iwan-van-duren

Opinie

WINACTIE • “Eén ding is voor altijd, de liefde voor Feyenoord”

Van de redactie

Met de bekerfinale in aantocht, staat Feyenoord op het punt weer een nieuwe pagina te schrijven in de rijke clubhistorie. Kasten vol boeken zijn er over geschreven, gedreven door de passie voor de ploeg van rood en wit.  Van Feyenoord krijgt de trouwe en enorme aanhang immers nooit genoeg. Maar soms verschijnt er een boek, die echt iedere Feyenoorder zou moeten lezen. Op zijn minst het o zo herkenbare voorwoord dat in dit artikel valt te lezen.

Schrijver, journalist en ras-Feyenoorder Iwan van Duren maakte een selectie van feiten en verhalen die de club en de fans typeren. Over spelers, records, dat machtige stadion en de vele hoogtepunten. De schrijver toonde zich een ware liefhebber: te veel anekdotes, te veel zijwegen, te veel details: “Als het over Feyenoord gaat, ben ik niet te stoppen”.

Van Duren heeft Feyenoord in zijn bloed zitten. Het resultaat is een boek waar de liefde voor de club van afspat. Een boek dat ieder lid van de Feyenoordfamilie in huis wil hebben. Voor hen die al een leven met de club achter zich hebben en voor hen die net beginnen. Zoals zijn zoon Pax.

Tot Slot, kameraden!
“Tot Slot. Vreemde woorden voor een begin van een boek. Tot Slot slaat natuurlijk op de trainer die ons zoveel geluk bracht, ineens was alles anders. Zelden hebben we zo genoten van onze club als deze jaren. Maar denk nou alsjeblieft niet dat dit normaal is. Voor Arne Slot kwam was het meestal niet echt leuk om Feyenoordsupporter te zijn. Gedurende het schrijven van het boek dwaalde mijn gedachten regelmatig af naar mijn jeugd, eind jaren 70, toen het hele gezin Van Duren iedere verjaardag van zoonlief met de oude Volvo vanuit de Achterhoek naar wedstrijden van Feyenoord reed. Het was het vaste verjaardagscadeau. Ze zullen er weinig van hebben gesnapt. We zagen Feyenoord met 0-3 verliezen van PSV we zagen Feyenoord met 4-1 verliezen in Amsterdam. Ik was in en in verdrietig maar toch wilde ik steeds weer. En de kleine Iwan werd alleen maar fanatieker.

De Kuip was mijn thuis en dat is het nog steeds. Feyenoord werd in mijn eerste seizoen tiende. In De Kuip zaten per wedstrijd nog geen 10.000 mensen. Nu, een halve eeuw later is ons stadion standaard stijf uitverkocht en winnen we overal. Dus beste kameraad of kameraadje, besef goed dat wat er deze jaren gebeurt alles behalve gewoon is. Sterker nog, we kunnen het nog steeds amper geloven. Vanaf het moment dat de eerste letters van dit boek op het scherm kwamen, begon Feyenoord te winnen, veegde onze club tegenstanders van het veld en eindigde tot verbazing van velen gewoon op de Coolsingel. Daar is niks gewoons aan. Ga maar na, we mogen dan de beste supporters hebben, in deze hele eeuw waren we pas één keer kampioen geworden. Geen wonder dat mijn zoon Pax op zijn zesde al voorzichtig begon te informeren waarom wij een Feyenoordfamilie zijn. Nu is hij kampioen en mochten we in de lente van 2023 volmondig ja antwoorden op de vraag of Feyenoord de beste club van Nederland is. Landskampioen. Zo mag iedere Feyenoorder zich noemen vanaf die mooie dag in mei 2023 waarop Feyenoord kampioen van Nederland werd. Op het schoolplein, in de kantine, op kantoor, in de gevangenis. Dit boek is voor jullie allemaal, maar voor één kleine man in het bijzonder. Een boek over mijn grote liefde Feyenoord voor mijn andere grote liefde, mijn zoon Pax. Papa had al zoveel boeken geschreven, of ik er eens een voor hem wilde schrijven.

Wij zijn Natuurlijk niet de enige Feyenoordfamilie. Regelmatig rolt het ‘Wij zijn Feyenoord’ van de tribunes bij onze club. En zo is het ook. Spelers komen en gaan, maar supporter ben je voor het leven. Je kunt van woonplaats, echtgenoot, werk of tegenwoordig zelfs van geslacht veranderen. Eén ding blijft geruststellend zeker. Feyenoorder ben je voor je leven. Onze supportersclub telt al meer dan 100.000 leden. Nederland telt meer dan 1 miljoen Feyenoordaanhangers. Dit boek is voor jullie allemaal.”

Nieuwsgierig naar de ‘101 dingen die je moet weten over Feyenoord?’, kijk dan hier.

WIN ACTIE! Volg 1908.nl op Facebook en win een door de auteur gesigneerd exemplaar!

Delen

Reacties

Wel een leuke 'gozert' die Iwan, maar ik meen in 'Hand in hand' gelezen te hebben dat er wel een paar foutjes in het boek stonden.