dsc09516

Jim Breeman Sport photography

Nieuws

“Niet gewend te spelen in zo’n stadion met zo’n fanatieke aanhang"

Van de redactie

Shakhtar Donetsk is gearriveerd in Nederland ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Feyenoord. De Oekraïners spelen dan in De Kuip voor een ticket in de kwartfinale van de Europa League. Henk van Stee – voormalig hoofdopleidingen van Feyenoord en Shakhtar – kent de zware mentale omstandigheden waaronder de mensen van Shakhtar moeten werken.

“Voor die mensen is voetbal een bepaalde afleiding. Ze kunnen zich even focussen op iets anders. Aan de andere kant weten ze ook na een wedstrijd dat er aan het front mensen worden gedood. Dat is moeilijk.” Van Stee zegt dat voetbal vaak nog de enige houvast is voor spelers op een dag. “Die mannen zijn dan wel in Polen (waar Shakhtar zijn wedstrijden speelt, red.), maar hun vrouwen en kinderen zitten in de rest van Europa. Dus het is niet zo dat die spelers met hun gezin kunnen leven. Heel veel mensen zijn gevlucht.”

Volgens Van Stee is de wedstrijd in De Kuip voor Shakhtar het hoogtepunt van het seizoen. “Ze kunnen zich helemaal focussen op de sportieve uitdaging tegen Feyenoord. Want ze worden toch wel kampioen. Die competitie stelt niet zoveel voor. Ze hebben afgelopen weekend ook weer met 3-0 gewonnen.” De oud-Feyenoordtrainer denkt dat de entourage in Rotterdam de spelers van Shakhtar kan imponeren. “Ze zijn niet gewend, met uitzondering van een aantal spelers, om te spelen in zo’n stadion met zo’n fanatieke aanhang. Ik ben heel nieuwsgierig hoe bepaalde spelers daarop gaan reageren. Dat heeft enorme impact op jonge spelers. Die zijn eerst een kwartier aan het rondkijken en dan is de wedstrijd misschien al gespeeld.”

Shakhtar Donetsk is een grote club in het Oostblok. Het liet recentelijk een nieuw stadion bouwen dat nu leeg staat. “Dat nieuwe stadion koste 270 miljoen euro en wordt niet bespeeld. Er zitten nu separatisten op de kantoren. Ze proberen het wel een beetje goed te houden”, aldus Van Stee die somber is gestemd over de nabij toekomst. “Je weet dat het niet snel goed komt in de regio Donetsk en de hele strook die daar ligt. In mijn optiek wordt dat een tienjarenplan. Dat gaat heel lang duren.”

Delen

Reacties

Nou inderdaad. Dit zal echt nog wel een lastige pot worden. Maar denk wel als je snel scoort dat het verzet dan gebroken is. Tijd zal het leren :-).
Snel scoren… Dat is enkel voorbehouden aan de tegenstander
Wedstrijd gespeeld in het eerste kwartier? Was het maar waar, het zal waarschijnlijk wel weer op het laatste kwartier aankomen.