Thomas Beelen | Feyenoord.nl

Feyenoord.nl

Analyse

Analyse • Wie is nieuwe aanwinst Thomas Beelen eigenlijk?

Moreno

Thomas Beelen is de nieuwste aanwinst van Feyenoord. De speler uit de jeugdopleiding van PEC Zwolle brak afgelopen seizoen door in Zwolle en wekte daarmee de interesse van onder meer AZ, FC Twente, PSV en natuurlijk Feyenoord. Maar waarom zaten die clubs eigenlijk achter hem aan? 

Aan de bal
De 22-jarige centrumverdediger, van inmiddels Feyenoord, speelde het voorbije seizoen als middelste centrale verdediger bij PEC Zwolle. Onder leiding van Dick Schreuder kwamen de Zwollenaren vrijwel altijd in een 5-3-2-systeem het veld op, waarvan Beelen het hart vormde. Hij kreeg hierin een zeer specifieke rol toebedeeld door zijn trainer. Hij kreeg de opdracht veelvuldig het middenveld in te dribbelen en zo een extra middenvelder te vormen voor PEC. Gezien zijn geschiedenis als middenvelder, waar hij in de jeugd altijd speelde, een rol die hem goed ligt. Wat hierbij vooral opvalt is dat Beelen - zoals de Engelsen dat noemen - erg 'press resistant' is. Dat houdt in dat de nieuwbakken Feyenoorder ook in de kleine ruimtes en onder hoge druk de voetballende oplossingen blijft zoeken, en vaak succesvol.

Verdedigend
Een van de andere grote kwaliteiten van Beelen is het zogeheten doordekken. Oftewel: het herkennen van de momenten van vooruitverdedigen. Dit is af te zien aan de defensieve statistieken die Beelen overlegt. Hij scoort qua onderscheppingen buitengewoon hoog; hij overtreft zowel Geertruida, Trauner en Hancko met gemiddeld 6,1 onderscheppingen per wedstrijd. Ook door de lucht is de 1.90m lange Beelen sterk. Hij gaat gemiddeld drie keer zoveel kopduels aan als bijvoorbeeld Hancko en wint er procentueel gezien net zoveel als de Slowaak. 

Zwaktes
Beelen staat niet bekend als de allersnelste verdediger. Echt langzaam is de verdediger zeker niet, maar met name op de eerste meters is hij niet rap. Ook is zijn passing vaak wel zuiver, maar kiest hij beduidend minder vaak voor de optie vooruit (15x) dan bijvoorbeeld Hancko en Trauner (beiden gem. 23x per wedstrijd).

Conclusie
Oké, deze cijfers zijn natuurlijk van een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, waarbij Beelen met PEC Zwolle tegen relatief matige tegenstanders speelde. Maar de voortekenen zien er goed uit. Is Slot wellicht iets bijzonders van plan met Beelen door hem in balbezit door te laten schuiven naar het middenveld, zoals Pep Guardiola bij Manchester City met John Stones heeft gedaan? De toekomst moet het uitwijzen, maar met Thomas Beelen haalt Feyenoord een veelzijdige verdediger binnen die goed in de duels is, en ook aan de bal wat kan toevoegen. Wordt Beelen het prijskaartje van een kleine drie miljoen euro waard?

 

Wat verwacht jij van Beelen? Laat het weten in de comments!

Delen

Reacties

Mooi artikel, ik vind dit soort analyses altijd erg fijn om hier te lezen.

Ben erg benieuwd om Beelen in dit Feyenoord te zien
Hele talentvolle centrale verdediger. Dit seizoen een paar keer live aan het werk gezien en viel telkens erg positief op. Dit is echter een jonge voor de toekomst en zal zowel Trauner, Geertruida als Hancko voorlopig niet uit de basis spelen. Hij zal een jaar in de luwte, met wat invalbeurten, kunnen wennen aan het stuk hogere niveau. Als hij zich zo blijft door ontwikkelen wordt het een toekomstige basisspeler.
Prima gozer, gaat hopelijk voetballend veel kunnen leren van Hancko en het pure verdedigen van Trauner, hij kan geen betere mentoren wensen.
Prima achtergrond artikel. Hiermee onderscheid je je journalistiek van doorsnee media👍