fifa-world-cup-worldcup-wk-wk2022-wereldkampioenschap-wc-logo

FIFA World Cup Qatar 2022 logo ©

Series

FIFA World Cup potentials: Deze spelers uit poule G zijn interessant voor Feyenoord

FeyenoordTM

De winterstop is aangebroken. Er gaan veel spelers richting het wereldkampioenschap in Qatar, wat volgende week begint. Diverse spelers van Feyenoord krijgen de kans om zich te laten gelden op het hoofdtoernooi, waaronder Justin Bijlow en Sebastian Szymański.

1908.nl volgt het toernooi op de voet. Wij willen het toernooi nog net wat interessanter maken om bepaalde spelers -geheel uit eigen kennis en data- voor jullie uit te lichten. Er lopen veel interessante spelers rond op het eindtoernooi. spelers die wellicht ooit neer kunnen strijken bij Feyenoord. Disclaimer: Het wil dus niet zeggen dat Feyenoord deze spelers daadwerkelijk volgt, maar wij willen deze jongens graag aanstippen als zijnde 'interessant'.

Wij maken per poule een verslag over deze spelers. Waarom zouden zij goed bij onze club kunnen passen? Wat kunnen ze toevoegen aan Feyenoord? Je leest het in deze serie, waarvan wij per dag in aanloop naar het toernooi één poule (A tot en met H) voor jullie uitlichten.

We zijn uitgekomen bij poule G, bestaande uit de volgende landen:

  • Brazilië [FIFA ranglijst: 1e]
  • Servië [FIFA ranglijst: 21ste]
  • Zwitserland [FIFA ranglijst: 15e]
  • Kameroen [FIFA ranglijst: 43ste]

Brazilië is het land wat op dit moment het hoogst beoordeeld is op de FIFA ranglijst. Het land is dan ook de grootste kanshebber uit poule F om het verst in het toernooi te komen. Jonge getalenteerde spelers uit Brazilië land worden vaak vroeg opgepikt door de Europese top voor de meest gekke bedragen. De Braziliaanse selectie zit vol met spelers die bij deze wereldtop behoren: Daardoor maken de spelers in deze selectie ook geen kans om in beeld te komen als potentials voor Feyenoord. Ook vanuit de Kameroense selectie zitten er voor Feyenoord waarschijnlijk geen potentials bij. De beste spelers uit dit land spelen al bij grote clubs; zij hebben een te hoge waarde.

Dan gaan we over naar een land wat tegenwoordig hoog aangeschreven staat. Het land met clubs die een goede jeugdopleiding hebben. We hebben het over Servië. De Servische selectie heeft een paar van hun talenten uit hun eigen hoogste competitie opgenomen in hun WK selectie. Strahinja Erakovic is er daar een van. De 21-jarige speler van Crvena Zvezda -ook wel bekend als Rode Ster Belgrado- is één van de grootste verdedigende talenten uit de Mozzart Bet Superliga, en wellicht ook van het WK voetbal 2022. Erakovic, die vooral speelt als rechter centrale verdediger, heeft al enige ervaring in spelen in grote competities. Zo speelde hij al wedstrijden in de UEFA Champions League, UEFA Europa League en ook in de Nations League. In de laatste linie is hij multifunctioneel: Hij speelde dit seizoen ook al wedstrijden op rechtsback, als linker centrale verdediger als zelfs als linksback. Wat vooral opvalt in zijn data: Zijn kwaliteit in de passing, met een gemiddelde pass-nauwkerigheid van 88.2% in de korte passing. Ook heeft Erakovic een goede lange bal in huis: Meer dan de helft (53%) komt aan bij een medespeler. Dat is niet het enige wat er bovenuit steekt qua data. Erakovic is ook heel sterk in zijn duels, waar hij in de laatste linie 64% van zijn grondduels- en 62% van zijn luchtduels wint. Dat is dan ook terug te zien in zijn spel vooral: In de 1 op 1 verdedigende duels blijft hij rustig en goed voor de bal om zijn directe tegenstander te slim af te zijn. Met zijn goede tackles, kracht en aardige versnelling gaat hij graag de duels aan om de tegenstander van de bal af te zetten. Hij kan op niveau zeker een multifunctionele optie zijn voor Feyenoord. Erakovic kan op termijn een vervanger van Lutsharel Geertruida worden: De twee spelers tonen veel gelijkenissen. Of Erakovic op veel speelminuten op het WK kan rekenen, is nog even afwachten - maar wij zien deze potential graag aan het werk op het hoogste niveau. Interessant.

In Zwitserland is de selectie samengesteld door bondscoach Murat Yakin. Hij neemt een jonge, interessante defensieve middenvelder mee naar het eindtoernooi: Ardon Jashari, die sinds dit seizoen zijn doorbraak maakt in de Super League van Zwitserland. De 20-jarige speler van FC Luzern speelde dit seizoen 15 wedstrijden waarin hij in alle wedstrijden vanaf de start mocht beginnen en 3 assists mocht geven. Jashari mocht een paar maanden geleden al zijn debuut maken voor het Nationale elftal van de Zwitsers in de Nations League tegen Tsjechië. Daarvoor kwam hij al uit voor Zwitserland O21. Jashari is een speler die terug kan zakken om als spelverdeler te figureren door vooral laag op het veld kort aan de bal te zijn. Maar ook als aanspeelpunt op het middenveld; zo is hij altijd zoekende om in de positie te staan om tussen de linies te komen om aangespeeld te worden en het overzicht te hebben om de bal weer door te kunnen spelen. Dit doet hij zowel met korte passing: 83% nauwkeurig - maar ook met lange ballen naar de aanvallers: 52% nauwkeurig. Wat in zijn spel opvalt is zijn snelheid zonder bal. Deze snelheid gebruik hij met het opjagen van zijn tegenstander op het middenveld, om zodoende de tegenstander tot te dwingen tot fouten. Hieruit volgen balveroveringen, waarin hij ook 53% van zijn duels wint op het middenveld. De naam van Jashari is dan ook bekend op Rotterdam-Zuid.

Delen