Jahanbakhsh

VK Sportphoto

Nieuws

Alireza zoekt confrontatie met Iraanse overheid door middel van statement

Van de redactie

Alireza Jahanbakhsh is met meer dan 1,8 miljoen volgers op Instagram een van de populairste spelers van Iran. De invloedrijke Alireza zoekt samen met zijn Iraanse teamgenoten de confrontatie met de Iraanse overheid. Onderwerp van discussie? Vrouwenrechten. 

In het thuisland van de 29-jarige buitenspeler is het al een paar maanden onrustig vanwege vrouwenrechten. In Iran moeten vrouwen namelijk verplicht hun hoofd bedekken: Een vrijheidsbeperking waar de vrouwen van Iran meer dan genoeg van hebben. Steeds vaker volgen er confrontaties tussen de overheid en vrouwen die hun hoofd niet op de juiste wijze willen bedekken. Pas geleden moest een jonge vrouw dat bekopen met de dood na een ernstige mishandeling van de hoofddoek politie. Een revolutie lijkt aanstaande in het streng islamitische land en het nationale elftal kiest nu openlijk de kant van de demonstrerende massa.

Op zijn instagram pagina deelt Alireza de volgende tekst in het Perzisch/Farsi samen met een zwarte tegel als protest:

Tegenwoordig is het moeilijk voor ons en de mensen van mijn land. Bittere en pijnlijke dagen.

Eerlijk gezegd moet ik zeggen dat we niet mochten opereren vanwege de omstandigheden van het kamp en de regels met betrekking tot het wegblijven van cyberspace. Wij zijn de soldaten van deze mensen en we zullen altijd aan de kant van onze mensen staan. De mensen van dit land hebben veel ontberingen doorstaan ​​en gaven niet op. Het is niet te veel om te verwachten dat ze hun eenvoudigste mensenrechten willen. Deze mensen zouden met meer waardigheid en respect moeten worden behandeld. Geen onconventioneel of gewelddadig gedrag kan worden vergeven.

Ik zal altijd aan de kant van lieve mensen staan. Zoals elke keer dat ik een doelpunt maak voor het nationale team, ga ik naar de mensen van mijn land om mijn geluk met hen te delen, nu en in deze moeilijke dagen deel ik hun zorgen en verdriet. De rechterkant van de geschiedenis is de kant van de lieve mensen van mijn land. Mijn condoleances aan de familie van #Mehsa_Amini en mijn dierbare mensen voor deze tragedie.

Ik, Alireza Jahanbakhsh, zal herhalen tot mijn laatste adem (ik zal bij mijn volk blijven).

#Mehsa_Amini

De acties van Alireza en de rest van de selectie van Iran kan wel eens vergaande gevolgen gaan hebben. Momenteel dreigt er namelijk vervolging voor Ali Karimi, een voormalig international van Iran, vanwege zijn openlijke steun aan de protesten. Iran staat niet bekend om zijn vrijgevige regime, dus de kans bestaat dat hier het laatste woord nog niet over geschreven en gesproken is. 

alireza-instagram-post

Delen

Reacties

Een prachtig en ook zeer zeker een moedig statement van Alireza.
Niet voor de bühne zoals wij hier vaak in NL zien.

Zijn Instagram staat inmiddels op meer dan 4 miljoen volgers.

Laten we Alireza juist met enorm veel gejuich onthalen.
Voetballen is een mooie bijzaak.
1,8 miljoen volgers, nog veel natuurlijk.
Ik zou maar even geen thuiswedstrijden meer spelen.
Heel goed van je Alireza, toppertje!! 💪🏼💪🏼
Ik word er gewoon een beetje stil van.
wat een durf, moed, karakter. Alireza diep respect voor jou en al die dappere collega.s van het Iraanse elftal. geen minister geen politie geen ayatollah krijg het Iraanse volk eronder.
Google translate?

Even serieus: Echt heel dapper van Alireza, diep respect.
Wat een topper die Alireza, ook dapper om je podium zo te gebruiken
Het wordt "onrustig" doet geen recht aan wat er gebeurt in Iran. Er worden simpelweg mensen gemarteld en vermoord alleen omdat ze geen hoofddoek willen dragen. Dat je daar als bekende voetballer tegenin gaat is in dat regime een absolute no go met alle gevaren van dien. Onze Alireza laat heel veel moed zien en verdient heel veel respect net als mede internationals. Het zijn in mijn ogen echte helden!!!!!!!!