berghuis

VK Sportphoto

Nieuws

AD kan zich niet vinden in kritiek van Berghuis

Van de redactie

Steven Berghuis hekelde gisteren de berichtgevingen in de media in aanloop naar de Klassieker. De aanvaller vertelde aan ESPN dat onder andere het Algemeen Dagblad zijn terugkeer in De Kuip onnodig in negatieve zin had opgeklopt.  

Rennie Rijpma – hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad – is het niet eens met Berghuis, zo vertelde zij bij Renze op Zondag. “Ik denk dat de inhoud van deze Sportwereld goed afgewogen was. En dat wij zeker niet hebben aangezet tot meer bedreigingen. In onze berichtgeving hebben wij er met name bij stilgestaan hoe we alles rondom Berghuis kunnen de-escaleren in plaats van olie op het vuur te gooien”.

“Er staat volgens mij duidelijk bij wat niet en wel kan. Als je de overstap maakt van Feyenoord naar Ajax dan beseft iedereen dat je  niet met open armen in De Kuip wordt ontvangen. Daar komt enige emotie bij kijken en dat hoort ook bij voetbal”, zo verdedigde de hoofdredacteur te fotokeuze en begeleidende lijstje wat wel en niet mag (zie cover onderaan de tekst).

Gevraagd naar enige reflectie op het eigen handelen; “Hij heeft het specifiek over die foto. Daar hadden we wellicht ook een andere foto kunnen kiezen. Maar als je kijkt naar wat erop staat, en ook als je het verhaal erbij leest, gaat het er juist over wat je mag verwachten van supporters. Het is ook maar de vraag of de media een rol hebben om de gemoederen tot bedaren te brengen. Het is ook een taak om verslag te doen wat er gaande is”.

Op de stelling dat er is gekozen voor een schurende foto om kranten te verkopen; “Je wilt prikkelend zijn, maar tegelijkertijd niet iets aanwakkeren waar je zelf op tegen bent. Dat is een lastig snijvlak”, aldus Rijpma.

De hoofdredacteur prijst wel het feit dat Berghuis zich uit. “Laat ik voorop stellen dat wat er rondom Steven Berghuis (door Rijpma steevast Stefan genoemd, red.) is gebeurd, niet normaal is”. Dat hij zich daarover uitspreekt vind ik sterk van hem en getuigen van kracht. Hij had ook zijn mond kunnen houden”.

ad-sportwereld-cover

Delen

Reacties

Het AD met "journalisten" niveau schoolkrant, meer is het niet, Gouka, Wijffels die zijn het schoolkrant niveau niet ontstegen.
Nee, en ongetwijfeld gaat het griezeligste mannetje van Nederland vanavond ook weer zeggen dat het allemaal onzin is, waarschijnlijk voorafgegaan door de kwijlkleffe opener "Wilfred, je bent het toch met mijn eens...".
Van der Gijp heeft niks verkeerds gezegt. Hij heeft aangegeven dan hij het niet vond kunnen en dat men normaal moest doen. Hij heeft daarnaast gezegt als je een hoop gezeur wilt voorkomen laat hem dan thuis, zeker als hij op de bank moet zitten. Is zijn mening en zegt er verder niks verkeerd.
Het is niet alleen het AD wat het publiek probeert te "sturen".
Vrijwel alle media deed hier aan mee. Gelukkig bleef het bij wat fluitconcerten. Voor de rest kon Berghuis absoluut geen stempel op de wedstrijd zetten. Zijn reactie kon ik wel een beetje begrijpen. (red. beetje)
Alles voor de clicks bij dat rioolkrantje, die muts die gisteravond op tv alle ruimte kreeg om opzichtig het stoepje schoon te vegen, wat zaten ze bij de media te hopen dat het mis zou gaan, want dat is de insteek geweest van de media, en dan de schooljournalistiek van Gouka, Wijffels.
Nog even Tirana in herinnering halen, AD journalisten die zich verveelden en Feyenoord fans oproepen om even een kroeg te verbouwen dan had hij wat te schrijven.
Dat is het AD.
Feyenoord gaat als koploper de Klassieker met 5 punten voorsprong op de aartsrivaal. De rijkste club van het land gaat met 5 punten achterstand een confrontatie met de aartsrivaal aan, aanhaken of afhaken. Je zou zeggen: heel veel materiaal om een prachtige coverfoto bij te zoeken.
Het AD kiest ervoor om een foto te plaatsen van een oud-speler van de ene club die al jaren bij de andere speelt, met een opsomming van wat er allemaal mis kan gaan. En ziet zelf vervolgens niet in dat die keuze niet alleen totaal geen recht doet aan de huidige situatie, maar ook nog eens onnodig olie op het vuur gooit van waar een zeer klein deel van de aanhang van één van de clubs zich druk om maakt. Flutkrant.
Media kan het niet hebben dat het niet is geëscaleerd. Ze hadden er zo op gehoopt.
Ik blijf er bij dat hij van te voren wist dat dit ging gebeuren. Hij heeft zelf de overstap gemaakt, hij en zijn familie hebben deze keuzen gemaakt.

Ik zeg het toch er maar specifiek bij. Ik keur het gedrag af en ben om deze redenen niet naar de kuip gegaan voor mijn eigen veiligheid. Wilde niet tussen de agressie staan. Ook ik vind het te ver gaan. Maar blijf er wel bij dat deze jongen het zelf op zich heeft afgeroepen.
Die overdreven agressie in het stadion is er helemaal niet geweest, zoals Berghuis uiterst correct aangaf.
Zelf ben ik Feyenoord supporter, maar ik vond het artikel volkomen misplaatst. Pure opruiing, blij dat het publiek zich desondanks netjes heeft gedragen, ook na de teleurstelling van de gelijkmaker. Hoewel dat eigenlijk normaal zou moeten zijn, mag dat nu ook wel eens gezegd worden.
Natuurlijk was het artikel een stuk meer genuanceerd, op basis van het prima interview met te kloese en de wolf. Maar dit artikel zit logischerwijs achter een betaalmuur en wordt daarom door velen niet gelezen. De kop is pure clickbait (de essentie van een krantenkop) en enigzins provocerend. Ik snap berghuis zn reactie wel, maar de uitleg van t AD ook. Laten we daarnaast voorop stellen dat het echte probleem natuurlijk ligt bij de hersenlozen die deze gast en zn familie gaan bedreigen op social media..