Betrouwbaar
yv2022716yv2022716a1b07281

VK Sportphoto

Nieuws

Zo staat Feyenoord onder 21 er nu voor

FeyenoordTM

RTV Rijnmond heeft de situatie van Feyenoord onder 21 samengevat in een YouTube video. 

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

De ambitie om alsnog in de piramide in te stromen is op zich niet verkeerd al moet het belang ook niet worden overschat. De keuze omdat vanaf de start niet te doen is nu meen ik 8 á 9 jaar geleden gemaakt, dus zou je nu het nadelig effect ervan ten volle moeten werken. Maar als je kijkt naar de opstelling in de Conference Leaguefinale dan zie je 4 zelfopgeleide spelers in de basis. Vergelijk je dat met de opstelling van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht in hun laatste wedstrijd van het seizoen (laatste speeldag Eredivisie) dan zie je dat ze geen van allen dat aantal halen. En Van Persie, Buffel, Wijnaldum, Fer, De Vrij, Clasie, Vilhena, Boëtius etc. zijn er ook allemaal gekomen zonder voetbalpiramide. Eigenlijk is het willen promoveren naar de Jack's League vooral zinvol om dat je er een prestatief doel aan ontleent en dat een beaalde prestatiedruk mee creëert waar voetballers beter van (kunnen) worden.
Ja, Van Geel heeft ons behoorlijk in de problemen gebracht. Door zijn stommiteit zijn wij lichtjaren verwijderd van die voetbalpyramide.
Uitstekende explainer van Dennis. Voor Feyenoord is het belangrijk, vanwege alle ondergenoemde redenen (ontwikkeling, speelminuten maken voor jonge reserves, weerstand hoger dan in de huidige Jong competitie etc) maar ook omdat het een heel sterk argument is voor talenten om bij te tekenen. Talenten zien een concreet traject richting het eerste waarbij ze speelminuten kunnen maken in het betaald voetbal, de (mentale) stap wordt verkleind. Dat niet alle talenten slagen in de stap naar het eerste is natuurlijk een gegeven, maar het kan zeer behulpzaam zijn richting types als Summerville die een dergelijk programma misten en daarom niet bijtekenden. Even gechargeerd natuurlijk, want het is altijd een individueel verhaal met een context en een aantal van dit soort spelers zullen altijd voor de uitdaging en het geld in het buitenland kiezen.
De piramide is erg belangrijk, flink investeren, speler die te weinig minuten maken in het eerste niet uitlenen maar juist mee laten draaien met -21
Leg nu eens uit waarom de voetbal pyramide zo belangrijk is?? Hoeveel jong spelers van utrecht, ajax, az, psv staan er op het moment nu echt wekelijks vast basis? Ik kom op taylor bij ajax, thats it.

Het is een hersen spinsel dat spelen in de kkd voor meer talent in de basis zorgt. Die jong elftallen brengen voornamelijk spelers voort, voor de subtop en er onder. Kijk de geschiedenis maar na. Gewoon een feit.
Lijkt mij vrij logisch, als je meer tegenstand krijgt in de competitie moet je zelf beter worden. Door in de KKD te voetballen wordt de stap naar Feyenoord 1 kleiner.

Tuurlijk komen er nu ook spelers door zoals Geertruida en Kokcu maar als je structurele aanvoer vanuit jeugd wil, moet je de jeugd zoveel mogelijk weerstand geven
Eens, compleet overhyped en iedereen praat elkaar maar kritiekloos na. Taylor was in de jeugd al een vd betere ajaxtalenten (hoewel hij echt niet beter was dan kokcu) en was ook zonder kkd team wel doorgekomen. Net zoals voor de kkd teams al meer spelers van Ajax doorbraken. Nu stokt het daar omdat je direct cl niveau moet hebben. Bij ons is het ook wat minder omdat de lichtingen die volgen minder overheersend zijn. Dat komt niet doordat we niet aan de kkd meedoen, dat komt omdat de spelers die in de jeugdopleiding zitten niet goed genoeg zijn. Onze scouting in de jeugd is en blijft matig + De beste jeugdspelers komen niet vanzelfsprekend meer naar ons.
Is het dan niet belangrijker om echte specialisten op te leiden?

Dat je zegt in de onder 15 train je 1 onderdeel wat belangrijk is voor die positie. In de -16 weer een ander onderdeel. -17 een ander onderdeel enz enz. Dan leidt je echte specialisten op. En heb je altijd een standaard niveau.
Talent komt altijd in golfbewegingen en de stap van jeugd naar senioren is groot. Of je die stap kan zetten, hangt van zoveel factoren af. De KKD kan deze stap verkleinen, maar toptalenten komen altijd bovendrijven inderdaad.

