ueda-feyenoord

Twitter @Feyenoord

Nieuws

Analyse • Wie is de nieuwe spits Ayase Ueda?

Stan

Ayase Ueda werd vandaag officieel gepresenteerd als de nieuwe aanvaller van Feyenoord. De Japanner maakte indruk in België bij Cercle Brugge en moet in Rotterdam de vertrokken Danilo doen vergeten. Wat kunnen we verwachten van de 24-jarige spits waarvoor Feyenoord een recordbedrag neertelde? 

Ueda zet zijn eerste stappen richting het professionele voetbal bij het schoolteam van de Hosei University. Bij de voetbalploeg van de universiteit uit Tokio maakt de bewegelijke aanvaller dermate indruk dat hij in 2019 na een kortstondige huurperiode definitief wordt ingelijfd door Kashima Antlers, een van de grootste profclubs van Japan. Daar is hij in zijn eerste volledige seizoen al goed voor 10 doelpunten, waarna hij ook in de jaren daarna verder gaat met scoren (19 goals in 20/21; 14 goals in 21/22).

Zijn scoringsdrift blijft niet onopgemerkt en levert hem vorige zomer een transfer op naar het Belgische Cercle Brugge. De middenmoter uit de Jupiler Pro League legt ruim één miljoen euro neer voor de diensten van de Japanner. Die transfersom betaalt zich dubbel en dwars uit: Ueda tekent in 42 officiële wedstrijden voor 23 doelpunten en wordt tweede in het Belgisch topscorersklassement. Het goede seizoen resulteert in een nieuwe transfer. Al na een jaar vertrekt Ueda uit Brugge; Feyenoord neemt de spits voor negen miljoen (exclusief bonussen) over in wat voor beide partijen een recordtransfer is. 

Ook in de Japanse nationale ploeg heeft Ueda inmiddels zijn plekje veroverd. Op 18 juni 2019, debuteert hij op 20-jarige leeftijd voor Nippon Daihyō. Opmerkelijk is dat de jonge spits op dat moment nog zijn eerste wedstrijd voor Kashima Antlers moet spelen. Vier jaar later heeft Ueda 15 interlands op zijn naam staan waarin hij eenmaal trefzeker is. Ook maakt hij eind 2022 deel uit van de WK-selectie die afreist naar Qatar, waar hij in het groepsduel tegen Costa Rica in actie komt.

Schietgrage killer
Ueda is van nature een spits, maar kan op verschillende posities in de aanval uit de voeten. Bij Cercle Brugge, dat speelt in een 3-4-3 systeem, vervulde hij dan ook regelmatig een rol als vleugelaanvaller, terwijl hij bij de Kashima Antlers in een tweespitsen-systeem speelde. In zijn eerste interview als Feyenoorder beaamt de Jappaner zijn multi-inzetbaarheid: "Natuurlijk speel ik graag centraal, maar ik ben bereid om op elke positie te spelen."

Zijn multifunctionaliteit komt voort uit het feit dat Ueda als spits redelijk compleet is. Dat blijkt in ieder geval uit de woorden in Het Nieuwsblad van Jimmy De Wulf, die vorig jaar als assistent van Cercle met de aanvaller samenwerkte. "Hij is vooral dodelijk efficiënt, maar is ook snel, heeft een enorm goede trap, weet perfect waar hij moet lopen en maakt zo de ruimte vrij voor zichzelf, waardoor hij het hoogste rendement uit zichzelf haalt. Maar ook zijn sprongkracht is bovengemiddeld." Dat laatste werkt zeker in het voordeel van de Ueda. Met zijn 1.82 is hij voor Japanse begrippen aan de lange kant, maar in de Belgische competitie is het moeilijk opboksen tegen de vaak grotere en sterke verdedigers. Door slimme timing én dus zijn sprongkracht komt Ueda afgelopen seizoen toch tot drie kopgoals en wint hij een stuk meer kopduels dan bijvoorbeeld Danilo vorig seizoen. 

Ondanks zijn brede scala aan aanvallende kwaliteiten moet de Feyenoord-aanwinst het vooral hebben van het spel zonder de bal. Ueda neigt naar een klassieke nummer 9 en is een spits die niet veel tijd of balaanrakingen nodig heeft om dodelijk te zijn. De Japanner combineert snelheid (zowel in handelingen als in het maken van loopacties) met een overtuigende afwerking waardoor hij dicht bij het doel uiterst effectief is. Ueda schiet dan ook graag en bezette in de Belgische competitie een gedeelde eerste plaats wat betreft geloste schoten (99 schoten). Een groot deel van zijn pogingen vuurt hij vanuit het strafschopgebied en het is dan ook niet gek dat Ueda al zijn doelpunten van vorig seizoen binnen het 16-metergebied maakte. "Hij is zo'n killer! Hij is een natuurlijke afwerker", liet Cercle Brugge-trainer Miron Muslic daarover optekenen in de Krant van West-Vlaanderen. Zijn sterke afwerking zorgt ervoor dat Ueda ook op het gebied van strafschoppen goede cijfers kan overleggen: van de twaalf penalty's die hij nam benutte hij er elf. 

