115jaarfeyenoord-web

Nieuws

19 juli 2023 • Feyenoord 115 jaar!

Van de redactie

Vandaag, 19 juli, viert Feyenoord haar 115-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1908 heeft Feyenoord een onuitwisbare stempel gedrukt op het Nederlandse voetbal. Feyenoord Rotterdam is een club met een rijke historie. Een historie die begint op 19 juli 1908.

Op die dag wordt in koffiehuis De Vereeniging door vier enthousiaste jonge mannen een voetbalclub opgericht, Wilhelmina genaamd. De naam en het tenue van de club veranderen in de jaren daarna nog enkele keren, maar op 15 juli 1912 krijgt de club haar definitieve naam: Rotterdamsche Voetbal Vereniging Feijenoord. De club gaat spelen in het inmiddels klassieke tenue: een rood-wit shirt met zwarte broek en zwarte kousen met een rood-witte band. 

Hoewel Feyenoord tweemaal van speellocatie wijzigde, is Rotterdam-Zuid altijd de basis van de club geweest. Het gebied ten zuiden van de Maas blijkt een voedingsbodem voor succes. Promoties volgen elkaar in rap tempo op en twee weken voordat Feyenoord het 12,5 jarig jubileum viert, zet de club de laatste stap naar de hoogste klasse van Nederland. De arbeidersclub nestelt zich tussen de zogenoemde ‘heerenclubs’, die in die jaren het voetbal domineren. Maar aan die dominantie komt snel een einde: in 1924 – zestien jaar na de oprichting en in het derde seizoen op het hoogste niveau – behaalt Feyenoord voor het eerst in de historie de landstitel. De doorbraak van de arbeidersclub uit Rotterdam-Zuid is een feit.

Door de successen van Feyenoord gloeit heel Rotterdam van trots. De arbeidersmentaliteit van de handelsstad, met de vele inwoners die werkzaam zijn in de haven, zit verankerd in het DNA van de club. Feyenoord is een club van aanpakken, strijd en geen woorden maar daden. De Trots van Zuid, nog steeds een van de bijnamen van Feyenoord, wordt de Trots van Rotterdam. Met de successen en het aansprekende voetbal dat gespeeld wordt, groeit ook de belangstelling van buiten de stadsgrenzen. Feyenoord wordt een nationaal geliefde club; diep geworteld in het Rotterdamse, maar met fans verspreid over het hele land. Feyenoord wordt de club van het volk, dat sinds 1937 samenkomt in het iconische stadion De Kuip.

Gedurende 115 jaar heeft Feyenoord talloze triomfen gevierd. De club heeft maar liefst zestien keer het landskampioenschap behaald en heeft diverse nationale bekers en supercups op haar naam geschreven. Daarnaast heeft Feyenoord ook internationaal van zich laten horen. Het absolute hoogtepunt was de winst van zowel de Europa Cup 1 (Champions League), als de wereldbeker in 1970, waarbij de club geschiedenis schreef door de eerste Nederlandse club te zijn die een Europese trofee en wereldbeker won.

Het 115-jarig bestaan van Feyenoord is een moment om terug te kijken op de rijke historie van de club en om te waarderen hoe deze zich heeft ontwikkeld. Het is een eerbetoon aan alle spelers, trainers, bestuurders en supporters die hebben bijgedragen aan de successen en de unieke identiteit van Feyenoord. Het markeert ook de vastberadenheid van de club om verder te gaan, nieuwe uitdagingen aan te gaan en toekomstige triomfen te behalen. 

Namens de hele 1908.nl crew: Gefeliciteerd Kameraden!

Delen

Reacties

DE MOOISTE CLUB VAN NEDERLAND FEYENOORD, FEYENOORD!
Hand in hand met Feyenoord sinds 1908 en nu na 115 jaar nog altijd de mooiste
club van Nederland Feyenoord forever
Mijn eerste wedstrijd was Feyenoord-PSV (1-1) 1983. Helemaal niks van de wedstrijd meegekregen. Ik was alleen maar vop verwondering om me heen aan het kijken. Maw het wad liefde op het eerste gezicht.
Gefeliciteerd allemaal met onze mooie club!
Een schitterende opmaat richting de 115e verjaardag was het afgelopen seizoen. De club bloeit, laten we hopen dat ie ook groeit!

Gefeliciteerd, mede-Feyenoorders
Gefeliciteerd met de mooiste club van Nederland kameraden.
115 jaar en het voelt als herboren 😍 gefeliciteerd kameraden!
Mooie dag voor spectaculair transfer nieuws lijkt mij 🥳
De eerste inkomende transfer kan nog dagen gaan duren , dus je geduld gaat nog op de proef worden gesteld....
We hebben er al 4, hoe bedoel je eerste transfer?
Ik bedoelde de eerst volgende inkomende transfer ...
Geduld zat, maar het is er een mooie dag voor toch?
Nu is een mooi moment om te vertellen hoe ik wist dat feyenoord mijn club is.

Toen ik jong was had ik niks met voetbal maar een klasgenoot was jarig en hij had een feestje. Een rondleiding rond de kuip ik ging mee omdat ik toch wil weten waarom iedereen zo veel van voetbal hield. Toen ik daar aan kwam was ik verbaasd hoe mooi alles was zeker de catacombe. En nog veel meer toen ik thuis aan kwam was ik toch nieuwgierig waar ik naartoe was gegaan. Niet wetende dat het in de toekomst mijn prachtige club was. Jaren verder en me opa zat voetbal te kijken. Ik vroeg aan hem voor welke club ben je. hij zei vol trots feyenoord jongen ik ging mee kijken en zag de kuip. En ik dacht daar ben ik geweest vroeger. en toen wist ik dat het een match was. Ik zal het nooit vergeten hoe mooi het is om feyenoorder zijn.

STERKER DOOR STRIJD 💪
Sorry voor de lange reactie maar ben echt trots op me club🥹
Dankje voor mij is het heel dierbaar en mooi.
Mooi geschreven 👊🏻 115 jaar de mooiste voetbalclub 💪
Zeker geniet ervan kameraden hopelijk met een nieuwe aanwinst zal de kers op de taart zijn.
Gefeliciteerd kameraden met de mooiste club 👊🏻💪
Gefeliciteerd mede kameraden👊🏼