te-kloese-smorenburg-proshots

ProShots

Analyse

Analyse omzet • Invloed van Castore en Champions League onder de loep genomen

Van de redactie

Gisteren publiceerden we onze eerste globale analyse van de jaarrekening 2023/24. Gedurende de interlandperiode lichten we verschillende aspecten van de jaarrekening van Feyenoord verder toe. Vandaag richten we ons specifiek op de omzetcijfers van Feyenoord in het boekjaar 2023/24, en kijken we naar de invloed van de Champions League en het contract met Castore op de omzet.

Omzet
Zoals gisteren aangegeven, kruipt de omzet van de traditionele top 3 naar elkaar toe. Ajax en PSV hebben beide over 2023/24 een omzet van 152 miljoen euro. Die omzet had Feyenoord ook kunnen hebben. Sinds afgelopen seizoen is de omzet niet helemaal meer goed te vergelijken. Medio september vertelde commercieel directeur van Feyenoord Ruud van der Knaap: "Het is ons beste merchandisejaar ooit geweest. Qua aantallen shirts die verkocht zijn, maar ook qua omzet. Alle records zijn verbroken." De extra shirtverkoop zorgde voor een aanzienlijke omzetstijging van zo'n tien miljoen euro voor de club.

Merchandise
Dan zou je denken dat de omzet van de merchandising is gestegen van 15 naar 25 miljoen euro. Dat is precies het gat tussen de omzet van Ajax en PSV enerzijds en Feyenoord anderzijds. Waar is de omzet merchandising gebleven? Castore heeft de gehele retail & merchandisingoperatie van Feyenoord overgenomen: van inkoop tot verkoop, inclusief de online- en retaildistributie van alle merchandising.

Op pagina 25 van de jaarrekening is te lezen dat Castore het personeel van de fanshops heeft overgenomen. Om die reden is de omzet en de kostprijs verkopen van de merchandising sterk verlaagd en draagt Feyenoord ook niet meer de personeelskosten betreffende de merchandising. Feyenoord heeft een beter contract gesloten met Castore dan in het verleden met Adidas, maar de inkomsten uit de merchandising zijn niet meer zichtbaar. De verbetering van het contract met de kledingsponsor is zichtbaar in de stijging van de omzet Partnerships, business seats, units en boarding. Deze is gestegen met 5,3 miljoen euro (van 34,3 naar 39,6). Dat is procentueel 15%. Dat is mede te danken aan rugsponsor Prijsvrij.

Deze omzetpost is bij PSV gestegen met 9% en bij Ajax slechts met 2,7%. Feyenoord heeft dit seizoen met MediaMarkt als enige van de drie een nieuwe hoofdsponsor met een sterk verbeterd contract. De verwachting is daarom dat deze omzetpost ook dit seizoen het hardst groeit bij Feyenoord.

Europese geldstromen
Wat ook impact op de omzet heeft, zijn het aantal Europese wedstrijden. Ajax en PSV kwamen zes keer in actie en Feyenoord slechts vier keer. PSV pakte de bonus van 9,6 miljoen euro door plaatsing voor de achtste finales en had twee keer een vol stadion in de voorronde van de Champions League waar onze club zich rechtstreeks voor plaatste. Het leverde PSV ca. 15,5 miljoen euro meer op.
Feyenoord was wel de koploper met seizoenkaarten en nationale recettes. Dat leverde 23,8 miljoen op tegenover 21,9 miljoen bij Ajax ondanks een hogere capaciteit en 15,5 miljoen bij PSV. De verklaring is niet moeilijk. Feyenoord beleefde afgelopen seizoen schitterende avonden voor de KNVB Beker tegen FC Utrecht, PSV, AZ en FC Groningen. De zegereeks werd bekroond met winst in de finale tegen NEC.

Wat verder opvalt is dat PSV als enige het stadion in eigendom heeft en daar structureel een goede omzet mee haalt. Veel profijt lijkt PSV er onderaan de streep niet uit te halen, want de Eindhovense huisvestingskosten zijn ook structureel hoger. We zouden eerder moeten kijken naar de omzet uit partnerships, business seats, units en boarding. Dat ligt bij Feyenoord en PSV steeds gelijk. Ajax haalt daar veel geld mee op.

