staantribune

Opinie

WINACTIE • Feyenoord 1970; ‘Vorwärts-supporters bekogelden met sneeuwballen, ik begon terug te gooien’

Dennis

Feyenoord won in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup I. Ernst Happels succeselftal verwierf een mythische status. Maar wat is feit en wat fictie? Staantribune ging terug in de tijd voor de reconstructie van een bizar voetbaljaar. 

Zo spelen de Rotterdammers in de kwartfinale tegen Vorwärts Berlin. De Duitsers spelen achter het IJzeren Gordijn in een wereld die nog beheerst wordt door de Oost-Westverdeling. Dat zorgt voor gedoe bij Europacupwedstrijden. De DDR-autoriteiten eisen dat de duizenden Feyenoord-fans die in Berlijn overnachten, minimaal één nacht in het oostelijke deel slapen. Anders kunnen ze toegangskaartjes wel vergeten. De staat bemoeit zich ook op het veld met de gang van zaken. Sneeuw en ijs lijken de Europese ontmoeting in het Walter-Ulbricht-stadion lange tijd onmogelijk te maken, maar volgens de Nederlandse pers kan de Oost-Duitse politiek zich dat gezichtsverlies niet permitteren. 

Militairen zijn tot kort voor de wedstrijd in de weer met klopmachines, bulldozers en pompmachines om het veld speelklaar te maken. De wedstrijd gaat door en Feyenoord verliest met 1-0. Doelpuntenmaker Jürgen Piepenburg wordt kort na zijn treffer in de buik gestompt door Piet Romeijn. “Piepenburg zocht de hele tijd Wimpie Jansen op en ik wilde hem terugpakken, maar helaas zag de grensrechter dat en werd ik weggestuurd”, blikt Romeijn terug. “Toen ik van het veld liep, bekogelden die Vorwärts-supporters mij met sneeuwballen. Ik begon terug te gooien, totdat onze staf mij waarschuwde: ‘Pas op, Piet, je bent hier wel in de DDR, straks word je nog opgepakt’.”

WIN ACTIE! Volg 1908.nl op Facebook en win één van de velen exemplaren van de 'Feyenoord Europa Cup I Winnaar 1970'- editie van Staantribune!

Na dat akkefietje in Berlijn krijgt Romeijn er in de vaderlandse pers stevig van langs. Het is de tweede keer in het seizoen dat hij in opspraak komt. Eerder is er gedoe omdat hij scheidsrechter Arie van Gemert na de uitwedstrijd tegen FC Twente voor hondenlul uitmaakt; al beweert de verdediger zelf dat hij ‘onbenul’  heeft gezegd. “Ik zei wel hondenlul hoor”, klinkt het meer dan vijftig jaar na dato uit de mond van de man die met zijn uitspraak aan de basis staat van de stadionklassieker  Hi-ha-hondenlul. “Na dat incident heb ik wekenlang brieven gehad van gepikeerde hondenbezitters. Maar als je nu hoort wat er in stadions geroepen wordt, was ik nog best braaf, toch?” Bij het hondenlul-incident komt Romeijn er vanaf met een boete. Dat lukt niet na zijn stomp in Berlijn. De UEFA schorst hem voor drie wedstrijden, waardoor de rechtsback 
onder meer de return tegen Vorwärts mist. Die wint Feyenoord met 2-0 door goals van Henk Wery en Kindvall.

Gezeik en gemor
Anno nu is er niets dan lof voor het super-Feyenoord dat in 1970 de Europa Cup I won, maar destijds klinkt er onderweg naar de finale vooral kritiek. Na de winterstop slijpt de pers de messen. De Rotterdammers spelen te vaak gelijk om de landstitel te prolongeren, lijden een lelijke nederlaag tegen GVAV in de beker en komen negatief in het nieuws door de incidenten rond Romeijn en een klaagzang van Van Hanegem over spelerssalarissen. 

In 1970 slaat de stemming rond Feyenoord pas om als Happels ploeg zich ten koste van Legia Warschau voor de eindstrijd om de Europa Cup I kwalificeert. In Polen wordt het 0-0, thuis helpen goals van Van Hanegem en Franz Hasil Feyenoord naar Milaan. Daar zal Celtic op 6 mei de tegenstander zijn. Voor de finale komt een enorme volksverhuizing op gang. Supporters halen de vreemdste capriolen uit om erbij te zijn als hun ploeg strijdt om de belangrijkste prijs in het Europese clubvoetbal (zie kader). 

