brazilie

Nieuws

WK 2022 • Brazilië: Van Eric Botteghin tot Somália

Dennis

Vanmiddag om 16:00 spelen Brazilië en Kroatië het eerste kwartfinale-duel op het WK in Qatar. De Brazilianen gelden dit toernooi een van de favorieten en brengt met Neymar, Vinicius Junior, Dani Alves en Richarlison grote namen op de mat. 

Feyenoord kent ook een geschiedenis met Braziliaanse spelers, alleen waren die doorgaans wat minder succesvol. Het merendeel werd met hoge verwachtingen gehaald en vertrokken via de achterdeur. Op een enkele uitzondering na. Een overzicht.

Igor Paixão

Afgelopen zomer werd Igor Paixão gecontracteerd. De 22-jarige linksbuiten kwam over van de Braziliaanse club Coritiba en tekende tot medio 2027. Voor Paixão is naar verluidt vijf miljoen euro betaald. Na een gewenningsperiode wordt er steeds meer een beroepop hem gedaan. De komende periode zal blijken of Paixão de stijgende lijn kan doorzetten.  

Danilo Pereira da Silva 

Ook Danilo kwam afgelopen zomer naar Rotterdam. De spits verruilde Ajax transfervrij voor Feyenoord, na eerder een succesvolle verhuurperiode bij FC Twente te hebben gekend. Met acht goals in veertien competitiewedstrijden toonde hij inmiddels zijn waarde. De Braziliaan kent een concurrentiestrijd met de Mexicaan Santiago Gimenez om de positie van eerste spits.

Eric Botteghin

De meest succesvolle Braziliaan bij Feyenoord is Eric Botteghin. In 2015 kwam de verdediger over van FC Groningen. Botteghin speelde zes seizoenen in Rotterdam en won in die periode twee keer de KNVB Beker, één keer de landstitel en twee keer de Johan Cruijff schaal. Op 23 mei 2021 nam hij afscheid bij in de gewonnen finalewedstrijd van de play-offs Europees voetbal tegen FC Utrecht (2-0).

André Bahia

In januari 2005 werd André Bahia gehuurd van het Braziliaanse Flamengo om later definitief te worden overgenomen. ‘De rots van Rio’ speelde bij Feyenoord terwijl de club in een mindere periode zat. Supporters herinneren Bahia vooral door zijn goal tegen VVV (3-0), een paar dagen na de traumatische wedstrijd tegen PSV in Eindhoven (10-0). In een bomvolle en juichende Kuip stond hij na zijn goal opgelucht en met gespreide armen op de reclameborden. Wel won Bahia in 2008 de KNVB Beker. In de zomer van 2011 vertrok de verdediger naar het Turkse Samsunspor.

Leonardo Vitor Santiago

Op zijn twaalfde maakte Leonardo de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord, om op zijn zeventiende zijn debuut te maken in het eerste elftal. Al die tijd stond hij bekent als het grote talent van de Rotterdammers. De aanvaller maakte deel uit van de selectie die in 2002 de UEFA Cup won. Naast zijn flitsende acties was Leonardo ook vaak geblesseerd. Ook lag hij regelmatig overhoop met trainers en medespelers. In 2006 verliet hij de club en ging spelen voor NAC. Later speelde hij ook nog voor aartsrivaal Ajax, RB Salzburg, Ferencváros en 1860 München.

Leonardo dos Santos Silva

Leonardo kwam in 2001 over van FC Groningen. Bij Feyenoord stond hij bekend als ‘Leonardo 2’, omdat in de selectie al een Leonardo rondliep. Een succes werd zijn verblijf niet. Na één seizoen en tien wedstrijden vertrok de vleugelaanvaller naar De Graafschap. Leonardo maakte wel als selectiespeler een hoogtepunt uit de clubgeschiedenis mee: de UEFA Cup winst in 2002.

Somália

Wanderson de Paula Sabino, bijnaam ‘Somália’, werd door Feyenoord in 1999 opgepikt bij het Sloveense Publikum. Zijn verblijf in Rotterdam werd geen succes. Na een handjevol wedstrijden als invaller werd hij verhuurd aan Excelsior. Toch zullen de supporter zijn naam niet vergeten. Somália kende een hoogtepunt in het rood-witte shirt, door in 1999 de winnende goal te maken in de Champions League-wedstrijd tegen Rosenborg BK. Door vlak voor tijd te scoren verzekerden de Rotterdammers zich van de volgende ronde in het miljoenenbal. Na zijn vertrek bij Excelsior zou Somália voor maar liefst 19 andere clubs uitkomen.

Tininho

Ronildo Pereira de Freitas, bijnaam ‘Tininho’ kwam in 1998 van Portuguesa naar Feyenoord en veroverde daar direct de landstitel. Als bankzitter besloot Tininho na drie seizoenen te vertrekken naar RBC Roosendaal. Daarna kwam hij nog uit voor NEC en ADO Den Haag. In 2007 vervolgde hij zijn carrière op Cyprus bij AEK Larnaca, waar hij na één seizoen zijn loopbaan beëindigde. 

Gláucio

Gláucio de Jesus Carvalho kende een korte periode bij Feyenoord. De in 1994 binnengekomen aanvallende middenvelder stond te boek als een groot talent. Bij Feyenoord werd hij vooral bekend door in zijn eerste wedstrijd als invaller binnen een paar minuten de rode kaart te ontvangen na een overduidelijke wraakactie. Als bankzitter won hij met de club de KNVB beker. Na diverse verhuurperiodes liep in 1998 zijn contract af.

Overige speler: zij kwamen als grote beloften naar Feyenoord, maar vertrokken al snel:

  • Denilson (aanvaller, 1996)
  • Michel Bastos (middenvelder, 2002)
  • Jean Carlos Dondé (linkerverdediger, 2004)
  • Gérson Magraõ (middenvelder, 2004)
  • David Henrique ‘Manteiga’ dos Santos (middenvelder, 2008)
  • Darley (keeper, 2008)

Delen

Reacties

Nog geen reacties