Delen

Reacties

Weet iemand wie het overige 30% aandelenbelang in Varkenoord B.V. heeft? Feyenoord N.V. heeft maar 70% kijkende naar de structuur.
Castoreshirt kost 8 a 9 euro inkoop. Tel uit je winst
Goede achtergronden bij de cijfers. De feiten laten rondom partnerships, Business unit seats en merchandise wel dit zien: Ajax 90m, PSV 48m (excl 10m stadionexploitatie), Feyenoord 43m. Je ziet hier de achterstand die Feyenoord heeft vermoedelijk door lagere partnerships, en minder business Seat / skybox mogelijkheden vs. Ajax en PSV. Wellicht dat ergens kostenreductie van het personeel meegerekend moet worden maar deze opbrengsten mogen toch nooit minder zijn dan PSV.

Wat interessante punten voor vervolg artikelen. Personeelskosten: Ajax 102m en 67% van de omzet, PSV 77m en 51% van de omzet, Feyenoord 66m en 53% van de omzet. Tuurlijk heeft psv hogere premies betaald maar het toont aan dat alle 3 clubs enorm nat gaan operationeel gezien als er geen CL is. Je ziet het bij Ajax. Ook lijkt Feyenoord niet veel minder te betalen dan PSV (kampioen en CL premies in kosten psv). Daarnaast betaalt Feyenoord 8m meer dan vorig jaar toen er kampioenspremies betaald moesten worden.


Verder afschrijvingskosten transfersommen en transfer resultaat: Ajax 50m afschrijving en +82m transfer resultaat, PSV 25m afschrijving en +31m transfer resultaat, Feyenoord 37m afschrijving en +40m transfer resultaat. Ajax
Heeft de dure huishouding moeten redden met transfers, PSV en Feyenoord heffen afschrijvingen en transferresultaat een beetje op. Wel heel apart dat Feyenoord zo een hogere afschrijvingswaarde heeft dan PSV. Scheelt 12m (!!!) en dat terwijl psv zoveel dure aankopen heeft gedaan..

De cijfers zijn best zorgelijk voor Feyenoord. Het lijkt dat PSV een (veel) beter rendement haalt uit hun investeringen en dat Feyenoord fors transferresultaat (+40m) EN CL nodig zal hebben om mee te kunnen met Ajax/PSV. Als de CL wordt gemist, zul je de duurste spelers moeten verkopen en spelers terug moeten halen voor een lage transfersom met een lager salaris. Een minder jaar zal voor Feyenoord (uiteraard) meer impact hebben dan voor Ajax en PSV. De cijfers zeggen mij dat Feyenoord op een te grote voet heeft geleefd.
Sterke samenvattingen van je, lees dit graag en je hebt gelijk Feyenoord leeft op grote voet.
Wat wel zo is had je dat niet gedaan had je CL dan wel gehaald. En ja haal je dat niet dan moet je de betere spelers verkopen, dat moet nu ook wel overigens, een Timber tekent niet bij, dat is laatste seizoen. Wat doet Hartman, moet je hopen dat hij jaar wil bij tekenen.
En wordt steeds moeilijker om spelers van gelijk niveau terug te halen, zullen vaak talenten zijn en dan is afwachten hoe dat gaat.
De vraag is inderdaad of je de CL had gehaald. Feyenoord zit ook in een lastige positie. Je bent financieel duidelijk minder dan Ajax en PSV. Slot was de echte money maker die Feyenoord ondanks minder mogelijkheden trok naar het niveau van een Ajax en PSV. En als je daar dan bent wil je er blijven en lijkt er fors geïnvesteerd te zijn in spelers, tekengelden en salarissen. Dat is vorig jaar goed uitgepakt, omdat er CL werd gehaald (2e plek met meer punten dan kampioensjaar). Maar gek genoeg had dat zonder de 25m gekund die uitgegeven is aan Zerrouki, Ueda en Ivanusec (onder druk
van Slot).

