patrick-lodewijks

VK Sportphoto

Nieuws

"Als het nodig was stookten wij het vuurtje op. Even de Kuip wakker schudden"

Van de redactie

Patrick Lodewijks kijkt uit naar de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV. De huidige keeperstrainer van het Nederlands elftal kent een geschiedenis bij beide clubs. Lodewijks groeide op in Eindhoven en stond lang onder contract bij PSV. In de herfst van zijn carrière ging hij naar Feyenoord.

Dat was in het seizoen na de UEFA Cup winst in 2002. "Dat zijn misschien wel de mooiste jaren van mijn carrière geweest, omdat ik dat niet meer verwacht had. Ik moest weg bij PSV, was 35 jaar, en Feyenoord pikte mij op. En daarna ben ik ook nog negen jaar keeperstrainer geweest en coach van de beloften", zo vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Onoverwinnelijk

Lodewijks maakte meerdere duels mee tussen Feyenoord en PSV in De Kuip. Als keeper van Feyenoord herinnert hij zich het onoverwinnelijke gevoel voor aanvang van de wedstrijd in de spelerstunnel in 2003. "Wij wonnen die wedstrijd met 3-1. Het meest bijzondere was dat ik nog veel jongens kende van PSV. We stonden in de catacomben, daar beneden. Met Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe en Shinji Ono. Echt een goed elftal. Wij stonden links en PSV rechts, we keken en dachten: wij winnen vandaag, er gaat niets fout vandaag. Zo ga je ook die trap omhoog. Dat is ook wel een beetje de magie van de Kuip."

De oud-Feyenoorder weet ook hoe het is om als PSV’er naar Rotterdam te komen. "Het was ook echt zo dat ik als speler van PSV anders naar de Kuip ging, met een ander gevoel, dan voor een wedstrijd van PSV in de Arena. Maar als ik als speler van Feyenoord naar Ajax ging, was het gevoel wéér héél anders. De Kuip blijft een fantastisch stadion om in te spelen. Dat vond ik ook als speler van PSV. De Kuip kan een wedstrijd omdraaien."

Lodewijks zegt dat Feyenoordspelers ook handig gebruik maakten van het publiek om de wedstrijd te keren. "Als het nodig was stookten wij zelf het vuurtje op. Ging je een opstootje forceren. Huppakee, even de Kuip wakker schudden".

Magie van De Kuip

Lodewijks heeft in zijn loopbaan gezien dat jonge spelers onder de indruk waren van De Kuip. "Het heeft ook iets bijzonders hè, als je het nog nooit meegemaakt hebt. Je staat in een tunnel beneden en je gaat die trap op. Dat is nergens zo. Als je daar staat en je ziet als eerste die bovenste ring verschijnen, die dan helemaal vol zit, dan komt alles er wel bij. Als je daar niet op voorbereid bent, omdat je die ervaring niet hebt, dan kan het alle kanten op gaan."

Justin Bijlow

Als onderdeel van de Oranje-staf van bondscoach Ronald Koeman volgt Lodewijks Justin Bijlow op de voet. "Ik vind het hartstikke mooi hoe hij er opstaat. Maar ik kijk nu wel met een andere blik naar hem. De lat ligt nu op het niveau Oranje. Die lat moet aangetikt worden. Maar Justin is een talent. Dat is hij nog steeds, met zijn 25 jaar. Als keeper blijf je lang een talent. Maar het gaat nu snel met hem, ook door de Europese wedstrijden met Feyenoord. De druk die dan groter wordt."

Binnenkort spreken ze elkaar. "Maar dat is geen kennismaking, want we kennen elkaar al heel lang. Ik heb Justin op z'n 16e of 17e meegenomen op trainingskamp in Portugal. Hij staat bij mij op de lijst. Of hij bovenaan staat? Daar kan ik geen antwoord op geven. De potentie van Justin is dusdanig dat hij zelf moet zorgen dat hij bovenaan die lijst staat. Ik denk dat Justin tot de top van Nederland behoort, maar ook Noppert heeft zich verrassend snel ontwikkeld en Jasper Cillessen heeft een schat aan ervaring. Het is aan de bondscoach en mij om een keuze te maken", aldus Lodewijks.

Delen

Reacties

Heeft Feyenoord interesse getoond in Branco van Boomen, of is die niet haalbaar?
Gewoon Justin eerste van Oranje. Meteen goed de toon zetten 😀