Onze scouting binnen Nederland is top. Grote talenten kiezen voor Feyenoord en worden ook behouden. Het probleem zit hem voor mij in het doorselecteren op latere leeftijd. Als je rond 15/16 ziet dat het niks wordt, moet je doorselecteren. Je kan geen 11 toppers in je team hebben, maar bij sommige mist gewoon het basisniveau.
Kijk je gisteren naar de onder 21. Heb je een enorm jong onder 21 team, maar daar staat op iedere positie een speler met een hoog basisniveau. Dat is wat je wil zien.

16-18 jarigen toptalenten aantrekken, is voor ons lastig. Ze staan echt wel op de radar, maar binnenhalen is lastig. Daar moeten we ook iets kapitaalkrachtiger voor zijn. Zie bv Ajax die met 2.5 mio die Jeppe Kjaer binnenhaalden. Grootste Deens talent waar ze nu het contract niet gaan verlengen. Dat soort bedragen kunnen wij ons nog niet permitteren.
Gedeeltelijk eens. Overhyyped, maar denk wel dat het de stap naar het eerste makkelijker en sneller maakt als je wekelijks op een hoger niveau en tegen volwassen spelers speelt. Geloof niet dat de doorstroom stokt doordat de spelers niet goed genoeg zijn (niet genoeg talent hebben). Denk dat dat vooral komt door de koop woede en het daardoor moeilijk krijgen van kansen. Het kopen van reservespelers staat m.i. de doorstroom van spelers in de weg. In de tijden dat er geen of weinig geld was, moesten ze wel terugvallen op o.a. Wijnaldum/Fer, de Vrij/BMI, Kongolo/Clasie/Karsdorp en Malacia/Kökçü/Geertruida.
Ik denk dat het hebben van een Jong Team in de KKD wel degelijk z'n waarde heeft, maar ik ben het ook eens met Jurre dat onze scouting momenteel niet genoeg levert. Wij hebben zeker niet alle grootste talenten in huis (met name in de bovenbouw). Een deel wordt momenteel weggekaapt door PSV en Ajax, en ook AZ doet goede zaken. Alles daaronder wat excelleert en bijvoorbeeld in de NL jeugdteams zitten zou voor ons een versterking kunnen zijn, maar je ziet weinig beweging van Feyenoord richting deze categorie spelers. Dat vind ik een gemis, zeker in de bovenbouw waarin te weinig wordt door geselecteerd. Als het niet lukt om in NL deze talenten aan te trekken zal je in het buitenland nog beter en gerichter moeten scouten. Het aantrekken van jongens als Sauer vind ik een prima ontwikkeling, dat zou veel frequenter moeten gebeuren. Ook een signaal naar de eigen jeugd dat je moet blijven ontwikkelen en presteren, want anders kan je door de concurrentie worden ingehaald. Er zijn zeker vanaf de O16 een aantal posities aan te wijzen waar spelers staan die totaal geen potentie hebben om ooit de eredivisie te halen, dat zou op z'n minst moeten veranderen zodat het algehele basisniveau omhoog kan gaan.
@willykment Eens over het doorselecteren, maar dat we niet de grootste talenten hebben lopen, is niet waar. Dat hebben we wel. (Kleijn, Kraaijeveld, Ouarghi om er snel 3 te noemen). Als je ziet hoeveel er aan onze talenten worden getrokken die gewoon bij ons blijven. Onze grootste talenten die een overstap maken naar Ajax of psv is verleden tijd. Sterker nog wij hebben het grootste talent van de onderbouw deze zomer van psv gehaald.

Wat wel gebeurt, is dat de categorie daaronder zich wat meer benadeeld voelt en de overstap maakt. Dat gebeurt vooral bij psv. Zij hebben een lening van 30 miljoen en de tactiek daar is om met hagel te schieten en alles vast te leggen wat mogelijk is. Spelers die bij ons nog niet goed genoeg zijn voor een contract vertrekken naar psv en krijgen hem daar wel. Daar moeten we niet te rouwig om zijn. Wel iets om adequaat op te reageren en iemand van hetzelfde niveau, het liefst beter, terug te halen.

Sauer is inderdaad een goed voorbeeld van jeugdscouting in het buitenland. Het probleem is wel dat je wat kapitaalkrachtiger moet zijn daarvoor. Talenten uit het buitenland moeten eigenlijk beter zijn dan wat we hebben en die kosten geld. De kans blijft nog steeds erg groot dat ook deze jongens het niet redden bij ons. Kostenpost is dus gigantisch. Als we deze winter Bergvall kunnen binnenhalen voor meer dan 1 miljoen is dat een prima stap.