lingr-feyenoord-2

Feyenoord.nl

Analyse

Analyse • Wie is de nieuwe aanwinst Ondřej Lingr?

Stan

Donderdag bevestigde Feyenoord de komst van Ondřej Lingr. De aanvallende middenvelder met de Tsjechische nationaliteit komt via een huurconstructie over van Slavia Praag en kan komende zomer door de Rotterdammers definitief worden ingelijfd. Wat voegt deze 24-jarige Lingr toe aan de selectie van de landskampioen?

Ondřej Lingr stroomde op 10-jarige leeftijd in in de jeugdopleiding van MFK Karviná, dat hem oppikte bij de nabijgelegen club uit zijn geboorteplaats Havířov. Voor Karviná, dat qua niveau schommelt tussen het eerste en tweede niveau van Tsjechië, maakt hij in 2017 op 18-jarige leeftijd zijn debuut tegen Sparta Praag. Na 80 wedstrijden en 12 doelpunten maakt Lingr de overstap naar het grote Slavia Praag. De club uit de Tsjechische hoofdstad legde 450.000 euro neer voor de middenvelder.  

In dienst van Slavia beleeft Lingr de nodige successen. Waar afgelopen seizoen nog de nationale beker in de wacht wordt gesleept, won hij in zijn debuutseizoen (2020/2021) met de Slavisten zelfs de nationale dubbel. Met 40 doelpunten en 11 assists in 138 wedstrijden heeft Lingr een behoorlijk aandeel in die successen. Bovendien speelt hij met de Tsjechische ploeg in zowel de Europa League als de Conference League.

In dat laatste Europese toernooi maakte Lingr twee seizoenen geleden kennis met Feyenoord. Slavia zat samen met de Rotterdammers in een poule die verder bestond uit Union Berlin en Maccabi Haifa. Na een overwinning van Feyenoord en een gelijkspel in de onderlinge wedstrijden stroomden beide ploegen door naar de volgende ronde van de Conference League. In datzelfde toernooi werden de ploegen in de kwartfinale weer aan elkaar gekoppeld. Wederom volgde er een gelijkspel en een winstpartij voor Feyenoord waardoor de club uit Rotterdam Slavia uitschakelde. Lingr kwam in alle vier de ontmoetingen in actie.

Nu vertrekt Lingr dus naar De Kuip, het stadion waar hij twee jaar geleden nog zo van onder de indruk was. De Nederlandse kampioen huurt hem voor één seizoen van Slavia Praag, waarna hij in de zomer voor rond de 3,4 miljoen euro de definitieve overstap kan maken.

Als speler van Slavia schopt Lingr het ook tot international. Begin 2022 debuteerde hij voor de nationale ploeg van Tsjechië in een WK-kwalificatieduel met Zweden. Tot nu toe kwam hij tot zes duels voor het nationale team van de Tsjechen. Daarvoor speelde hij al voor meerdere vertegenwoordigende jeugdteams.

Productieve schaduwspits
Bij Feyenoord komt Lingr terecht in een rijtje met Guus Til en Sebastian Szymański: aanvallende middenvelders die in dienst van de Rotterdammers lieten zien over een behoorlijk werkethos te beschikken, maar ook de nodige doelpuntenproductie met zich meebrachten. Dat neusje voor de goal is iets wat op dit moment nog lijkt te ontbreken op het middenveld van de Rotterdammers. Met het verliezen van Orkun Kökçü en Szymański levert de ploeg van Slot meer dan twintig doelpunten in en aanwinsten Ramiz Zerrouki en Calvin Stengs staan niet bekend als de grootste doelpuntenmakers.

Voor Lingr geldt dat meer. Vorig seizoen scoorde hij nog 16 doelpunten voor Slavia Praag. Daarmee was hij goed voor 0,65 doelpunt per 90 minuten en daarmee ligt zijn rendement beduidend hoger dan dat van Szymański en Til in de seizoenen dat zij voor Feyenoord speelden. Kanttekening: dit deed Lingr in een competitie die niet van het niveau is als de Eredivisie, maar de Tsjech vindt wel makkelijk het doel en doet dat zowel met zijn favoriete rechter- als met zijn linkerbeen. Ook in de lucht is de middenvelder, ondanks zijn lengte van 1,75 meter, erg sterk. Met zijn 0,18 kopgoals per 90 minuten in het afgelopen jaar komt hij zelfs dichtbij fervente kopspecialisten als Santiago Gimenez en Luuk de Jong (beiden 0,21).

