inv20229174-5600-114438

VK Sportphoto | Artikel geschreven aan de hand van data door Jorrit - beter bekend als @altijdbeter op Twitter

Analyse

Wat ging er mis bij PSV - Feyenoord? Data wijst het uit

FeyenoordTM

In de zevende wedstrijd van de eredivisie speelde Feyenoord vorige week zondag uit tegen PSV. De wedstrijd in Eindhoven liep uit op een teleurstellend 3-4 verlies, terwijl Feyenoord al vroeg op voorsprong kwam dankzij Idrissi. Bij PSV speelde Cody Gakpo een geweldige wedstrijd, maar na het bekijken van de statistieken kan men concluderen dat Feyenoord op nagenoeg alle vlakken te kort kwam.

In dit artikel blikken we aan de hand van een zogenaamd data dashboard terug op de wedstrijd. Geven de statistieken aan dat de wedstrijd inderdaad zo slecht was? Zijn er positieve of negatieve punten tijdens de wedstrijd die minder zijn opgevallen? Middels het dashboard probeert 1908.nl iets meer inzicht te geven in de wedstrijd en hoe deze zich verhoudt tot het huidige Eredivisieseizoen van Feyenoord.

Na de midweekse overwinning in de Europa League (6-0 op SK Sturm Graz) was het enthousiasme bij Feyenoord volop aanwezig. Groot was dan ook de kater na de teleurstellende wedstrijd in Eindhoven. Onverdiend was het verlies niet. Het eerste uur, waar PSV Feyenoord overklaste met 3 goals uit zeventien schoten tegenover 2 goals uit vijf schoten voor Feyenoord, was ver onder de maat. En dat terwijl Feyenoord op voorsprong kwam. De chaotische wedstrijd -met meer dan 225 keer een wisseling van balbezit- was vermakelijk voor de neutrale kijker, maar frustrerend voor de Feyenoordfan. De uitstekende spelhervattingen van PSV en het betere drukzetten (PSV won de bal 16 keer in Feyenoords verdedigend gebied, Feyenoord andersom slechts 7 maal) zorgden uiteindelijk voor een verdiende -doch zure- nederlaag.

Zorgelijker was het spel van Feyenoord. Onherkenbaar in vergelijking met de meeste wedstrijden en met een zware donderdagwedstrijd in de benen, hebben de Rotterdammers zich enigszins in de voet geschoten. Het trechtervoetbal aan de zijkant, het weinig directe spel, de slordigheid in het eigen verdedigende deel tijdens de opbouw en de onwetendheid bij de spelhervattingen van PSV zijn aspecten waar Feyenoord normaal gezien tegen bestand is. Deze zondag was dat niet het geval. Dan kan er wel snel druk worden gezet, goed en vaak worden gedribbeld en in het laatste half uur snel en direct worden geschoten – het was allemaal een beetje too little too late.

Opvallend:

  • Feyenoord wist slechts 1 schot uit standaardsituaties te krijgen, terwijl PSV er 22 wist te creëren. Uiteindelijk scoort PSV hier ook twee keer uit. De vraag is vooral: Als PSV het hele seizoen al zó goed is uit dode spelmomenten, dan houd je hier toch rekening mee?
  • Het blijft lastig om Quinten Timber te peilen. Hij voltooit al zijn dribbels, maar heeft 0.0 verwachte assists. Hij veroverde nul keer de bal, maar wint wel 88% van zijn duels…
  • Géén counters van Feyenoord. Veel breien en weinig schoten van verre afstand… Zou de donderdagavondwedstrijd, die PSV niet had, dan toch zijn tol hebben geëist?

dashboard-psv-fey

Delen

Reacties

Ik denk dat er helemaal niet zoveel veranderd hoeft te worden in de speelwijze.
Als Geertruida rechtsback staat en zijn niveau haalt en Lopez verdedigend beter voor de dag komt, staat het al veel zekerder achterin.
Dat betekent, dat het middenveld het ook een stuk makkelijker krijgt, voorlopig zou ik gewoon Timber, Kokcu en Dilrosun/Szymanski houden.
En voorin, keuze genoeg dat mag Slot uitzoeken....
Off topic: wie weet hoe veel doorverkoop percentage we hebben op een toekomstige verkoop van Sinisterra?
rekening mee houden? 22 standaard situaties 2 goals. wat moet je doen dan? vragen aan scheids of die corners niet wil geven? als psv aanvalt komen er corners vertel mij hoe je hier rekening mee houdt? 2 goals uit 22 is niet eens zo heel gek.
Ik denk meer dat er minder onnodige overtredingen rond het strafschopgebied moeten worden gemaakt . Of in plaats van man op man dekking , meer het afspelen van de , randje strafschopgebied onmogelijk maken . Wellicht was PSV bij dat soort situaties slimmer omdat Feyenoord veel minder dooie momenten had.
In ieder geval moeten we betere corners nemen. Zie de corners van PSV.
In mijn optiek is het juist interessant om timber af te zetten tegen onze vertrokken held. Hoeveel veroveringen had hij dan?
Wat zouden jullie graag anders zien in de formatie / speelwijze (etc)?
Terug naar een 6 met Wieffer. Bij NEC uit moet je hier wel mee kunnen experimenteren. Ondertussen Timber verder polijsten en klaarmaken voor het echte werk. Dus even banken. Die heeft tijd, want hij is jong zat en staat nog een kleine 4 jaar onder contract.
Ik zou voorlopig met Wieffer spelen, en had Hartjes ook wel eens paar keer op die positie willen zien. Jammer dat hij verhuurd is
Wiefer is niet goed genoeg, die moet worden verhuurd in de winterstop.
idealistisch, je weet niet eens wat wieffer te bieden heeft. en daarnaast speelde we ook zonder wieffeer tegen sturm. Ik denk dat Geertruida veel gaat opvangen als die terug is.
Timber banken? Gaat het wel goed met je?
Iemand moet ook de vuile meters maken hè.
Ik wil dat Feyenoord met een echte 6 speelt (wieffer of Geertruida) en dan zou ik timber laten banken ipv kokcu. Walemark en gimenez mogen wat mij betreft eerder in het veld komen en paxiao moet voorlopig echt nog even terug naar de bank. Dilrosun niet meer op 10.
Qua speelstijl: de hoge pressing van vorig jaar wil ik weer zien.
Ik zou szymanski graag op 10 zien. Bullaude zie ik ook graag spelen en Paixao op links zeker wel
Mits iedereen fit en in staat 90 minuten Slotbal te spelen:
Bijlow - Geertruida, Trauner, Hancko, Lopes - Wieffer, Szymanski, Kokcu - Walemark, Gimenez, Dilrosun

En dan alles voorin lekker van posities laten wisselen tot ze (en de tegenstander) moe zijn, om vervolgens Paixão, Danilo, Bullaude, Timber en Jahanbakhsh er in te gooien om het af te maken.
Ik denk dat we (voorlopig) op deze wijze door moeten gaan . Vergeet niet dat de data niet weergeven dat het aantal nieuwe spelers erg hoog is. Missen gewenning . Daarbij, Geertruida was ook afwezig om op 6 te spelen
Gewoon de huidige speelwijze blijven hanteren.

Met, mits iedereen fit is, deze opstelling:
Bijlow
Luts Trauner Hancko Lopez
Timber Szymanski Kökcü
Walemark Gimenez Dilrosun