Aan de bal valt er voor Ueda nog veel winst te behalen. Door zijn snelheid kan hij menig verdediger passeren, maar zijn dribbelvaardigheden zijn zeker niet zijn sterkste kwaliteit. Op meevoetballend gebied doet de Japanse aanvaller bovendien nog onder voor de Feyenoord-spitsen van vorig seizoen. Ueda kan niet een bal vasthouden zoals Gimenez dat kan en ontbeert vooralsnog de voetballende kwaliteiten die Danilo met zich meebracht in de opbouw van de Rotterdammers (Danilo heeft een pass-nauwkeurigheid van 80.9% + 60% voor lange ballen, terwijl die nauwkeurigheid bij Ueda slechts 68.3% en 31.9% bedraagt). Bij Cercle moest Ueda het dan ook vooral hebben van de creativiteit van zijn medespelers.  

Gewend aan drukzetten 
Bij Feyenoord krijgt Ayase Ueda te maken met de speelstijl van Arne Slot, waarbij hoog drukzetten en veel loopwerk belangrijke pijlers zijn. Daarbij helpt het dat Muslic bij Cercle Brugge ook een manier van spelen hanteert waarin pressie een grote rol speelt. Cercle stond in België vorig seizoen bovenaan wat betreft high intensity distances (de hoeveelheid sprintacties die op hoge snelheid gemaakt worden) en had de laagste PPDA (passes per defensive action). 

Vooral die laatste statistiek zegt veel over de manier waarop druk wordt gezet. De PPDA laat namelijk zien hoeveel passes de tegenstander ‘mag’ geven voordat er met een verdedigende actie wordt ingegrepen en dus hoe hoog de druk is. Cercle liet de tegenstander gemiddeld 7.32 passes geven totdat een er poging volgde om de bal af te pakken. Feyenoord deed daar vorig seizoen met gemiddeld 9.02 passes langer over. 

In het algemeen zijn Japanners erg gedisciplineerd en taakgericht. Ueda is daar geen uitzondering op en is dus bereid veel arbeid te leveren. Verschil is wel dat zijn pressie ten opzichte van bijvoorbeeld Danilo minder oplevert. De aanwinst heeft ook veel vaker een overtreding nodig dan de vertrokken Braziliaan, wat getuigt van minder intelligent druk zetten. Danilo was onder Slot dan ook een koning in het drukzetten. Daar zal Ueda zich dus nog in moeten ontwikkelen.

De manier waarop de tegenstander door middel van pressing tot fouten kan worden gedwongen is echter iets wat leerbaar is, zeker onder het bewind van Slot. Ook Santiago Gimenez had vorig seizoen moeite zich aan te passen aan het spelplan van de Feyenoord-trainer, maar slaagde er uiteindelijk in zich het drukzetten eigen te maken. Ueda maakte bij zijn komst naar Cercle een vergelijkbare aanpassingsperiode mee, zo liet hij weten bij Het Laatste Nieuws: "Het was voor mij natuurlijk aanpassen, zeker wat betreft de intensiteit." Met zijn ervaringen in België en de aanwijzingen van Slot lijkt het echter een kwestie van tijd totdat Ueda gewend is geraakt aan de manier waarop Feyenoord speelt. 

Conclusie 
Ayase Ueda is gehaald als vervanger van Danilo, maar is als spits toch een heel ander type. De Japanse goalgetter moet het vooral hebben van momenten en blinkt niet uit in het spel aan de bal. Gelukkig kan de aanvaller in de schaduw van Gimenez, die zich afgelopen al seizoen sterk heeft ontwikkeld in het meevoetballen, wennen aan wat Slot en Feyenoord van een spits vragen. Wel zal Ueda er mogelijk al snel moeten staan als de Rotterdammers de eerste twee Champions League-duels niet over de geschorste Gimenez kunnen beschikken. Tot die tijd zal de aanwinst onder Arne Slot snel bijleren en kan hij teren op de kennis van een speelsstijl die hij kent uit zijn tijd bij Cercle Brugge.

Delen

Reacties

Vond Danilo allesbehalve een 'koning in het druk zetten'. Dat deed Dessers toch een stuk beter.
dat dacht ik ook , maar elke wedstrijd dat danilo basis stond liep hij het meeste van alle spitsen uit europa (op basis van data)
Van en naar de bank waarschijnlijk.
Kent iemand die trainer Muslic? Zou dat een opvolger van Slot kunnen zijn?

