opendag-jim-breeman-sports-photography-166

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Wellenreuther geniet onder de lat: "Feyenoord is zo speciaal"

Stan

Ruim acht jaar geleden maakte hij op negentienjarige leeftijd zijn debuut in de Champions League. Als Der neue Neuer mocht Timon Wellenreuther het in het doel van Schalke opnemen tegen Real Madrid. Deze week keerde de doelman in dienst van Feyenoord eindelijk terug op het hoogste Europese podium. In gesprek met Voetbal International vertelt de 27-jarige Duitser erover.  

"Ik heb altijd gehoopt nog een keer Champions League te kunnen spelen, die ambitie is nooit verdwenen”, zegt Wellenreuther over zijn terugkeer in het miljoenenbal. “Nu krijg ik de kans in het hoofdtoernooi, acht jaar na dato. De nervositeit die ik toen had, is er niet meer. Ik ben hooguit gespannen en vooral dankbaar dat ik dit weer mag meemaken."

Sinds die eerste wedstrijd in de Champions League met Schalke ging de loopbaan van de Feyenoord-doeman niet altijd met een rechte lijn omhoog. "Mijn carrière vertoont inderdaad een opmerkelijk verloop, ik heb veel ups-and-downs meegemaakt. Achteraf kan je zeggen dat het je mentaal sterker maakt, op de momenten zelf is het vervelend als je niet de eerste keeper bent. Je traint elke dag keihard in de wetenschap dat je in het weekeinde niet speelt."

Bijlow
Ook bij Feyenoord maakt Wellenreuther in eerste instantie zijn entree als tweede keeper. "Ik ben gekomen om te spelen, al besefte ik ook wel dat ik geduld moest hebben. Justin Bijlow is de eerste doelman, echt een uitstekende keeper, maar je moet ’t hem wel moeilijk maken door elke dag keihard en goed te trainen. Dan ben je klaar als het team je nodig heeft."

De Duitser is blij dat hij nu net als volgend seizoen de kans krijgt onder de lat, maar betreurt dat de blessures van Bijlow daar de aanleiding voor zijn. "Mijn pech is dat een tweede keeper er alleen in komt bij een blessure van de eerste doelman. Ik blijf het dan toch lastig vinden dat de één zijn dood, jouw brood betekent, want ik ben niet iemand die een goede collega ongeluk en pech toewenst. De realiteit is wel dat het jou kansen biedt, maar ik weiger het gelukt te noemen."

Kampioenschap
Vorig seizoen stond Wellenreuther een flink aantal duels in het doel van Feyenoord, dat er uiteindelijk in slaagde kampioen van Nederland te worden. "Unfassbar, niemand dacht dat wij kampioen zouden gaan worden met ruime voorsprong. Kampioen worden is altijd leuk, ook als je op de bank zit, maar een bijdrage leveren maakt alles nog veel mooier. Toen Justin geblesseerd raakte, had ik even de tijd nodig. Ik zocht het ritme dat ik nog niet had en dat je als keeper wel nodig hebt. Maar toen dat er eenmaal was, ging het goed en heb ik genoten van alle wedstrijden die ik mocht spelen."

Heb absolute hoogtepunt van de goalie was de katachtige redding die hij maakte op een inzet van Kudus tijdens de met 2-3 gewonnen Klassieker. Zonder die save had het seizoen voor Feyenoord heel anders kunnen aflopen. "Het is niet zo dat ik vaak terugdenk aan die redding, wel aan het totale seizoen. Maar als ik nu terugga naar dat moment, was het van mijn kant gewoon een goede reflex na goede positionering. Het is voetbal dat zo'n moment beslissend kan maken."

Feyenoord als familie
Het geweldige jaar in Rotterdam doet de gehuurde Wellenreuther besluiten een tweejarig contract te tekenen in De Kuip. "Feyenoord is zo speciaal, net zoals de groep dat was en uiteindelijk het hele seizoen. Alles was speciaal, zo speciaal dat ik ervoor heb gekozen langer te willen blijven toen Feyenoord me de aanbieding deed."

In de ploeg van Arne Slot voelt de keeper zich gewaardeerd, ongeacht zijn rol. "Spelers zeggen dat we vorig jaar een familie waren en dat het er nu weer zo uitziet en voelt. Natuurlijk moet je wel blijven relativeren. Ik weet niet of er van een familie was gesproken als we geen kampioen waren geworden. Maar we werden het wel en de teamgeest is onbetwist een van de pijlers geweest onder dat succes. Iedereen is hier gelukkig."

Bovendien stuwen de speler van Feyenoord elkaar naar grotere hoogtes. "Wat mij in de moeilijke momenten in mijn loopbaan altijd overeind heeft gehouden, is het geloof in mezelf en mijn kwaliteiten en de bereidheid hard te willen werken. Nou, bij Feyenoord wórdt hard gewerkt. Het is niet normaal hoe professioneel we het voetbal benaderen. Dat schept sowieso een band, waarbij de belangrijkste gemeenschappelijke deler is dat we elkaar blindelings vertrouwen. Zo'n gevoel heb ik niet vaak gehad in mijn carrière."

Wellenreuther voelt zich dus goed als eerste keeper in De Kuip. Toch is de kans aanwezig dat hij weer op de bank plaats moet nemen, wanneer Bijlow terugkeert van zijn blessure. "Ik wil daaraan niet denken, want het is niet mijn beslissing. Ik doe wat ik vorig jaar ook deed, het wedstrijd voor wedstrijd nemen, week na week en iedere keer mijn uiterste best doen zo goed mogelijk te spelen. Dat ik dat kan doen in de Champions League, is zoals we dat in Duitsland noemen het puntje op de i van mijn carrière."

Delen

Reacties

Timon en Justin, heerlijk om 2 van dit soort keepers te hebben. Hoort ook bij deze TOPCLUB.
Alsjeblieft niet meer proberen op te bouwen door het midden!
Ik hoop dat zo'n redding tegen ajakkes dit keer niet nodig is. Ze moeten ze helemaal in de pan hakken
Ik vind Wellenreuther aan de bal zo veel rustiger en voetballend sterker dan Bijlow. Bijlow is een topper, maar ik vind het toch jammer als Wellenreuther gelijk moet gaan banken als Bijlow weer fit is.
Ik vind Bijlow verdedigend sterker. Ook in de organisatie (tijdens een aanval van de tegenpartij) en in de 1 op 1. Daarmee straalt hij uit naar de tegenpartij dat er niks te halen is.

Maar onder de streep is Wellenreuther ook een betrouwbare sluitpost gebleken. Heel fijn dat we 2 van deze klasbakken in onze selectie hebben.
Hoop echt dat Wellenreuther eerste keeper blijft
Feyenoord had Bijlow moeten verkopen afgelopen zomer. Sorry, maar hij is te vaak geblesseerd zeker voor een doelman
Feyenoord heeft twee eerste keepers. Gelukkig maar.