dickadvocaatajax

Nieuws

Advocaat matste Berghuis: “Iets te veel, vooral op het einde"

Dennis

Oud-Feyenoordtrainer Dick Advocaat denkt dat Steven Berghuis zichzelf een uitzonderingspositie geeft bij Ajax en herkent die nukken van de buitenspeler uit hun gezamenlijke tijd bij Feyenoord.

Berghuis toonde zich voor de camera van ESPN verbaasd hoe hij en Steven Bergwijn als zelfbenoemde beste spelers van de Eredivisie worden aangesproken op het weinig uitvoeren van verdedigende taken. Advocaat herkent daarin dat Berghuis zichzelf een uitzonderingspositie toebedeeld. “Zij dachten dat ze wat minder hoefden te doen dan anderen. Buitenspelers moeten alleen ook meedoen, ook op dat niveau”, zo zegt hij bij Veronica.

De 76-jarige huidige bondscoach van Curaçao herinnert zich dat Berghuis in hun gezamenlijke Feyenoordperiode (2019-2021) ook die opvatting had. Hij matste de buitenspeler en ging daar enigszins in mee. “Iets te veel. Vooral op het einde. Daarom zeg ik nu, iedereen moet doen wat er wordt gevraagd op zijn functie.” Op de vraag of Berghuis om kan gaan met kritiek, wijst Advocaat naar de grillen van Berghuis. “Waarschijnlijk wat moeilijker. Hij was wat wispelturig, de ene keer wat meer en daarna wat minder.” 

De voormalig Feyenoordtrainer prijst zijn oud-speler en noemt hem een uitzonderlijke speler. “Dat is hij ook, in Nederland zeker. Als je dit soort spelers in je elftal hebt…” De moeizame onderlinge verhouding aan het einde van hun samenwerking heeft het beeld dat hij van Berghuis heeft niet beïnvloed. “Iedereen probeert het uit mijn hoofd te praten, maar het is gewoon een geweldige speler. Maakte ieder jaar achttien goals. Als je als buitenspeler twee jaar achter elkaar 18 goals maakt en 16 assist geeft, nou dat is veel als buitenspeler.” Advocaat bestrijd wel het beeld dat Berghuis destijds de enige Feyenoordspeler was met kwaliteit en wijst op de resultaten. “In het eerste jaar waren die goed, tot aan Corona. We haalden ook de bekerfinale (die ging niet door vanwege Corona, red.). Maar het laatste half jaar ging wat minder, dat is waar.”

Delen

Reacties

Als je het niveau van de buitenspelers nu ziet had hij niet misstaan. Ik ken zelf de persoonlijkheid van Berghuis niet want ik ben er niet bij geweest. Enige wat je kan zien is dat hij een hekel heeft aan verliezen.

Maar je kan niet invullen hoe feyenoord er voor zou staan als hij er nog was geweest.

Gelukkig doen we het goed sinds Slot er zit. Dus het boek Berghuis kan je sluiten en moddergooien of 'wat als' heeft achteraf geen zin.
Als Berghuis was gebleven had hij net zo vaak de landstitel gewonnen en wij, dus hij, mogelijk de Conference League. Wat die finale was nou echt een wedstrijd waarin hij ons dat het kunnen geven wat Roma wel had en wij niet. Maar goed voor Berghius zal zijn veel riantere salaris veel vergoeden.
Uiteraard, ken ik hem ook niet persoonlijk maar dat het een baasje is, dat slecht met frustraties om kan gaan, is wel duidelijk. En dat is een heel zwak punt, hoe begrijpelijk die frustraties waren en zijn.
Ik dank Berghuis dat hij het een 'stap hogerop' wilde proberen...
Berghuis had het in interviews na een gelijkspel of nederlaag vaak over: Wij moeten leveren maar hebben onvoldoende geleverd.

M.a.w. verweet hij zijn ploeggenoten een gebrek aan inzet. Vaak had hij gelijk dat er te weinig was geleverd.

Advocaat benadrukt dat Berghuis zelf vaak te weinig leverde.

Toen Slot was aangesteld als trainer, verwachtte ik dat Berghuis op zeker zou blijven. De spelersgroep verweet Advocaat vaak dat ze te behoudend moest spelen. Volgens Advocaat kon aanvallend voetbal niet vanwege een gebrek aan kwaliteit.

Slot kwam en toonde aan dat met minimale middelen en keer op keer maximale inzet aanvallend voetbal wel kon. Slot en Pusic zouden voor Berghuis nooit een uitzondering hebben gemaakt. Maar waarschijnlijk had Berghuis zoveel plezier aan de spelopvattingen van Slot beleefd dat hij wel zijn verdedigende taken had uitgevoerd.

Maar Berghuis koos voor de gevoelige transfer waar hij één seizoen plezier aan heeft beleefd. Nu loopt hij alweer anderhalf jaar rond bij een ronddolende club.

Voor ons heeft alles geweldig goed uitgepakt. Dankzij zijn transfersom kon Slot Pedersen, Trauner en Aursnes halen en was er nog spelersbudget over voor het huren van Til, Nelson en Dessers.

Dat zijn toch zes spelers die wel altijd hebben geleverd.
Volgens mij is je laatste alinea het enige dat relevant is als hij Feyenoord verlaat voor die andere ploeg.
Voor Slot komen spelers vanwege het attractieve energieke voetbal graag naar Feyenoord en voor Advocaat kwamen de getalenteerde spelers niet zo graag naar Feyenoord.
Berghuis en Bergwijn de zelfbenoemde beste spelers van de Eredivisie
🙄😳
IS DAT EEN GILLER?! 😂😂
Bij psv lopen er ook een paar met de zelfde EGO
Net als Wijndal vorig jaar totaal de realiteit kwijt.
Dit is er namelijk wel één in dezelfde categorie als: beste linkerkant van NL, misschien wel van Europa.
Er op terugkijkend is het vertrek van Berghuis toch wel het beste dat Feyenoord is overkomen.
6 miljoen en hoop salaris

Ben toch benieuwd hoe samenwerking met Slot was gelopen. Of daverend succes of heibel in de tent
Dat je nog überhaupt nadenkt over die smeerlap. Lagaan man.
Dick is een geweldige vent daarom lees ik het stukje maar verder?
Heel lauwloenen ventje die Steven.
Laat ik duidelijk zijn.
Ik was heeeeeeeeel blij met zijn vertrek.

Vond het absoluut geen aanvoerder.
Als het goed gaat staat hij vooraan. Als het slecht gaat ligt het aan iedereen behalve hem.
Totaal geen leider, wel een goede buitenspeler
Dat klopt. Daardoor had Feyenoord net voldoende middelen om wat voltreffers zoals Trauner aan te trekken waardoor je anders kon gaan spelen. . Maar de grondslag daarvoor is dat door de revolutie van Arnesen en het vakmanschap van Slot Feyenoord maximaal kon presteren met minimale middelen. Als Stam en Troost er nog hadden gezeten was het verlies van Berghuis een regelrechte ramp geweest.
Dit is nieuws van een week geleden......