op-yv202002228708

VK Sportphoto

Nieuws

“We zitten met z’n allen in één groot toneelstuk"

Van de redactie

Sinds Arne Slot aangaf dat Feyenoord een penalty tegen FC Twente was onthouden en een gesprekje aanknoopte met Danny Makkelie in de rust van de wedstrijd tegen PSV, is hij het gesprek van de dag rondom arbitrage.

De coach wordt verweten zich bezig te houden met het beïnvloeden van scheidsrechters. Om zodoende de kans op een voordeeltje te vergroten. Volgens scheidsrechter Bas Nijhuis valt het allemaal wel mee. Bovendien is het proberen te beïnvloeden van scheidsrechter geen nieuw fenomeen, maar juist stokoud. 

“Je denkt toch niet dat wij scheidsrechters daar niet doorheen prikken?", aldus Nijhuis in Algemeen Dagblad. “We zitten met z’n allen in één groot toneelstuk, hè. Jullie van de media zijn daar ook onderdeel van. Als wij als scheidsrechters één keer in de twee weken bij elkaar komen, wordt dat allemaal besproken. Spelers die voortdurend zeuren, of trainers die er een gewoonte van maken om te klagen: het lijkt me logisch dat we tegen die types nét wat minder tolerant en vrijgevig zijn in discussies op het veld. De kunst is om je beslissingen er uiteindelijk niet door te laten beïnvloeden. Niet ten voordele, niet ten nadele. Maar dat het er allemaal bij is gaan horen, steeds méér de laatste jaren, is wel helder.”

De flamboyante scheidsrechter zegt dat vrijwel nergens in Europa de dialoog tussen scheidsrechters en trainers of spelers zo open is als in Nederland. “Dat is écht typisch Nederlands: wij zijn van nature heel direct, willen altijd het gesprek aan. In pakweg Griekenland of Spanje is dat echt ondenkbaar. Het is in ons land ook heel normaal dat een scheidsrechter voor een wedstrijd even de bestuurskamer in gaat, of juist na afloop nog even blijft hangen. In Spanje gaan scheidsrechters naar binnen via een speciale ingang en ze gaan zonder iemand te spreken de kleedkamer in”, aldus Nijhuis.

Delen

Reacties

Gisteren abonnement AD, opgezegd.
Wat een misselijk makende sensatiekrant is dat geworden.
Constant proberen onze club in een negatief daglicht te stellen.
Naar welk medium ga je nu?
Dat heb ik al bijna 20 jaar geleden gedaan. Het is een verschrikkelijk blad, wat totaal niet neutraal is. Sterker nog, het is een Sparta krant. Mag van mij hoor, maar laat dat als journalist niet blijjen
Nijhuis is een paardenlul die het leuk vindt om spelers elkaar af te laten schoppen onder het mom van dat is mannelijk. Slechtste scheids van allemaal
Dankzij hem wel kampioen in 2017.
En wat precies heeft dat inhoudelijk met het artikel te maken?
Met je verkeerde been uit bed gestapt Loetje? Je lijkt nu wel Pislinkeloetje, eerlijk gezegd. Ik vind de relativering van Nijhuis op dit punt wel prettig. Ja, hij zat er recent bij Volendam flink naast maar dat zat Dieperink donderdag jl. ook: 'Errare humanum est.
Wat mij betreft zit Nijhuis wat minder vaak aan de bar bij gladjanus, gijp en bromsnor omdat het een beetje een publiciteitsgeile indruk maakt en de wederzijdse benadering wel erg klef is. En wat mij betreft praat Arne Slot wat minder vaak met arbiter en/of vierde man omdat het toch ook een beetje overspannen indruk maakt. Maar als beide zich van mij niets aantrekken, en ik heb een hemelsblauw vermoeden dat dat zo is, is dat niet iets waar ik me druk over maak. Dus mensen uitmaken voor het edel deel van een edel dier, is nergens voor nodig.
Hoe kom je daar nou bij. Ik vind hem de beste zoniet de allerbeste scheidsrechter die op de Nederlandse velden loopt. Eentje die wel durft, omde spelers te laten spelen