wieffer-lazio-1

VK Sportphoto

Nieuws

Wieffer: "Als ik minder hard was over mijn eigen spel, was de mening van anderen ook anders geweest"

Karst

Precies één jaar geleden begon de opmars van Mats Wieffer, met als startpunt zijn basisdebuut in de beker tegen PEC Zwolle. De 24-jarige middenvelder was toen belangrijk met een goal en een assist. Wieffer was daarna niet meer weg te denken uit de basis en groeide uit tot steunpilaar van Feyenoord. Ondertussen was er niemand kritischer op zijn spel dan hijzelf. In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt Wieffer over zelfkritiek en spelen in de Champions League.  

Mats Wieffer begon slecht aan het seizoen. Tegen PSV en Fortuna Sittard leek het alsof Wieffer zijn minder getalenteerde tweelingbroer het veld op had gestuurd, maar het bleef bij twee wedstrijden. "Ik speelde twee wedstrijden iets minder, daarna heb ik het weer opgepakt. Het kreeg veel aandacht, omdat ik mezelf voor draaiende camera's neerzette als amateurvoetballer. Dat ging wel te ver. Het is goed om open te zijn over je eigen prestaties, maar k zei dingen die ervoor zorgden dat het enorm werd uitvergroot. Ik merkte daarna dat er een vergrootglas op mij lag. Ik had alleen mijzelf ermee, maar zo oordelen over mijn prestaties zit in mijn karakter. Ik benoem dingen graag en na een wedstrijd zit je soms vol frustraties."

Champions League
Na deze twee mindere wedstrijden is Wieffer uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers uit de selectie. Zonder Wieffer op het middenveld lijkt de balans weg en speelt Feyenoord aanzienlijk minder goed. Ook in de Champions League was Wieffer van hoog niveau. Toch blijft hij kritisch. In december werd er op bezoek bij Celtic met 2-1 verloren. "Ik was chagrijnig over hoe wij standaardsituaties verdedigden. We hadden toen alle zes de wedstrijden in de Champions League achter de rug en ik stapte daar in Glasgow de persruimte in met het gevoel dat we onszelf tekortgedaan hadden. Wij behoorden tot de beste twee ploegen in onze poule als je naar het veldspel keek. We zaten met allerlei statistieken in de top van de Champions League, maar toch lagen we eruit. Ik was niet teleurgesteld over het spel of over het team, maar over het verdedigen van standaardsituaties."

Lange benen
Mats Wieffer is de enige speler in Europa's zeven topcompetities met meer dan twintig intercepties, succesvolle tackles, gewonnen luchtduels, balcontacten in de vijandelijke zestien én overnames. Volgens Wieffer is het geheim achter dat succes het lezen van passlijnen. "Het lezen van passlijnen is het allerbelangrijkste. Als je dat goed doet, hoef je niet eens zo vaak in duels te komen. Ik probeer dat goed te doen. Ik heb lange benen, soms zie ik ze denken: daar komt hij niet meer bij. Maar dan kan ik mijn been toch nog even uitschuiven."

Griezmann
Wieffer hoeft niet lang na te denken over de beste spelers waar hij ooit tegen gespeeld heeft. "Dat is makkelijk. Antoine Griezmann was echt next level. Hij was bij momenten niet te verdedigen. Hij zwerft over het veld en creëert op die manier net een paar seconden, omdat spelers moeten praten om hem over te nemen. Het lijkt normaal op televisie, maar als je ertussen loopt, dan denk je: dit is niet normaal, wat gebeurd hier, hoe deed hij dat."

AS Roma
Feyenoord speelt in februari wéér tegen AS Roma. Toch kijkt Wieffer uit naar de ontmoeting met de Romeinen. "Dybala kostte ons vorig seizoen de kop. Driemaal is scheepsrecht. Zo voelt het een beetje. We willen ze heel graag verslaan, dat gevoel leeft binnen de selectie. Niet om wat er is gebeurd bij de laatste uitwedstrijd, maar omdat we graag door willen in de Europa League."

 

Delen

Reacties

Wieffer en Atletico een serieus ding or gewoon een rumour