minteh-training

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Wie is Yankuba Minteh?

Moreno

Half juni kondigde Feyenoord onverwachts het aantrekken van Yankuba Minteh aan. De 18-jarige vleugelspeler wordt gehuurd van Newcastle United, dat hem kort daarvoor overnam van het Deense Odense BK. Welke rol kan deze voor supporters nog onbekende Gambiaan dit seizoen spelen in de selectie van Arne Slot?

Een carrière in stroomversnelling
Minteh verkaste in 2022 van het Gambiaanse Steve Biko FC naar het Deense Odense Boldklub, nadat zijn snelheid en dribbel opvielen tijdens een stage. De jonge vleugelspeler sloot oorspronkelijk aan bij het jeugdelftal, maar mocht na twee wedstrijden al een stap naar het eerste maken. Hij beloonde het vertrouwen, en maakte op zijn debuut het winnende doelpunt tegen de uiteindelijke landskampioen FC Kopenhagen. Ook in zijn volgende wedstrijden was de Gambiaan meerdere malen belangrijk. Uiteindelijk sloot hij het seizoen af met vier doelpunten en zes assists in 17 wedstrijden.

Hoewel de jonge vleugelspeler slechts één seizoen in Europa actief is geweest, liet hij zijn ambities op een stap blijken in interviews. Die stap kreeg hij deze zomer naar Newcastle United. Het leverde Odense BK een recordbedrag van 50 miljoen Deense kronen op (ong. 7 miljoen euro). De verwachting dat de speler de komende seizoenen uitgeleend zou worden, is waargemaakt met zijn Rotterdamse uitstap.

Pittige kant
Naast dat Minteh regelmatig zijn potentie laat zien, heeft de Gambiaan ook een mindere kant. Met één seizoen profervaring en zijn jonge leeftijd, heeft Minteh meerdere disciplinaire problemen gehad bij zijn vorige club. Zo werd de tiener op vrijdagnacht in een nachtclub gespot, waar zondag een wedstrijd op het programma stond. In een wedstrijd tegen FC Nordsjaelland liet de Gambiaan zijn ongenoegen over zijn wissel blijken door een cornervlag kapot te trappen. Het incident leverde hem twee wedstrijden schorsing op. Vier dagen later moest hij door teamgenoten tegengehouden worden omdat hij het met teamgenoot Frokjaer-Jensen aan de stok kreeg op de training.

Ondanks de ongeregeldheden schijnt Minteh erg introvert te zijn. "Als hij bij mij op kantoor moest komen, is hij erg stil en stemt hij overal mee in." vertelt trainer Björn Wesström tegenover The Athletic. De oud-trainer ziet vooral de persoonlijke ontwikkeling als belangrijke stap. "De volgende fase voor hem is om volwassen te worden als persoon, en zich niet teveel door zijn emoties te laten leiden. Als hij de kalmte kan bewaren wordt hij een echte profvoetballer."

Statistieken
We legden de data van de pas 18-jarige Gambiaan naast die van de buitenspelers die vorig seizoen bij Feyenoord onder contract stonden, te weten Paixão, Dilrosun, Jahanbakhsh, Idrissi en Wålemark. Kijkend naar zijn aanvallende statistieken blinkt Minteh niet echt uit ten opzichte van de andere buitenspelers. Wat wel opvalt, is de hoeveelheid dribbels die hij per 90 minuten inzet. Dat zijn er meer dan de overige spelers op zijn positie, al is het slagingspercentage van die dribbels wel het laagst van de vijf.

Ook aan zijn passingsstatistieken is te zien dat hij een echte buitenspeler is, die liever zijn mannetje opzoekt dan een balletje breed speelt. Met 66% passingsnauwkeurigheid scoort hij aanmerkelijk lager dan bijvoorbeeld Idrissi (84%) en Dilrosun (80%). Dat zegt ook iets over de hoeveelheid risico die Minteh in zijn spel legt; in tegenstelling tot andere buitenspelers kiest hij vaker voor de individuele actie, wat vaker leidt tot balverlies.

Een van de grote kwaliteiten van Minteh is druk zetten. Trainer Arne Slot eist veel van zijn vleugelspelers. Zij moeten niet alleen renderen voor het doel, ook wordt van hen geëist dat zij tot in den treure meeverdedigen. Minteh is agressief in de duels – waardoor hij ook meer overtredingen maakt dan gemiddeld – en verovert daardoor relatief veel ballen per wedstrijd. Met 7,6 succesvolle defensieve acties per 90 minuten scoort hij met afstand het hoogst ten opzichte van de andere vleugelaanvallers.

Conclusie
Yankuba Minteh is op basis van de statistieken niet een speler van wie we moeten verwachten dat hij er meteen staat. Maar met zijn snelheid en drive kan hij zeker vanaf de bank voor problemen zorgen bij de tegenstander. Met zijn 18 jaar valt er nog voldoende te verbeteren, met name zijn aanvallende rendement. Maar Newcastle haalt niet zomaar een 18-jarige voor 6 miljoen pond. Minteh bezit potentie, en als het hem lukt om een beetje van zijn wilde haren kwijt te raken, gaat Feyenoord er veel plezier aan beleven.

Delen

Reacties

Willen vechten met een teamgenoot, cornervlag slopen bij een wissel, ik zie vooral een probleemgeval, geen waardevolle aanwinst.
Maar misschien kan Arne Slot wonderen doen en het wilde beest in hem temmen.
Kokcu sloeg berghuis ook op zn bek, zegt niet meteen dat t een probleemjong is
Maar die had het ook verdiend..
Je hoeft niet lang te kijken, om te zien dat hij wat kan. Hij zal nu eerst moeten laten zien dat hij zijn taken kan uitvoeren. Maar als ik lees dat hij al sterk is in het druk zetten, dan krijg ik wel hoop dat we nog iets aan hem gaan hebben. Dat hoeft hij dus niet eerst nog te leren. Ik ben wel benieuwd of hij al productief kan zijn. Dom balverlies hebben we al gezien, maar ook een paar goede dribbels en assists. Laat die Slot maar even z'n werk doen, denk ik dan ;-)
Ik blijf dit een heel vreemde constructie vinden.

Goed voor ons -21 team. Maar niet voor Feyenoord 1.
Eens met je twijfels over de constructie.
En vooralsnog oneens over in welk team hij hoort. Dat laatste zal nog moeten blijken namelijk.
Vanaf de bank voor problemen zorgen! Iets voor Mourinho en AS Roma?
Bedankt voor dit stuk, maar voor mij is het compleet onbegrijpelijk waarom we deze jongen halen, voor de bank dus blijkbaar.
Wat schiet Feyenoord hier nu ECHT mee op?
Betere relatie met Newcastle United. Dit heeft natuurlijk meerdere voordelen:
In de toekomst, mochten we weer wat krapper bij kas zitten, makkelijker kwaliteitstalenten huren die we anders nooit zelf zouden kunnen kopen.
Onze spelers meer in de kijker laten spelen bij Newcastle, wat weer een hogere transfersom oplevert dan verkopen aan de bundesliga of serie A.
Ondertussen betalen we wel zijn salaris...
Bron?
Volgens mij betaalt Newcastle zn salaris door.
Mjah die wordt een paar keer bij het 1e uitgeprobeerd en mag daarna lekker bij de o21 ballen gok ik.
Daar vergis je je in. Denk dat hij van de bank meer in staat is het verschil te maken dan Dilrosun.
Dat zou ik toejuichen. Laat hem ajb beter zijn.

Op dit moment heb ik nog geen idee wat hij kan. En gun ik hem het voordeel van de twijfel.