Hoop dat Slot nog jaren blijft trouwens.
Het is in de Japanse cultuur ongewoon om diepere emoties te tonen en sterke meningen te verkondigen. In zijn intro video vond ik mooi om te zien dat hij aan het einde in een bijzin zei "...,dus hou me maar in de gaten". Hij gaat vlammen!
Komt goed, Ali gaat hem op sleeptouw nemen, hoorde ik ;-)
Ja Ali spreekt vloeiend Japans hoorde ik...
Of kon ie nou Japans koken?
Lolol
Hij heeft zo'n vertaal machine gekocht van 135 euries. Werkt best goed hoorde ik
Nou, al met al. Een speler waar je verwachtingen bij mag hebben. Ik heb zijn goals gezien van het afgelopen seizoen. En die liegen er niet om zeg. Dus van harte welkom in Rotterdam Ayase!
Na het lezen van dit stuk bekruipt me het gevoel dat we erop achteruit zijn gegaan t.o.v. Danilo.
Aan zijn beelden te zien een echte afmaker met een gevoel waar te staan. Als je hem veel in stelling kan brengen gaan we heel veel plezier aan hem beleven. 2 spitsen systeem zou dan ook leuk zijn moeten tegenstanders Santi 1 op 1 verdedigen wat me niet slim lijkt.
Dat bedenk ik de laatste tijd ook. Dat 352 systeem dat het NTvrouwenteam speelt onder Jonker!
@FTM mooie analyse stukken altijd 👌🏼
Vorig jaar maakte Feyenoord heel veel goals vanaf buiten de zestien, en zonder Kokcu, Szymanski, Idrissi en Danilo vallen bijna al die afstandgoals weg, lijkt me dat met Ueda die vooral in de zestien gevaarlijk is, er een ander soort spel gespeeld wordt komend seizoen, want ook Stengs is iemand die eerder passt dan schiet van buiten de zestien.
Er staan een paar foutjes in een verder goed en leesbaar verhaal, @ftm: in het laatste blokje Conclusie staat 2 keer 'moet' vlak achter elkaar en het blokje daarboven over drukzetten staat 'getuigd' en dat moet 'getuigt' zijn. Sorry....
Er staat ook ergens Jappaner i.p.v. Japanner.
Ik vraag me wel echt af hoe ze dit gaan doen met communicatie.. als je bv paixao hebt die geen Engels kon, was er Danilo..

Hoe de fuck gaan ze dit oplossen
Ik begreep uit een interview van Cercle Brugge dat hij geen Nederlands spreekt maar wel verstaat
Onhandig, de voertaal in de kleedkamer is Engels……
Ik kan dat stukje niet meer vinden . Hij spreekt ook geen Engels maar is het wel aan het leren. Feyenoord weet dit dus wrs een tolk? Hij strekt zijn hand omhoog aks hij de bal wil of zoiets
Oke maarja, gaat er een tolk naast hem lopen in het veld dan?

Goed, ik neem aan dat ze idd weten waar ze mee bezig zijn en aangezien hij als 2e spits gehaald is heeft die minimaal een jaar om Engels te leren maar het lijkt me wel een aandachtspunt. Ook dat zal Feyenoord overigens wel weten.. gewoon benieuwd.. goede voetballers komen er wel uit maar toch
Ja bij Cercle ging het ook goed, 22 doelpunten en in een seizoen waarin hij ook aanpassingsprobleem had dus zal wel goed komen.

Spreekt Paixao eigenlijk Engels:
@pipa ik denk dat paixao zich ondertussen wel kan redden in het Engels, wat ik van ueda ook verwacht binnen een jaar
Eens, onze club zal vast weten ze hoe de taalbarrière aanpakken in gezamelijkheid op en naast het veld.

Een optie die borderline irreel is en natuurlijk nooit gaat gebeuren maar die wel even door m'n hoofd schoot; Yuya Ikeshita heeft weliswaar recent voor Den Bosch getekend, maar die had misschien niet misstaan bij FC Dordrecht.

Die staat absoluut in verbinding met zijn Japanse roots / Japanse netwerk in Nederland en spreekt de taal. Had het misschien wat makkelijker gemaakt in het vertalen van voetbaltermen voor Ueda in een duale rol als speler voor Dordrecht en vertaler / landgenoot voor onze club
Feyenoord heeft toch samenwerkingsverband met een Japanse club? Dus die taal barrière lijkt me niet zo'n plobleem lol
Je bent me net voor, wilde dit ook opmerken…. Met het vele geld wat rondgaat, zou ik opteren om voorlopig fulltime een Japanse tolk in te huren, al is het maar de kok van een wok-restaurant 😎
Neem aan dat ie ook geen Frans praatte in België, en toch lagen er eind v vorig seizoen 22 in.
In Brugge spreken ze gewoon Nederlands, dat is geen Wallonië 😂
Dat weet ik, al praten ze er Chinees wilde ik zeggen, maar als het over een Japanner gaat kun je beter geen Chinees zeggen, voor hetzelfde geld kan hij een beetje Chinees, weet je wat laat maar!😝
Het zou mooi zijn wanneer onze scout Schuiteman eens een stel jonge Japanse project signings in het kielzog van deze man meeneemt
Als je met een creatief middenveld en vleugels al in de 16 kan komen is het dus prima met zijn killerinstinct. Het (nog) niet zo goed kunne voetballen is dan niet zo erg.
Met mensen als Stengs, Paixao en hopelijk straks Ivanusec zouden ze hem echt wel van voldoende aanvoer kunnen voorzien.