Het heeft er veel van weg dat het gezeur van Slot om versterkingen aan de bovenkant geresulteerd heeft in die aankopen maar ook hoge tekengelden en dure contracten (Wieffer, Hartman, Hancko, Gimenez, Beelen, Trauner, Bijlow). Het probleem is dat de niet CL inkomsten niet even hard meegroeien als de afschrijvingskosten en salarissen. Dat zorgt voor een zorgelijke situatie bij een minder jaar. Zie maar deze posten binnen een jaar te verkleinen, krijg je het probleem van Ajax dit jaar op de transfermarkt.

Wat mij echt tegenvalt is dat Te Kloese op
de laatste dag van de transfermarkt nog even het transfer record wilt breken met Skov Olsen of Diao. Bizar met deze bedragen. Er wordt echt blufpoker gespeeld, echter hebben we onze joker (Slot) niet meer. Maar goed, je hoort veel supporters klagen over gebrek aan top versterkingen, dus je kan het niet goed doen. Komt ook mede door Slot die meermaals liet vallen dat het geld tegen de plinten klotst en zijn opvolger zou profiteren van het geld dat hij had verdiend. Dat ligt toch echt anders en daar is Feyenoord helemaal niet aan toe zolang je de inkomsten niet kan vergroten.
Dat verhaal afschrijvingen is inderdaad heel vreemd, PSV heeft 80 miljoen op de balans als vergoedingssommen , ik neem aan, dat dat de geactiveerde waarde van de spelers is minus de gepleegde afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen, totaal is dat 28,5 miljoen en Feyenoord heeft die post in 1 keer vermeld en is 37,7 miljoen. Dus een verschil van bijna 9 miljoen, terwijl Feyenoord geactiveerd heeft 65 miljoen vergoedingssommen.
Ik kan er maar 1 ding bij bedenken, dat Feyenoord de maximale toegestane afschrijvingen hanteert die de Belastingdienst heeft vastgesteld en PSV niet.
En waarom PSV dat niet zou doen, je zou zeggen hoe minder winst je maakt, hoe minder belasting je moet betalen .
Daarom had ik een paar uur geleden al gevraagd om daar eens een analyse op los te laten, want het is voor een buitenstaander heel vreemd.
Heel goed punt. PSV gaf volgens transfermarkt 56m uit in 2023/2024. Volgens mij dit jaar ook vrij vlot 20m voor flamengo en Tilman. Dat verschil kan nooit zo groot zijn.

Zou inderdaad heel fijn zijn als men zou kunnen uitzoeken hoe afschrijvingskosten en vergoedingsommen op de balans worden gewaardeerd.
Heel simpel tegen historische kosten. Aanschafwaarde minus cumulatieve afschrijvingen. Beiden tegen historische kosten.
Een trend die ik wel zie is dat PSV in 2023 en 2024 steeds 5 jarige contracten uitdeelde aan hun dure aankopen, wat een lagere jaarlijkse uitgave betekent.