Kranten schatten dat zo’n 25.000 Feyenoorders en 35.000 Schotten hun weg naar Milaan vinden. De Celtic-aanhangers krijgen een opmerkelijk advies van hun eigen regering: “Geef uw geld voor de terugreis niet uit aan drank. Als u blijft steken, zullen we u beslist niet helpen.” Die waarschuwing vindt zijn oorsprong in 1967 als Celtic ten koste van Internazionale de Europa Cup I wint. In finalestad Lissabon melden talloze supporters zich bij de Britse ambassade omdat ze in hun euforie het geld voor de terugreis ‘opgedronken’ hebben.

“Ambassademedewerkers durfden geen kast meer open te doen. Deden ze dat wel, dan rolde er prompt een dronken Schot uit”, zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade leent supporters veertig pond voor de terugreis, maar neemt als onderpand wel hun paspoort in. Vlak voor de finale tegen Feyenoord, drie jaar later, blijken 23 Schotten het geld nog steeds niet terugbetaald te hebben.

Contactlenzen
Of ze nu te veel drinken of niet, de Celtic-fans die erbij zijn, zullen ook aan het treffen met Feyenoord in Milaan een kater overhouden. Nadat het in de reguliere speeltijd 1-1 is geworden (met een Rotterdamse goal van Rinus Israël), schiet Ove Kindvall de equipe van Happel in de verlenging naar de winst. De verklaring van het succes? “Aan de ene kant de trainerskwaliteiten van Happel”, zegt Romeijn, die na zijn schorsing weer mee mag spelen in de eindstrijd. “Maar wat ons vooral sterk maakte, was de eenheid binnen het team. Als je tegenwoordig elftallen bij een stadion ziet aankomen, zit iedereen met oordopjes in zijn eigen wereld. Wij waren altijd samen bezig. Klaverjassen of slap ouwehoeren: daardoor gingen we echt voor elkaar door het vuur.”

Voetbalhumor was belangrijk, weet Romeijn. “Ik herinner me nog dat Joop van Daele een keer paniekerig naar Happel rende omdat zijn contactlenzen waren uitgevallen. De training werd stilgelegd.  Iedereen moest zoekend op de knieën over het veld. Totdat Joop na een tijdje zei dat hij zijn lenzen gewoon nog inhad. Haha, er was altijd wat te lachen.”

Seizoen 1969-1970 verandert veel voor Feyenoord. Het maakt de club tot de eerste Nederlandse winnaar van de Europa Cup I. Het zorgt voor een naamswijziging, omdat de oude spelling van de nieuwe internationale grootmacht Feijenoord in het buitenland voor problemen zorgt.

WIN ACTIE! Volg 1908.nl op Facebook en win één van de velen exemplaren van de 'Feyenoord Europa Cup I Winnaar 1970'- editie van Staantribune!

Lees het hele verhaal over de Europa Cup I winst van Feyenoord in 1970 in Staantribune nummer 29, hét magazine over voetbalcultuur. Sluit direct een abonnementje af!

staantribune-feyenoord-1970-2
Cover Staantribune #29

Delen

Reacties

Uit tegen Vorwarts werd Piet Romeijn uit het veld gestuurd omdat hij Piepenburg voor zn knar sloeg. Was op een woensdagmiddag. Volgens mij was dat nog niet met een rode kaart, maar met een boekje. Als jochie van 12 jaar kon ik alles onthouden. Nu moet ik nadenken wat ik gisteren gegeten heb.
O, ik zie dat het al in het artikel staat. Lekker bijdehand van me!
Het merendeel van de Schotten was in Milaan stomdronken. Nadat ze een dubieuze (de scheidsrechter sprong weg, waardoor Eddie PG de bal te laat zag om adequaat te reageren) goal hadden gescoord, kwam een aantal op ons af om te vechten. Gelukkig scoorde IJzeren Rinus op dat moment. Nadat ik "GOAL" riep, hebben we geen Schot meer gezien. Pas enkele maanden geleden heb ik in "Lourdes aan de Maas" gelezen dat spelers af en toe dope gebruikten. Jammer, maar toch de eerste Cup met de Grote Oren in Nederlands bezit.
Ruud Geels (opgesteld als gelegenheidsrechtsback) speelde nog een belangrijke rol in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen Vorwärts door de bal van de doellijn te koppen! Ik was er bij op de 2e ring lange zijde Maastribune (toen nog onoverdekt); kregen we voor de wedstrijd een hagelbui op ons kop. Mocht de pret niet drukken.
Jij ook dus van de oude garde. Dan zal je ook vast het ‘Hi ha hondelul’ geroepen hebben vanaf de tribune…..