De 24-jarige vervult dus meer de rol van schaduwspits dan die van de klassieke nummer 10. Het publiek in de Kuip kan van Lingr dan ook eerder een slimme loopactie verwachten dan een splijtende steekpass. Op deze manier kan hij een mooi koppel vormen met Gimenez, zoals dat vorige seizoen ook al gebeurde met de Mexicaan en Szymański. In de eerste wedstrijden van het seizoen leek Santi regelmatig op een eilandje te spelen waarbij hij er dicht bij de goal alleen voor stond. Met de komst van Lingr gaat dan naar verwachting veranderen. Dicht bij de spitspositie weet de Tsjechisch international vaak in de gaten te duiken en zo op de juiste plek te komen om een doelpunt te kunnen maken. De nieuwbakken Feyenoorder blinkt dan ook vaak uit tegen ploegen die compact en dicht bij de eigen zestien spelen.

Lingr is door zijn scorend vermogen en vernuft multi-inzetbaar en speelde voor Slavia ook wedstrijden als spits en buitenspeler. Hoewel hij bij Feyenoord vooral als middenvelder wordt gehaald, zal Arne Slot de veelzijdigheid van de Tsjech zeker op prijs stellen.

Agressieve aanjager
Een ander aspect wat Feyenoord op dit moment nog lijkt te missen is een aanjager op het middenveld. In het spel van Slot wordt de voorste middenvelder verwacht zich de gehele wedstrijd het snot voor de ogen te lopen om zo de tegenstander via pressing tot fouten te dwingen. Szymański en Til voelden zich niet te min om de tegenpartij vol onder druk te zetten en ook Lingr beschikt over een meer dan gemiddeld loopvermogen.

Bij Slavia viel de aanvallende middenvelder op met zijn agressieve loopacties waarmee hij verdedigers van tegenstanders dwingt om risico’s te nemen. Daarbij probeert hij te voorspellen waar tegenstanders de bal heen willen spelen en schermt hij passrichtingen af. Dat intelligente afjagen én de tomeloze inzet die Lingr met zich meebrengt, zijn kwaliteiten die in De Kuip zeker op prijs worden gesteld.

Zoals gezegd is Lingr geen échte nummer 10 en dus moet hij het niet per se hebben van zijn creativiteit. De middenvelder heeft een aardige trap bij zowel het afmaken als voorzetten, maar valt niet op met een geweldige dieptepass of voorzet. Desondanks kan hij wel degelijk overweg met de bal aan de voet en weet hij zich met zijn redelijke snelheid, flexibiliteit en korte draaicirkel langs tegenstanders te wurmen. Toch is Lingr vooral een effectieve voetballer die niet veel balaanrakingen nodig heeft om belangrijk te zijn. De creativiteit bij Feyenoord zal dan ook van andere spelers zoals Calvin Stengs, Igor Paixão of naar alle waarschijnlijkheid Luka Ivanušec moeten komen.

Conclusie
Met de huurtransfer van Ondřej Lingr haalt Feyenoord naast een dosis inzet ook een hoop doelpunten in huis. Een type speler die Slot met Szymanski en Til voorgaande seizoen ook al in zijn selectie had, maar die in de huidige selectie nog ontbrak. De 24-jarige Tsjech zal niet het creatieve brein van de ploeg worden, maar voegt met zijn druk zetten en het neusje voor de goal kwaliteiten toe aan Feyenoord die het team van Slot nog niet bezat. Bovendien zal Santiago Gimenez zich met Lingr in zijn rug ook weer meer op zijn gemak voelen waardoor het elftal als geheel beter wordt met de komst van de van Slavia overgekomen middenvelder.

 

Delen

Reacties

Als je dit zo leest is het een dan is het een superspeler en vraag je je af waarom hij niet gehaald is direct nadat Szymanski naar Turkije vertrok.
Dit artikel suggereert dat Lingr de opvolger is van Szymański terwijl meerdere malen op 1908.nl heeft gestaan dat hij de vervanger binnen de selectie is van Bullaude.