Feyenoord heeft flink geïnvesteerd in 2022 en 2023 en daar zie je toch vaker 4 jaar (Hancko, Gimenez, Timber, Zerrouki, Stengs). Wellicht heeft dat een impact. Daarnaast vallen Stengs, ueda en ivanusec in de cijfers van dit jaar aangezien ze laat in de zomer van 2023 erbij kwamen. Wellicht dat het impact heeft en Tillman en flamingo pas volgend jaar bij PSV ..
En het is natuurlijk de vraag of Feyenoord die informatie gaat delen met buitenstaanders en openbaar maakt.
Het zijn natuurlijk wel vertrouwelijke bedrijfsgegevens, dus denk het eerlijk gezegd niet, binnen de financiele afdeling zullen er een paar zijn die het weten en de Belastingdienst.
Een ander belangrijk punt is nog dat negatieve werkkapitaal van bijna 50 miljoen, dat geeft ook maar aan, dat Feyenoord moeite heeft om de groei die ze doormaken bij te houden.
De mensen bij de Belastingdienst zullen vermoedelijk weinig meer weten dan de gebruiker van de jaarrekening. Alleen als er gekke zaken in de jaarrekening zitten, gaan ze over die specifieke zaken in gesprek of als er signalen zijn dat er mogelijke fiscale fraude wordt gepleegd wordt de FIOD erop afgestuurd zoals in de jaren '90 rond de zaak Vidmar.
De invloed van de Belastingdienst is beperkt op de jaarrekening. Als Feyenoord een speler aantrekt voor 4.000.000 met een 4-jarig contract, dan is de afschrijving in de jaarrekening 1.000.000 en in de aangifte vennootschapsbelasting 800.000 (minimaal afschrijven in 5 jaar volgens fiscale regels). Het verschil in afschrijving zie je alleen terug in de post latente belastingen.
Ik heb al eens vaker geschreven DtK moet zich volledig gaan richten op eenwording met het stadion, na onderzoek door bijv. TNO over de bouwkundige status.
Dan een founder gaan vinden die 100 miljoen wil investeren en het hele zakelijke gedeelte gaan verbouwen en uitbreiden dan ga je echt geld verdienen.
Liverpool, toch niet de minste, heeft het in haar laatste fase van renovatie Anfield Road gedaan, een externe founder en ruim 2.200 business seats/boxen erbij en je hele restaurant, bars gedeelte voor de zakelijke supporters uitbreiden.
Leuke samenvatting van een paar cijfers, dus complimenten.

Nu ben ik benieuwd naar een analyse van de balanspost Vergoedingssommen , 65 miljoen bij de Ven W Afschrijvingen vergoedingssommen en bijzondere waardevermindering van 37,7 miljoen .
Of daar wat meer duidelijkheid boven tafel is te halen.
Leuk om het jaarverslag te lezen in een paar minuten. Het is geen analyse maar een samenvatting.

Al ben ik nu wel heel erg benieuwd naar een analyse over de cijfers en verhoudingen.
Aardig stuk maar ik mis de inhoudelijke analyse over de cijfers van Feyenoord. Het vergelijk wordt getrokken met Ajax en PSV, dat kan een goede insteek zijn voor een artikel, maar dan zie ik graag iets meer inzicht in de ontwikkeling van de cijfers per club.

Het stuk omtrent merchandise is nog iets dieper te analyseren wanneer je het vergelijk maakt met voorgaande jaren, dan zie je dat kosten en reserveringen deels zijn afgeschreven omdat deze nu door Castore gedragen worden. Het is dus niet alleen de plus in de besproken pot, maar ook een besparing in een andere pot.

Volgend jaar kunnen we wederom goede cijfers verwachten en het is nu knokken om daarna weer knaken te kunnen graaien op het internationale toneel. We zullen niet begroten op CL omdat duidelijk is dat geen enkele Nederlandse club de plaatsing kan garanderen, 3 van de 5 jaar plaatsing zal het doel zijn neem ik aan en dat moet haalbaar zijn
Nu nog een paar hwangs enzo. Skov. Bae. Meer meer meer
En zo zie je aan psv dat eigen beheer stadion helemaal niet veel extra oplevert. Fey huurt nu voor slechts 3 miljoen. Worden ze eigenaar dan gaat eigen vermogen van 14 milj snel op aan gaten dichten....
Fijn zo'n analyse. Ik begrijp alleen nog steeds niet wat de deal met Castore ons nou echt heeft opgeleverd. De omzet uit partnerships is met 5 miljoen toegenomen maar de deal met Castore zou in 6 jaar 50 miljoen opleveren volgens de berichten. Of was dat bedrag van 50 miljoen omzet en gaan daar nog kosten vanaf?
Dat is inderdaad niet helemaal duidelijk. Dat gaan we nog navragen bij Smorenburg hoe dat precies zit.
3.2.1 Kostprijs van de omzet

2023-2024 2022-2023
Kostprijs verkopen merchandising 2024 ,128
en in 2023 7.226