pedersen

VK Sportphoto

Nieuws

Ademhalingscoach Robbin Vredeveld helpt Pedersen

Moreno

Na afloop van het duel tegen AZ verklaarde Marcus Pedersen, de maker van de winnende 2-1, zijn enorme uithoudingsvermogen mede te danken te hebben aan ademhalingsoefeningen. "Ik doe extra dingen om mijzelf te verbeteren", aldus de Noor.

Pedersen staat bekend om zijn enorme rushes aan de rechterkant bij Feyenoord. De offensief ingestelde rechtsback staat op het lijstje met High Intensity Runs (HIT) na vrijwel iedere wedstrijd bovenaan. De statistiek, die trainer Arne Slot veel gebruikt, geeft aan hoeveel sprints op hoge intensiteit de spelers per wedstrijd trekken. Pedersen denkt dat dit mede komt door de ademhalingscoaching, waar hij sinds twee maanden mee bezig is. "Door die ademhalingsoefeningen kan ik meer zuurstof opnemen. Daardoor kan ik nog meer 'pushen'."

De ademhalingscoach die ervoor zorgde dat de voetballer na negentig minuten nog steeds onvermoeibaar was, is Robbin Vredeveld. Steeds meer sporters maken gebruik van zijn specialisme. "Je ademhaling is de afstandsbediening voor het zenuwstelsel. Als je wilt presteren, moet je op de juiste knop drukken", vertelt hij aan PZC.

Bij de Noor ziet hij na twee maanden al een flinke ontwikkeling. "Het heeft er zeker voor gezorgd dat hij tijdens de wedstrijd meer energie had. Hij maakt de meeste meters en is het minst snel uit z’n energievoorraad. Ongeveer twee maanden geleden kwam Marcus naar mij toe en sindsdien trainen we wekelijks. Het resultaat daarvan zie je nu al.”

Het welbekende ijsbad is één van de methodes die Vredeveld gebruikt om de ademhaling van sporters te trainen. ,,Dat is dé plek om te testen of jij controle hebt over je emoties, of dat je emoties controle hebben over jou. Daar bepaal je of jij in staat bent interne rust te creëren, die je vervolgens ten uitvoer brengt in het stadion. Het volle stadion is dan het echte ijsbad.”

Delen

Reacties

“Het volle stadion is dan het echte ijsbad.”

Volgens mij is het volle stadion juist een warme deken…
Hij gebruikt het ijsbad toch als metafoor jonge, dat snap je toch wel..
Kunnen we die man direct aan de technische staf toevoegen, strijd om kampioenschap wordt er een van de langste adem ;)
Dat Pedersen dit uit zichzelf doet, geeft aan dat hij een echte professional is. Al onze spelers zouden die ademhalingstechnieken moeten kunnen, denk ik dan. Ze worden daar iig zeker niet slechter van. Ik weet niet of Trauner al zoiets gedaan heeft, maar aan die pleister op zijn neus te zien, kan hij dit ook wel gebruiken.