Het is overigens een prachtig artikel. Lingr zou zich wel eens in de basis kunnen gaan spelen.
Wat maakt het precies uit wie hij vervangt dan?
Omdat de 1 basisspeler was, en de ander zelden speelde.
Dan nog. Wat maakt het uit wie hij vervangt?
Als hij goed genoeg is, speelt hij basis. Of denk jij dat Slot dan zegt: sorry knul, je ben vervanger van Bullaude, dus je zit op de bank.
Het maakt niet zoveel uit.
Hij is Europeaan en zal sneller gewend zijn. Tsjechen spreken meestal wel aardig Duits en Engels in tegenstelling tot Bullaude.
Dus goede kans dat hij wel zijn kans grijpt en een basisplaats weet te bemachtigen.
Dus heel stellig beweren dat hij de opvolger is van Szymański of Bullaude heeft niet zoveel zin.
Dus ik ben het geheel met je eens.
Mooie analyse. Ik dacht in de filmpjes al de drive gezien te hebben die ik in de analyse teruglees.
Goed verhaal, klinkt een stuk beter dan de comments op de geruchten voorafgaand aan de afronding waarbij hij volgens de schrijver maar beperkt speeltijd had bij zijn oude club.
Dit gelezen hebbend stijgt het goede gevoel verder! Is dus een echte aanwinst voor ons. En met andere aankopen gaan voor prolongatie van de titel hoor!
Juist deze positiviteit hebben we nodig.
Er staat kan, maar het is toch verplichte koopoptie?
Dit was toch de vervanger van bullaude? Wie is of moet dan de vervanger worden van scymanski?
Denk jij niet dat die op links komt en paixao op rechts?
Kan ook ik dacht in eerste instantie
Paixao Gimenez stengs
Ivanušec
Of inderdaad wat jij zei
Ivanušec Gimenez paixao
Lingr/ stengs
Ik vermoed dat slot stengs als 8 wil gebruiken
ik vermoed dat Slot hem op meerdere posities gaat proberen maar dat hij er na een paar maanden ook achter dat hij een onnodige aankoop is , zoals ook met dilrosen is gebeurd , beide zijn slapzakken
Hebben ook nog Stengs, de best betaalde Feyenoorder. Dus dat gaat nog een interessante strijd worden. Of Stengs gaat naar de nummer 8 positie. Daar speelde hij in België ook soms.
En in sauer hebben we de volste vertrouwen dat idrissi niet nodig is want stengs met een goed draaiend team op de buitenkant kan ook nog
Ja daar ben ik het helemaal mee eens sauer word een openbaring dit seizoen
Boeiend wie hij komt vervangen. Als deze jongen goed genoeg is staat ie vanzelf basis. Of hij nou Bullaude vervangt of Symanski doet dan toch niet ter zake
Prachtig hoe trots hij is op deze transfer. Feyenoord is een topclub! Mooie analyse 1908! Hopelijk gaat het middenveld hierdoor wat beter renderen en spelers zoals Stengs beter renderen.
Laaste aankoop is bitello dan is her klaar middenveld
6 wieffer
8 bitello
10 lingr
Denk dat ueda die taak heel sterk had kunnen vervullen
Ik denk dat wij het type Symanski/ Till nodig hebben.
denk het ook alleen het probleem zou zijn dat we dan geen spits meer zouden hebben om in te brengen
Mijn opstelling tegen Almere:
Timon
Geert Gernot Hancko Hartman
Wieffer Stengs Zerrouki
Paixio Santi Sauer
Tweede helft Ivanusec en Lingr voor Sauer en Stengs
Timber is niet mijn favoriete speler, maar deed het beter dan Stengs.
Goede beschrijving van deze aanwinst, wordt gewaardeerd.
Haha dit is gewoon allemaal overgenomen van een VI pro artikel met wat andere verwoording, en enkele toegevoegde feitelijke details. Mag wel een vermeldinkje bij😉
Ondanks zijn gebrek aan creativiteit, zou dit mogelijk wel de oplossing kunnen zijn. Spelers als Paixao, Stengs maar ook een Wieffer, Zerrouki en Hartman kunnen de ballen beter kwijt.
Klinkt goed. Ben benieuwd of hij zondag al mee doet.
Ziet r goed uit. Kan Ueda dit ook niet ?
Zit hij zondag al bij de selectie?
Dit is het type speler dat we nodig hebben, hopelijk heeft hij ook het niveau dat we nastreven.