultaat van trainen, trainen, trainen,” vertelt Wålemark.

Feyenoord stond er direct vanaf minuut één in het nieuwe seizoen tegen Vitesse en SC Heerenveen. “In mijn beleving heeft dat te maken met plezier. Dat straalt dit Feyenoord uit. De nieuwe jongens willen allemaal voetballen. Dilrosun, Danilo, Szymanski, Timber, we hadden eigenlijk vrij snel een klik. Natuurlijk was niet alles oké, er is nog zo veel ruimte voor verbetering, maar we hebben plezier in het veld en dat is wel waarmee alles begint. Vorig jaar was dat ook onze kracht. Wat ik leuk vind, is dat we al snel op het level zitten van details. Ik praat met Dilrosun en Danilo over de kleine dingen. Wanneer doen we zus en zo en hoe wil je dan de bal hebben? Neem die eerste goal van mij. Ik had die niet zo kunnen maken als Sebastian (Szymanski, red.) die bal niet zo zuiver en op de juiste snelheid zou hebben gegeven zoals hij deed. Ik ben er dan ook nooit bang voor geweest dat we zo veel spelers moesten vervangen en dat het veel tijd zou kosten. Het voordeel van goede voetballers is dat zij het juist makkelijk maken samen te spelen. Er is meteen een connectie.”

Met de komst van Igor Paixão heeft Feyenoord vijf buitenspelers voor twee posities. "Dat is toch wat je wilt als topclub. Je weet nu dat je moet presteren, want er staat altijd iemand klaar. Zo pushen we elkaar naar een steeds hoger niveau. Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om mijn plek in het team af te dwingen en dat geldt voor de andere spelers net zo. Daarbij kunnen we allemaal ook nog op verschillende posities spelen."

Delen

Reacties

Heb er wel vertrouwen in; lijk me een verstandige jongen die weet waar verbetering in zit en heeft daarbij een perfecte (basis)techniek en heerlijke trap.
Beter Gnonto pakken en deze jongen zien te lozen. Wordt namelijk niks.
leuk interview. slimme gozert. mooi ook hoe hij over slot praat. ben benieuwd of "de" verrassing Gnonto wordt. denk het wel.
2 clubs zijn in de markt. zn. ouders prefereren Nl. komt goed denk ik.
Met pindas of koffiebonen gooien?
Wel voor de koffie.
En prijsuitreiking vd schaal dit jaar
Zijn mensen nog steeds zo bezig met gnonto? Er is al een paar keer gezegd dat die niet meer komt
Presentatie Paixao vandaag anders rellen
De 19e, nog twee dagen wachten. Vraag mij af of Lopez al terug is in Nederland….zie nergens berichtgeving erover
Gister vertrokken. Hij moet wel de kans krijgen om ff uit te stappen daar he
Wordt nu idd rommelig.
Straks weet niemand dat Neymar en Messi voor Feyenoord zullen spelen
Hij is terug naar Brazilië volgensmij voor zijn werkvergunning en daarna word het officiël gemaakt
Met pindas of koffiebonen gooien?
Deze man heeft zeker veel potentie, maar mist vooral nog explosiviteit en inhoud. Stuur hem naar Hans Kroon en het resultaat zal niet lang op zich laten wachten (zie de Vrij, Vlaar, Malacia en Kokcu).
Feyenoord zou sowieso voor de jongen talenten meer de samenwerking moeten zoeken met Hans Kroon om de fysieke stap van de jeugd naar de senioren sneller te overbruggen.
Heeft zaterdag iig geen 'high intensity runs' gemaakt.
Dat was ook helemaal niet zijn positie.
Heb hem toch een aantal verdedigende sprints zien maken hoor. Schuwt het echt niet om zn meters te maken
Een high intensity run vanaf waar de linksbuiten stond tegen die handbalverdediging had hem waarschijnlijk op Varkenoord gebracht.
Een speler als Dilrosun die al veel proefjaren in de benen heeft staat in het begin ook te kijken wat er onder Slot gevraagd wordt.

Daarbij moeten de buitenspelers enorm veel arbeid leveren.

Ik snap dat deze jongen het lastig heeft. Hij is pas 20, dat is een leeftijd waar veel goede spelers nog moeten debuteren.
En nog los van zijn leeftijd; die liep 2 jaar geleden nog op het derde niveau in Zweden te voetballen.
Velen vinden hem al een miskoop. Ik vind dit een heel goed verhaal. Toen hij kwam zag je gewoon dat deze speler talent heeft.
Geef hem de tijd.
Het potentiële plafond van deze speler ligt lager dan dat van Sini maar dat is niet erg. Als hij zich ontwikkelt als een type Linssen kan hij voor veel teams een toegevoegde waarde hebben
Prima knaap zo te horen. Uiteindelijk gaat het er wel om wat hij op het veld laat zien. Maar laten we niet meteen verwachten dat iedereen meteen de absolute wereldtop is. Kijk naar hoe Sini begon…
Heeft een goed linkerbeen, maar komt op linksbuiten (nog) een hoop te kort. Zie hem liever op rechtsbuiten naar binnen komen. Komt op dit moment wel snelheid en kracht te kort. Zie hem graag verhuurd worden naar een eredivisie club waar hij elke week kan spelen, maar hij zal het vast met invalbeurten moeten doen bij ons.
Goed gezien dat hij als linksbuiten te kort komt.... Het is namelijk een rechtsbuiten met super linker been